Reigerverjagers: methoden om reigers om afstand te houden

Reigerverjagers: methoden om reigers om afstand te houden Reigerverjagers, ze zijn er in alle soorten en maten. Van drijvende glimmende bollen op het water tot bewegingssensoren met sproei- en geluidseffecten. Of een reiger echt schrikt van de ingenieuze constructies blijft de vraag in veel gevallen. Er zijn diverse verhalen te lezen over zeer positieve reacties, maar ook hele negatieve verhalen. Tijd om hier wat verder in te duiken.

Spiegelende reigerverschrikker

Deze elementen zijn vaak niet alleen bedoeld om de reiger de stuipen op het lijf te jagen, maar daarnaast ook als sierlijk object of designobject om nabij de vijver te plaatsen. Vaak zijn het vliegende spinners die het licht weerkaatsen of een spiegelende bol. Ook zijn er drijvende varianten in omloop, waarmee je een sierlijk drijvend object in de vijver kunt plaatsen.

Of een reiger daadwerkelijk bang is van een spiegelbeeld blijft de vraag. Wanneer de reacties van webshops onder de loep genomen worden, blijkt het effect niet altijd te werken en blijkt de reiger alsnog terug te keren.

Bron: Couleur, PixabayBron: Couleur, Pixabay

Imitatiereiger van kunststof

Een reiger gebruiken om de reiger uit je tuin te houden. Dat klinkt ideaal, maar hoeft het niet per definitie te zijn. Mannelijke reigers zullen eerder uit de buurt blijven wanneer er een imitatiereiger aan de waterkant staat. Vrouwelijke reigers zullen echter niet speciaal uit de buurt blijven. Een lastige keuze om te bepalen of dit daadwerkelijk de oplossing is. Helpen zal het, maar garantie op het wegblijven van reigers is er zeker niet.

Detectiesystemen en bewegingssensoren tegen de reiger

Heel wat merken hebben een apparaat dat door middel van een sensor bewegingen detecteert. Wanneer een reiger binnen bereik komt, zal het systeem bijvoorbeeld gaan sproeien of geluid maken.

Velda heeft met de Laser Guard een effectief product. Het systeem heeft een bereik van 12 meter om reigers te herkennen met de bewegingssensor. De Laser Guard gebruikt drie verschillende methoden om de reiger op afstand te houden.
  • Een flitslicht wordt gebruikt met verschillende frequenties.
  • Groene laserstralen die constant in beweging blijven.
  • Drie geluidseffecten, een reiger in nood, blaffende honden, en de kreet van een dodelijke pijlgifkikker, die allen helpen om de reiger te verjagen.

Het apparaat lijkt bij veel mensen te werken, wanneer de reacties op diverse webshops nagelopen worden. Hoewel er ook opmerkingen worden gegeven dat het apparaat de reiger niet altijd verjaagt. Dankzij het geluid heb je echter ook zelf een seintje dat er iets gaande is en je hierdoor kun je het natuurlijk even controleren wanneer je in de buurt bent.

Overige effectieve reigerpreventiemiddelen

Iedere oplossing heeft zijn eigen voor- en nadelen. De eerder genoemde methoden zijn relatief onzichtbaar, aangezien het kleine apparaatjes zijn of sierlijke objecten die de reiger doen verjagen. Vind je het niet erg om objecten te gebruiken die met zekerheid de reiger weghouden maar minder mooi voor het oog zijn, dan kun je overwegen een van de volgende oplossingen te gebruiken.

Een afdeknet

De meest effectieve methode is een afdeknet over de vijver spannen. De reiger krijgt hierdoor geen kans meer een visje weg te pakken. Zorg er altijd voor dat het net voldoende hoog gespannen is van het wateroppervlak en dat alle zijden volledig bedekt zijn. Hanteer minimaal 20 centimeter hoogte vanaf het vijveroppervlak, liever meer. Zo heeft de reiger geen kans door het net te prikken.

Schrikdraad tegen de reiger

Door een schrikdraad te spannen, heeft de reiger geen kans om in de buurt van de vijver te komen. Verstandig is om het schrikdraad dubbel of zelfs driedubbel te spannen. De lijnen kunnen op verschillende hoogtes langs de vijverrand bevestigd worden. Het onderste draad op 10 cm hoogte, het tweede draad op 30-40 cm hoogte en het vierde draad dient iets naar binnen bevestigd te worden, op zo’n 50-60 centimeter hoogte. De reiger heeft zo geen kans zijn nek over het schrikdraad te steken, en krijgt hierdoor de kans niet naar de vissen te prikken.
© 2017 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe hou ik die reiger weg bij mijn tuinvijver?Hoe hou ik die reiger weg bij mijn tuinvijver?De laatste jaren neemt het aantal reigers in Nederland hand over hand toe. Dat lijkt mooi, maar mensen met een mooie tui…
Reigers verjagen uit tuin en vijver: verschillende methodesReigers verjagen uit tuin en vijver: verschillende methodesReigers kunnen een bedreiging zijn voor de vissen in je vijver. Heeft een reiger eenmaal ontdekt dat jouw visvijver een…
Meer zilverreigers in NederlandMeer zilverreigers in NederlandDe grote witte reiger of grote Zilverreiger (Casmerodius albus) is van origine een tropische vogel. Komend vanuit het me…
Blauwe reiger, Ardea cinerea, moeras- en watervogelBlauwe reiger, Ardea cinerea, moeras- en watervogelDe blauwe reiger leeft vooral op vochtige terreinen. Zijn nest is te vinden in de buurt van water. Liefst bij soortgenot…

Blindengeleidehond: Voordelen en nadelen bij het geleidewerkBlindengeleidehond: Voordelen en nadelen bij het geleidewerkBlindengeleidehonden, vaak ook gekend als 'geleidehonden', zijn speciaal opgeleide honden die ervoor zorgen dat personen…
Snake island: Een eiland vol giftige slangenSnake island: Een eiland vol giftige slangenOfficieel heet het eiland: Ilha da Queimada Grande. Maar doordat er op iedere vierkante meter van het eiland minimaal ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 4931604, Pixabay
  • https://www.velda.nl/vijverproducten/diversen/bescherming/laser-guard/
  • Afbeelding bron 1: Couleur, Pixabay
Anteur (147 artikelen)
Gepubliceerd: 31-10-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.