Een vleermuis in huis: wat doe je met een vleermuis in huis?
Een vleermuis in huis, wat doe je dan? De meeste mensen griezelen ervan. En dat is eigenlijk maar goed ook want een vleermuis kan onder andere hondsdolheid overbrengen. Maar hoe komt een vleermuis eigenlijk in huis? En hoe krijg je hem er weer uit? Wees in ieder geval voorzichtig als een vleermuis je huis is binnengedrongen en pak hem nooit met je blote handen. Bedenk ook dat de vleermuis heel veel goede kwaliteiten heeft die er voor zorgen dat andere narigheid wordt voorkomen.
Een vleermuis in je huis: wat moet je doen?
Het is voor de meeste mensen schrikken als ze erachter komen dat er een vleermuis in hun huis zit of misschien zelfs wel meerdere vleermuizen. Het houdt hen uit de slaap en ze weten niet wat ze ermee moeten. Een vleermuis verjagen uit je huis kan wel, maar dat moet je zeker doen zonder het dier te beschadigen.
De vleermuis is een beschermde diersoort
Wat je beslist niet mag doen met een vleermuis als je die in je woning aantreft is hem doodmaken. De vleermuis is namelijk een beschermde diersoort en een nuttig zoogdier bovendien.
Het jaar van de vleermuizen: 2011
Het jaar 2011 is uitgeroepen tot het jaar van de vleermuizen. Dit is bedoeld om meer informatie te geven over het dier.
Een vleermuis niet met blote handen pakken
Wie een vleermuis wil pakken moet handschoenen dragen. Het dier kan namelijk hondsdolheid overbrengen. Wat je ook kunt doen is de vleermuis tussen twee glazen zien te vangen of met 1 glas en de andere met een beschermde handschoen of bijvoorbeeld een stuk karton. Zit het dier in het ruime glas, zet hen dan vervolgens buiten weer uit.
Een hele familie vleermuizen in huis
Wie eenmaal een vleermuis in huis heeft en daarna nog weer eentje treft, kan ook wel eens een hele familie in huis hebben. Vaak is het dan zo dat er in een verborgen ruimte in de woning dan een kraamkolonie zit, waar de ouders hun kinderen krijgen en groter laten worden. In de periode van mei tot en met juli kunnen er dan wel honderden dieren in zo’n woning zitten. Dat iemand daar helemaal iebelig van wordt, is wel voor te stellen. Toch wordt gesteld dat het dichtmetselen van alle kieren en naden leidt tot het doden van de jongen. Als de ouders namelijk niet meer bij hun kindervleermuizen kunnen komen, gaan die dood omdat ze geen eten meer krijgen. De kieren en gaten open houden is dus het devies, want als de kleintjes eenmaal kunnen vliegen verdwijnen ze echt wel naar buiten.
Ik wil van mijn vleermuizen af
Wie er toch echt niet tegen kan om vleermuizen in zijn huis te hebben, kan ook de gemeente inschakelen. Die kan dan een plan van aanpak maken als de overlast echt groot is. Want ook gemeenten hebben te maken met de regelgeving op het gebied van vleermuizen en die schrijft voor dat vleermuizen niet gedood mogen worden, maar dat hun leven ook niet verstoord mag worden.
Vleermuis is een nuttig dier
De vleermuis is bovendien erg nuttig, hoewel heel veel mensen dat niet weten. Ze eten bijvoorbeeld heel veel insecten.
De vleermuis wordt met uitsterven bedreigd
Vanzelfsprekend zijn er heel veel verschillende vleermuissoorten. Met een aantal van hen gaat het absoluut niet goed. Dit komt door:
- Er zijn steeds minder verblijfsplaatsen omdat oude woningen en gebouwen worden gerenoveerd
- Er zijn steeds minder verblijfsplaatsen omdat oude woningen en gebouwen worden geïsoleerd
- Er zijn steeds minder verblijfsplaatsen omdat oude woningen en gebouwen worden gesloopt
De vleermuis leeft met sonargeluiden
De vleermuis werkt zijn hele leven met sonargeluiden om te weten waar hij is en wat hij daar gaat doen. Hoewel eerst gedacht werd dat vleermuizen slecht zien, is inmiddels gebleken dat dit niet waar is. Wel blijven ze de ultrasone geluiden uitstoten en zo weten ze ook precies waar ze zijn en waar hun prooi zich bevindt. Die geluiden kaatsen namelijk terug en de echo vangt de vleermuis dan vervolgens weer op. De vleermuis weet daardoor precies hoe groot iets is, waar iets zich bevindt en wat het is. Dit wordt ook wel aangeduid met echolocatie. Een vleermuis hoort pas op een paar meter afstand waar hij mee te maken heeft en moet dan vervolgens bedenken of hij het op wil eten of moet afremmen om niet tegen een woning aan te botsen.
De vampier
De meeste vleermuizen eten gewoon insecten. Dat het dier toch aan de naam vampier is gekomen komt door een speciale soort vleermuis die inderdaad wel bloed eet, maar die niet hier in Nederland leeft, maar in Zuid-Amerika. Wie wordt gebeten door zo’n vampiervleermuis krijgt door het dier een stof ingespoten die bloedverdunnend werkt zodat de vleermuis meer bloed eenvoudig kan aftappen.
Het belang van de vleermuis: ze zorgen voor bestuiving en verspreiding van zaden
Hoewel het idee van een vleermuis in je huis voor veel mensen niet prettig is, is een vleermuis wel een heel nuttig dier. Ze zorgen onder meer voor heel veel bestuiving en verspreiding van zaden. Ook bemesten ze het hele land.