Hondenras: De Leonberger

De Leonberger is een zeer grote, krachtig gebouwde hond. Een Leonberger is gespierd maar toch ook een elegante hond. Zijn zelfverzekerde uitstraling en levendig temperament vallen meteen op. Vooral de reu straalt kracht uit en is indrukwekkend om te zien. De huidige Leonberger is ontstaan in de plaats Leonberg door kruising van de Sint-Bernhard, Pyreneese berghond en Newfoundlander.

Uiterlijk

Hij komt voor in de kleuren geel, rood, roodbruin en zandkleuren, de vacht is zacht tot ruw en lang. De kop heeft altijd een zwart masker met oren die niet te ver achter op het hoofd zijn aangezet. Hij heeft een krachtig, recht en brede rug en is goed gespierd. De staart is hangend en zeer behaard. De Leonberger kan een schofthoogte tot 80 centimeter bereiken.

Karakter

De Leonberger is onder de huidige woon-en leefomstandigheden een aangename partner, zeer kindvriendelijk en kan zonder problemen overal mee naar toe worden genomen. Hij is niet schuw of agressief. Tot de vaste karaktertrekken behoren vooral:
  • kalmte en zelfverzekerdheid
  • niet bang zijn voor geluiden
  • gehoorzaamheid kunnen aanleren
  • leergierig en opmerkzaam zijn
  • een gematigd temperament (waar ook speelsheid onder valt)

Verzorging

Vacht

Borstelen tot twee maal per week, echter tijdens de verhaarperiode (dit is twee keer per jaar) moet het borstelen vaker gebeuren. Een niet goed geborstelde hond gaat ruiken. Gebruik voor het borstelen een kam in de vorm van een hark. De tanden moeten de huid kunnen raken. Op en onder de voeten moet het haar worden weggeknipt tot gelijke hoogte (poezenvoetjes). Pas op met het knippen tussen de tenen, een Leonberger heeft zwemvliezen!

Nagels

Kijk regelmatig naar de lengte van de nagels, bij het staan van de hond mogen de nagels de grond niet raken. door het regelmatig laten lopen op een harde ondergrond slijten de nagels op natuurlijke wijze.

Oren

De binnenkant van de oorschelpen en gehooringang regelmatig schoonmaken met een vochtig doekje. Als de hond vaak zijn oren tegen de handen of knieën aandrukt kan het zijn dat de hond een ontsteking heeft, ga dan naar de dierenarts.

Ogen

De ogen zijn schoon en helder, met af en toe vieze afscheiding uit de binnenste ooghoeken door zand of tocht. Dit is te behandelen met vitamine A oogzalf. Als het oogwit rood is, er is waarschijnlijk een bacteriële infectie, ga dan naar de dierenarts.

Gebit

Een hond houdt zijn gebit goed schoon wanneer hij kan knagen op een harde kluif. Tandsteen kan verwijderd worden door een daarvoor bestemd tandartshaakje. De dierenarts kan dit ook doen.

Beweging

Een jonge Leonberger mag niet te lang achter elkaar wandelen, houd voor het aantal weken dat de pup is het aantal minuten aan voor de wandeling. Echt lange wandelingen en lopen op mul zand, of op het strand, is heel slecht voor een jonge hond en doe dat het eerste jaar niet te veel.

Gezin

De Leonberger is een ideale gezinshond, wil ondanks zijn maat graag op schoot en is gek op aandacht. Bedenk wel voor aanschaf van deze vriendelijke reus dat hij niet oud wordt, gemiddelde leeftijd is acht tot tien jaar. Ook zal je altijd en overal haar vinden, van de slaapkamer tot in het kleinste pannetje van de keukenkast. Als je dit er voor over hebt, is het de grootste vriend in de jaren dat hij bij je is!
© 2013 - 2021 Mary68, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het hondenras leonbergerHet hondenras leonbergerDe leonberger is een grote hond, hij is voor velen herkenbaar aan zijn imposante voorkomen. Hij is massief en gespierd,…
Tien grootste hondenrassen ter wereldTien grootste hondenrassen ter wereldWat zijn de tien grootste hondenrassen ter wereld? In het volgende lijstje vindt u tien hondenrassen die de schofthoogte…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…

Een kitten uit een goed nestEen kitten uit een goed nestJe ziet een vertederend kitten en je kunt eigenlijk al niet meer terug. Toch gaat er nog veel fout in het jonge leven. H…
Dementie bij de katDementie bij de katDenk je alles gehad te hebben als je kat ouder wordt, kan ze ook nog dement worden. En dat is precies het geval, want on…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, Leonberger
Mary68 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!