Zwemmen met dolfijnen

Zwemmen met dolfijnen Zwemmen met dolfijnen, een geweldige en onvergeetbare ervaring. Echter is dit op weinige plekken in de wereld mogelijk. Rond de Azoren, in Australië, Mauritius en in Florida Keys kan je zwemmen met dolfijnen. Flipper heeft miljoenen kinderen doen dromen. Zijn familie zwemt dag in dag uit in Sea World en in dolfinariums met mensen. Bij alle verwondering voor de intelligente en op de gekste manieren springende zoogdier blijft het beklemmende gevoel bij de gedachten aan gevangenschap. Niet alleen Greenpeace en andere milieuorganisaties zijn tegen de dolfijnenshows, zelfs de UN, die 2007 tot Het Jaar van de Dolfijn verklaarde, raadt deze bezoeken af.

Echte dolfijnenfans willen veel liever in het open water met de dolfijnen zwemmen. Geen wonder – op deze manier worden de dieren veel dichterbij en intensiever beleefd. Zij zoeken het contact met de mensen vrijwillig en dat kan geweldige, interessante en emotionele situaties geven. De droom van elke dolfijnenfan: een dolfijn recht in de ogen kijken en met hem dansen in het water.

De Azoren, een knooppunt van de dolfijnen

Als ware dolfijnen hotspot ligt midden in de Atlantische Oceaan gelegen eilanden groep de Azoren. Hier komen vooral de tuimelaar, de Atlantische Vlekkendolfijn, de Rissos dolfijn en de Witte dolfijn voor. Gemiddeld worden bij elke bootuitstapje, die meestal tussen 4 en 6 uur duurt en waar maximaal 8 mensen aan deelnemen, drie dolfijnensoorten ontdekt.

Hoe vaker men de zee opvaart, des te interessanter worden de verschillende ervaringen met dolfijnen. Een bijzonder goede mogelijkheid bieden de ‘Delfin Camps’, welke meerdere weken duurt. Deze kampen worden vooral op kinderen gericht, waar buitengewoonlijke natuurbelevenissen en contact met de wilde levende zoogdieren in het middelpunt staan.

West-Australische bedevaartsoort voor dolfijnenfans

Aan de West-Australische Koombana Bat in Bunbury bevindt zich met de Dolphin Discovery Centre de enige plek in Australië waar dolfijnen zowel aan het strand in de zogenoemde Interaction Zone, als ook op zwem- en boottochten te bekijken zijn. Van de meer dan 100 Bottlenose Dolphins, die in de Koombana Bay leven, komen enkele steeds weer in de Interaction Zone. Duidelijk vaker zijn de zoogdieren op een boottocht te zien: 99%! Bij deze gelegenheid kan men ook met de dolfijnen zwemmen. De zwemtocht wordt door een ervaren zeebioloog geleidt, duurt 3 uur en kost ongeveer 130 dollar.

’s Morgens op Mauritius

Wie op het Islands Sports Hotel in Black River met de Skipper Alain op dolfijnentocht wil, moet zeker de eerste boot nemen. ’s Morgens om 8 uur is het verkeer op zee nog relatief rustig. En in 90% van alle gevallen komen de dolfijnen erg dichtbij, die in de zuidwestelijke baai duidelijk hun thuis hebben gevonden – tenminste van juni tot oktober, voordat ze in andere water trekken. De dolfijnen maken mooie sprongen en maken contact met de bezoekers. Het mooiste moment is als de bestuurder Alain het sein geeft zelf in het water te glijden en met de dolfijnen te genieten. Men kan de dolfijnen zelfs onder water horen. Overigens: Mocht u bij de tocht geen dolfijnen tegengekomen zijn, mag u nogmaals met de boottocht megaan, zonder te betalen.

Flipper school

Op de eilanden Florida Keys bevindt zich met Dolphin Research Center één van de belangrijkste dolfijneninstituten ter wereld. Tot 1984 stond het bekend als Flipper’s Sea School bekend, waar sinds de jaren ’50 dolfijnen voor shows en films getraind werden, ook Flipper was hier.

In 1984 werd dit het Dolphin Research Center, dat onerkend is en zichzelf niet als commerciële inrichting ziet. Zij voert zwemprogramma’s door om werk met zieke kinderen of verzorging van gestrande of gewonde dieren te financieren.
Tot het Dolphin Research Center hoort een Eerste Hulp Station voor zieke en gewonde dieren en het Florida Keys Marine Mammal Rescue Team, dat zich om de gestrande dieren zorgt. Voor dolfijnenliefhebbers is het reguliere zwemprogramma Dolphin Encounter toch interessanter. Hierbij wordt men eerst over de dolfijnen informeert en gaat daarna ongeveer 20 minuten met de dolfijnen zwemmen in het open water.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Op het Canarische Eiland Tenerife is van alles te doen voor toeristen, waaronder een tocht op zee om walvissen en dolfij…
Zwemmen met dolfijnen: niet altijd even diervriendelijkZwemmen met dolfijnen: niet altijd even diervriendelijkVoor velen is het een droom om te zwemmen met dolfijnen. Er komen steeds meer mogelijkheden om deze wens in vervulling t…
Zwemmen met dolfijnen of zeehonden: waar en hoe?Zwemmen met dolfijnen of zeehonden: waar en hoe?Op diverse plekken van de wereld kun je zwemmen met dolfijnen. Minder bekend is dat er ook excursies worden aangeboden o…
Werken met dolfijnen in de natuurWerken met dolfijnen in de natuurBehalve in een Dolfinarium kun je ook in de natuur met dolfijnen en andere zeezoogdieren werken. Er zijn allerlei soorte…

Mike - De kip die 18 maanden zonder kop leefdeBent u in de stemming voor een macaber maar waargebeurd verhaal? Dan laten we u graag kennismaken met Mike, the Headless…
Rare beesten: de LijgerDe lijger of liger is een zeldzaam dier dat ontstaan is door kruising van een leeuw met en tijgerin. Deze kruising komt…
Bronnen en referenties
Reactie

Gerritje, 18-01-2009
Wij gaan in juni 2009 naar Florida. Mijn dochter wil graag met dolfijnen zwemmen. Kan iemand mij een tip geven hoe ik dat het beste regel vanuit Nederland om teleurstelling ter plekke te voorkomen. Reactie infoteur, 19-01-2009
Dag Gerritje,

Leuk dat jullie naar Florida gaan!
Ik weet natuurlijk niet wáár jullie precies naar toe gaan, maar heb even gezocht en paar sites gevonden waar je misschien wat aan hebt:

Discovery Cove: http://www.discoverycove.com (Orlando)

Theater of the Sea: http://www.theaterofthesea.com, Islamorada (Florida Keys)

Dolphin Cove: http://www.dolphinscove.com, Key Largo (Florida Keys)

Dolphins Plus: http://www.dolphinsplus.com, Key Largo (Florida Keys)

Dolphin Research Center: http://www.dolphins.org, Grassy Key (Florida Keys)

Dolphin World: http://www.dolphinworld.org, Key Largo (Florida Keys)


Hoop dat je er wat aan hebt!
Heel veel plezier!
Groetjes, Jootje

Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.