Wanneer is er officieel sprake van storm?
Het is in ons land regelmatig onstuimig weer. Vooral in de herfst en de winter is er nog al eens sprake van storm. Wanneer spreken we eigenlijk officieel van storm? Bij windkracht 5, windkracht 7 of pas bij windkracht 9? Wat gebeurt er eigenlijk met onze gebouwen bij windkracht 9 en wat gebeurt er dan met ons?
Windkracht 8 - stormachtig
Bij windkracht 8 is het stormachtig. De windsnelheden liggen dan tussen de 62 en 74 kilometer per uur. Bij windkracht 8 valt de schade aan gebouwen mee. Wel kunnen er kleine takjes en twijgjes van bomen afbreken. Voor ons kan het bij windkracht 8 wel al lastig zijn om ons voort te bewegen. Vooral het wandelen en fietsen tegen wind in is bij stormachtig weer lastig.
Het stormt!
Bij windkracht 9 is er officieel sprake van storm. De windsnelheden liggen dan tussen 75 en 88 kilometer per uur. Vaak gaat een storm gepaard met windstoten tot 120 kilometer per uur. Deze windstoten kunnen schade toebrengen aan dakpannen en schoorsteenkappen. Aan de kust leidt windkracht 9 tot hoge golven met schuimstrepen en rollers. Door al het verwaaide schuim wordt het zicht op zee slecht. Niet alleen voor gebouwen kan windkracht 9 gevaarlijk zijn, maar ook voor ons. Kinderen kunnen met windkracht 9 moeite hebben om te blijven staan en in sommige gevallen zelfs omwaaien.
Windkracht 10 – zware storm
Het kan natuurlijk altijd nog erger. Bij windkracht 10 is er namelijk sprake van een zware storm. De windsnelheden liggen dan tussen de 89 en 110 kilometer per uur. Een zware storm kan gepaard gaan met zeer zware windstoten tot 150 kilometer per uur. Windkracht 10 kan zware schade toebrengen aan gebouwen, er kunnen takken afbreken van bomen en er kunnen zelfs bomen worden ontworteld. Bij windkracht 9 hadden kinderen het al moeilijk om te blijven staan, windkracht 10 maakt dit ook voor volwassen moeilijk. Zelfs volwassen kunnen omwaaien! Een zware storm zorgt ook voor veel problemen in het verkeer. Aan de kust leidt winkracht 10 tot zeer hoge golven met lange schuimkammen en zware overslaande rollers. Het zeewater is helemaal wit geworden van het schuim en het zicht wordt daardoor zeer slecht.
Windkracht 11 – zeer zware storm
Jawel, het kan nog erger. Bij windsnelheden tussen de 103 en 117 kilometer per uur is er sprake van een zeer zware storm. We hebben dan te maken met windkracht 11. Gelukkig komt windkracht 11 maar heel weinig voor in Nederland. Alleen aan de kust wordt windkracht 11 heel zelden wel eens gemeten. Een zeer zware storm leidt aan de kust dan tot buitengewoon hoge golven. Het zeewater is dan bedekt met lange schuimstrepen. Mocht windkracht 11 wel op het land voorkomen dan kunnen de dakpannen, golfplaten en takken door de lucht vliegen. Uiteraard lopen gebouwen schade op en worden zelfs de allergrootste bomen door de wind ontworteld. Voor ons is het in windkracht 11 erg moeilijk om overeind te blijven. Fietsen en autorijden wordt zeer gevaarlijk. Ook het openbaar vervoer en de luchtvaart zullen grote hinder ondervinden van windkracht 11.
Zo zit het dus met storm
Bij windkracht 9 kunnen we dus pas echt spreken van storm. Wanneer het stormt kan er nogal wat schade worden aangericht aan onze gebouwen. Ook kan storm behoorlijk wat hinder veroorzaken voor onszelf. Bij zware en zeer zware storm wordt de schade en overlast alleen maar groter. Gelukkig komt een zeer zware storm in Nederland maar heel zelden voor. We weten gelukkig ook allemaal uit ervaring dat de storm uiteindelijk altijd weer gaat liggen en dat aan de overlast dan snel een einde komt!
© 2012 - 2024 Mariska25, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zomerstorm van 25 juli 2015Op 25 juli 2015 raasde een zeer zware storm over Nederland, het bleek om de zwaarste julistorm te gaan sinds de metingen…
Storm in NederlandHet weerbericht wordt vaak in de gaten gehouden via de televisie of op het internet. Vaak horen we tijdens deze nieuwsbe…
144 Red een Dier144, Red een Dier. Op 15 november 2011 werd dit nummer officieel geopend voor mensen die een dier in nood willen helpen.…
Bronnen en referenties