Paardenstal: buitenstal of binnenstal

Paardenstal: buitenstal of binnenstal Er zijn diverse kant-en-klare paardenstallen te koop. Ook kunt u er voor kiezen om een paardenstal op maat te laten bouwen. De keus voor een buitenstal of een binnenstal is soms lastig te maken: hier vindt u de voor-en nadelen van zowel een binnenstal als een buitenstal, zodat u de beste stal voor uw paard kan kopen. Een buitenstal is een stal waar het paard, bij wijze van spreke, buiten staat. Dit kan een open inloopstal zijn, maar ook een met een onderdeur afgesloten paardenbox waarbij het paard zijn hoofd gewoon naar buiten in de frisste buitenlucht kan steken. Via de deur komt het paard direct in de buitenlucht. Uiteraard is een buitenstal gewoon voorzien van een dak zodat het paard droog kan staan.

Bij een binnenstal komt de deur van de paardenbox meestal uit op een gangpad in de stal. Een veel gekozen vorm is een centraal middenpad met aan weerskanten paardenboxen of een gangpad langs een enkele rij boxen. Via het gangpad en een buitendeur kunnen de paarden uiteindelijk naar buiten.

Buitenstal of binnenstal de voordelen en nadelen op een rijtje

Het grote voordeel van een buitenstal is de frisse buitenlucht en het natuurlijk licht. Dit geldt zeker voor paarden met een stofallergie, die voelen zich in een buitenstal vaak een stuk prettiger. Ook bij het strooien van de stal blijft het stof meestal minder lang hangen. Een ander voordeel is dat ze buiten wat te kijken hebben en zich daardoor minder snel vervelen.

Een nadeel van een buitenstal is toch wel dat u buiten door weer en wind moet om de paarden te voeren. In de winter kan het voor de stal glad worden. Dit is met name vervelend als de paarden naar buiten moeten. Een ruim overstekend afdak kan hierbij al flink schelen. Een alternatief is een soort combinatiestal. Een binnenstal met een gangpad en aan de buitenkant van de paardenboxen een groot open luik/deur zodat de box naar buiten toe veel meer open is dan bij een normale binnenstal.
De keuze voor een binnen- of buitenstal zal vaak ook nog afhangen van de omstandigheden ter plaatse en financiele overwegingen. Soms is er bijvoorbeeld al een bestaande schuur beschikbaar waarin relatief eenvoudig paardenboxen te plaatsen zijn. Dit is dan goedkoper dan een nieuwe buitenstal.

Bouwvergunning nodig voor een paardenstal?

Ja in principe wel! Ook al willen sommige stalbouwers u wel eens anders doen geloven. De afmetingen van een paardenstal zijn zodanig dat er een bouwvergunning nodig is om een paardenstal te bouwen! Let er op dat u daar zelf voor verantwoordelijk bent. Verplaatsbare buitenstallen zijn echter meestal wel zonder vergunning te plaatsen. Hetzelfde geldt voor een het maken van een binnenstal van een bestaande schuur door het plaatsten van een paardenbox (mits de buitenkant van de schuur niet echt veranderd wordt).

Het is aan te raden om altijd vooraf informatie in te winnen bij uw gemeente over de lokaal geldende regels voordat u een buitenstal of binnenstal gaat bouwen.

De bouw en uitvoering van de stal

Er zijn veel verschillende aanbieders van paardenstallen al dan niet op maat gebouwd of kant en klaar, dus er is veel keuze. Het loont dan ook zeker om een aantal offertes aan te vragen. Let wel op dat niet iedereen dezelfde kwaliteit materialen gebruikt. Sommige stallen zijn als bouwpakket verkrijgbaar.

Wat soms ook erg handig is, is de mogelijheid om de tussenwand tussen twee paardenboxen te kunnen verwijderen zodat er een grotere ruimte ontstaat die bijvoorbeeld als kraamstal gebruikt kan worden.

Kies de paardenbox(en) niet te klein. Bij voorkeur minimaal 3,5m x 3,5m met een minimale hoogte van 3 meter. Er dient een goede, niet gladde, verharde vloer in de stal te worden gelegd, bij voorkeur licht aflopend naar een afvoerputje. Denk ook aan zaken als waterleiding, electriciteit en verlichting, voer- en drinkbakken, eventuele rubbermatten op de vloer, enzovoort. Verder is het handig om wat opslagruimte te hebben voor zaken als voer en overige spullen.

Tot slot

Kijk goed naar de verschillende mogelijkheden en beslis niet te snel. Kijk wel uit voor allerlei extra’s die eigenlijk niet nodig zijn, zeker als het zorgt voor een grotere kostenpost dan eigenlijk de bedoeling was. Het belangrijkst is tenslotte dat het een degelijke, veilige en goede stal voor de paarden is. Hoe deftig en chique het er uit gaat zien is en blijft bijzaak. Hopelijk kunnen uw paarden dan jarenlang genieten van een fijne stal!
© 2011 - 2024 Fluffy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de stalling van je paardAlles over de stalling van je paardHeb je een paard en zoek je een geschikte stalling voor je paard? Lees hier alles over de soorten stallen en alle handig…
Paardenstallen: alle soorten en variantenBij het kiezen van een paardenstal is het belangrijk dat er genoeg ruimte voor het paard is. Niet elke stal is geschikt…
Paarden: het bouwen van een paardenstalPaarden: het bouwen van een paardenstalIn Nederland zijn een groot aantal paardenbezitters. Een groot deel van hen wil een eigen paardenstal bouwen. Zij moeten…
De stalling van je paardDe stalling van je paardBen je op zoek naar een geschikte stal voor je paard, of wil je er zelf één bouwen, dan is het handig op een aantal zake…

Vrijheidsdressuur: Voetje gevenHet voetje geven is een veelgebruikt commando in de paardenwereld; het is immers nodig om de hoeven uit te krabben of bi…
Vrijheidsdressuur: PirouetteVrijheidsdressuur: PirouetteDe pirouette is een bekend onderdeel uit de dressuur wat pas in de hoogste klasses wordt beoefend. Je kan deze oefening…
Fluffy (30 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.