Dierenverzorger in de dierentuin
Veel mensen vinden het leuk om met dieren te werken. Een populair beroep is bijvoorbeeld dierenverzorger in de dierentuin. Maar wat moet je eigenlijk doen als je als dierenverzorger werkt? Hoe ziet de dag van een dierenverzorger er uit en welke opleiding heb je nodig om zelf in de dierentuin te kunnen werken?
Opleiding voor dierenverzorger
Een dierenverzorger moet een opleiding hiervoor hebben gedaan. In de dierentuin verkiezen ze de vierjarige MBO opleiding tot dierenverzorging. Deze kun je bijvoorbeeld bij het Je kunt ook een twee of driejarige opleiding doen, maar de kans om dan in een dierentuin te kunnen werken is erg klein. Een school waar je deze opleiding kunt doen is het Groenhorstcollege in Barneveld. Als je het MBO hebt afgerond, kun je ook naar het HBO doorstromen. Deze opleiding kun je alléén doen als je het MBO hebt afgerond. Je kunt jezelf dan nog meer specialiseren. Tijdens je opleiding zul je diverse stages moeten doen. Als je je wilt richten op dierenverzorger in de dierentuin, is het dan ook belangrijk een stageplaats te regelen in de dierentuin.
Je moet als dierenverzorger natuurlijk een heleboel van de dieren afweten. Je moet kunnen inschatten of de dieren ziek zijn. Je moet er een voorliefde voor hebben en je moet niet bang zijn voor hard werk.
Hoe ziet een dag van een dierenverzorger eruit?
Een dag van een dierenverzorger is nooit hetzelfde, maar heeft altijd wel een aantal dingen die overeen komen. Als eerste kijkt een dierenverzorger wat voor een weer het is. Kunnen de dieren wel naar buiten? Is het er niet te koud voor? Dan krijgen de dieren te eten en bekijkt de verzorger of het dier niet ziek is. Aan het gedrag is vaak een heleboel te zien. Daarna is het tijd om de dieren naar buiten te brengen. En terwijl de bezoekers genieten van alle mooie trucs die de dieren uitvoeren, is de dierenverzorger bezig met het schoonmaken van de stallen. De mest wordt opgeruimd en het voer wordt bijgevuld. Het schoonmaken is een vervelende klus. Je moet veel werk verrichten met een kruiwagen en je bent er de hele dag mee bezig. Soms kun je tussendoor de dieren te eten geven, zodat de bezoekers dit kunnen doen. Maar dit ligt helemaal aan het dier dat er verzorgt wordt.
Wanneer de dag voorbij is gaan de dieren weer naar binnen. Ze krijgen nog iets te eten en de dag is voorbij. Natuurlijk verschilt het per dier wat er op een dag precies wordt gedaan. Elk dier heeft zijn eigen verzorging nodig en geen enkel dier is hetzelfde. Dierenverzorger in een dierentuin worden is dus geen droombaan. Je moet hard werken, maar het kan ontzettend leuk zijn. De mensen die nu dierenverzorger zijn, zijn hier ontzettend blij mee. Ze maken ook veel leuke dingen mee, zoals de geboorte van een nieuw dier of gezellige bezoekers.
Vraag naar dierenverzorger
Helaas is er maar weinig plek voor dierenverzorgers. Omdat er niet veel dierentuinen zijn, is de vraag naar dierenverzorgers dus ook niet zo groot. Om in een dierentuin te kunnen werken, moet je opvallen. Dit kan door bijvoorbeeld een stage. Zo weten ze in de dierentuin ook van je bestaan af én ze weten of je het werk goed kunt doen. Maar nog steeds moet je veel geluk hebben wanneer je dit werk wilt doen.
Andere baantjes in de dierentuin
Je kunt natuurlijk ook een andere baan in de dierentuin zoeken. Bijvoorbeeld in de horeca, de souvenirwinkels, de kassa of op kantoor. Ook is er een dierenarts nodig en zijn er mensen die in de technische dienst. Je kunt eventueel ook een vakantiebaantje nemen in de dierentuin. Vaak moet je hier wel zestien jaar of ouder voor zijn.
Enkele dierentuinen in Nederland
- Apenheul, Apeldoorn
- Artis, Amsterdam
- Beekse Bergen Safari
- Burger's Zoo
- Dierenpark Emmen
- Diergaarde Blijdorp
- Dolfinarium Harderwijk
- Gaiapark, Kerkrade
- Zoo Parc Overloon
- Ouwehands Dierenpark
Lees verder