Mieren, de ideale huisdieren
Je ruikt ze niet, ze maken geen lawaai, houden hun kolonie perfect schoon en nemen weinig plaats in. Mieren genieten een steeds grotere populariteit als huisdier. Webwinkels leveren een eenvoudige "starterset" met koningin, tot volledige kolonies in een formicarium, zoals een aquarium maar dan met een kunstmatig mierennest. Een ware blikvanger in elke boekenkast en zeer decoratief!
“Mieren als huisdier, wat een onzin!”
Mieren, je kan ze overal vinden in het bos en in vrijwel elke
tuin. Soms kruipen ze ook door de keuken en de eetkamer. Dan wordt snel de toevlucht genomen tot zuiveringszout (soda) of chemische middelen om ze uit te roeien. Maar meer en meer mensen ontdekken hun liefde voor deze insecten, die meestal klein zijn, maar soms ook verrassend groot en vooral aanstekelijk ijverig.
Bij veel mensen is de oorspronkelijke scepsis allang omgeslagen in nieuwsgierigheid en belangstelling. De mier is in opkomst: niet alleen in de wetenschap maar ook als huisdier. Er zijn mensen die hele vertrekken in hun woning hebben uitgerust met buizenstelsels waardoor de mieren vervolgens kunnen passeren.
Arbeiders in glazen buisjes
De handel in mieren boomt als nooit tevoren, vooral op het internet. Gespecialiseerde webwinkels kunnen diverse leveringen samenstellen, van een eenvoudig "starterset" met een koningin en een paar arbeiders in een glazen buis, tot een complete mierenkolonie in een formicarium ter grootte van een wasmand. Daarbij gaat het meestal om een plastic of glazen houder gevuld met zand en kleine “rotspartijen” van klei of
hout, zodat de beestjes in de woonkamer gadegeslagen kunnen worden.
Als huisdier zijn vooral "exoten" gevraagd
Een mierenkoningin, de biologisch noodzakelijke voorwaarde voor het ontstaan van een kolonie, is al voor € 3 te krijgen. Maar een volledige mierenkolonie met de Harpegnathos Venator, een exotische soort uit India, kost al gauw 200 euro. De prijs van mieren hangt overigens niet zozeer af van de grootte, maar meer van het uiterlijk, de leeftijd en vooral van hun oorsprong. Reden: mierenkoninginnen kan men niet “fokken”. Men moet ze letterlijk bijeenrapen, vaak in verre oorden als Australië, Indonesië of het Amazone regenwoud, en per luchtvracht naar ons worden vervoerd. En het werk van “mierenscouts” is niet bepaald gemakkelijk. De beestjes simpelweg verzamelen, werkt niet. Je moet precies weten hoe de verschillende soorten hun nest bouwen en waar jonge koninginnen zijn te vinden. En ook de uitvoer van mieren is geen sinecure. In vrijwel alle landen is die uitvoer verbonden aan uitgebreide regelgeving en goedkeuringen.
Er bestaan niet minder dan 12.000 bekende mierensoorten maar als huisdier zijn vooral exoten gevraagd, zoals de wevermieren uit Zuidoost-Azië of bepaalde bladetende mieren uit Zuid-Amerika. Die laatsten zijn trouwens niet zonder risico voor de houder. De “soldaten” die de kolonie bewaken, kunnen echt krachtig doorbijten.
Mierennest als blikvanger in je boekenkast
Mieren zijn eigenlijk heel vreedzame dieren. Er zijn slechts een paar giftige soorten bekend: zoals de Bulldogmier uit Australië, die net als wespen, waarvan ze evolutionair gezien afstammen, kunnen steken. Men kan mieren daarom beschouwen als de ideale huisdieren. Een mierennest dat tussen twee evenwijdige glasplaten kan worden geobserveerd, is vaak minder dan twee centimeter diep. Een regelrechte aanwinst op elke boekenplank.
Mieren houden: ongewenste inmenging in de natuur
Maar niet iedereen is even enthousiast over deze nieuwe hobby. Sommige mensen hebben ook kritiek op het houden van mieren als huisdier. Ze zien het als een onaanvaardbare inmenging in de natuur. Maar mensen die mieren als huisdier houden, beweren juist het tegenovergestelde. Vooral kinderen kan men op die manier ertoe bewegen om het leven van de kleine kruipertjes te eerbiedigen en niet achteloos een mierenhoop in het bos te vernietigen.