Zwemmen met dolfijnen of zeehonden: waar en hoe?

Zwemmen met dolfijnen of zeehonden: waar en hoe? Op diverse plekken van de wereld kun je zwemmen met dolfijnen. Minder bekend is dat er ook excursies worden aangeboden om te zwemmen met zeehonden. Natuurlijk kun je beide doen, maar als het budget maar één excursie toelaat, welke wordt het dan? Is er veel verschil tussen zwemmen met dolfijnen en met zeehonden? Hoe gaat het toe op zo'n excursie? En waar kun je daarvoor terecht?

Waar zwemmen met dolfijnen?

Er zijn diverse dolfinariums over de hele wereld waar je kunt zwemmen met dolfijnen. Daar is bij velen echter grote weerstand tegen. Allereerst maken dierenorganisaties zich zorgen over het welzijn van dolfijnen en andere zeezoogdieren in dergelijke parken. Het is bekend dat de dieren er niet oud worden, door slechte voeding, slechte behuizing en stress. Ten tweede zet men vraagtekens bij het zwemmen met dolfijnen in zo'n afgebakende omgeving; er is weinig ruimte voor de dolfijnen om elkaar en de mensen te ontwijken en de kans op ziekteoverdracht is groot. Bovendien kunnen de dolfijnen agressief reageren.

Als het welzijn van dieren je aan het hart gaat, dan ga je niet naar een dolfinarium, maar zoek je de dolfijnen in de vrije natuur op. Daar zijn ze in hun element en hebben ze controle over je bezoek. Hebben ze er geen zin meer in, dan zijn ze zo weer weg.

Enkele plekken waar je per boot de dolfijnen opzoekt:
  • Australië
  • Azoren
  • Hawai
  • Mauritius
  • Nieuw-Zeeland (Noord- en Zuideiland)

Waar zwemmen met zeehonden?

Een enkel dolfinarium biedt ook zwemmen met zeehonden aan, maar als je googlet naar zeehonden, kom je voornamelijk zwemmen in open water tegen. Dus in het natuurlijk element van de zeehonden.

Enkele plekken waar je kunt zwemmen met zeehonden:
  • Australië
  • Nieuw-Zeeland (Zuideiland)
  • Verenigd Koninkrijk
  • Zuid-Afrika

Let op: In Cornwall zoeken toeristen zelf in groten getale de zeehonden op. Dat gaat dus niet via een georganiseerde excursie. De havenmeester van St Ives maakt zich grote zorgen, omdat mensen de zeehonden lokken met voedsel. Die kunnen agressief worden als ze eens geen voedsel krijgen. En een agressieve mannetjeszeehond moet je volgens de havenmeester altijd zien te vermijden. Zoek dus altijd onder begeleiding de zeehonden op. Dan krijg je meteen ook voorlichting over hoe je de dieren het beste kunt benaderen.

Hoe gaat zo'n excursie?

Natuurlijk heeft elk bedrijf zijn eigen aanpak, maar in grote lijnen gaat het als volgt.

Wetsuit

Eerst moet elke deelnemer een wetsuit aantrekken. Vaak is dat nog aan wal, maar op een groter schip kan het ook aan boord gebeuren. Een wetsuit is een pak van neopreen, een kunststof. Het heet wetsuit, omdat er een dun laagje water tussen je huid en de suit komt. In het begin kan dat koud zijn, maar in enkele minuten is dat laagje door je eigen lichaamswarmte opgewarmd. Vanaf dat moment voelt het pak niet meer koud aan, maar comfortabel, ook als het water erg koud is.

In koud water krijg je een wetsuit aan met lange mouwen en broekspijpen. Als het water warm is, zijn de mouwen en broekspijpen kort. Maar waarom zou je in warm water eigenlijk nog een wetsuit aandoen? Dat is omdat een wetsuit je ook drijvende houdt. Het kost je daardoor veel minder moeite om te blijven drijven, waardoor je al je aandacht kunt geven aan de dieren om je heen.

Snorkel en flippers

Vervolgens krijg je een snorkelset. Dat bestaat uit een masker en een snorkel, een buis waarmee je door je mond ademt terwijl je je gezicht in het water houdt. Met een snorkel kun je dus langdurig onder water kijken. Tevens krijg je flippers aan je voeten, om je makkelijker voort te bewegen. Maar als je vindt dat ze je juist hinderen, kun je ze ook aflaten. De flippers zijn niet essentieel.

Dolfijnen zoeken

De kapitein van de boot gaat op zoek naar dolfijnen. Die hebben nl. geen vaste verblijfplaats, maar verplaatsen zich in groepen. Die groepen kunnen klein zijn, ca. tien dolfijnen, maar ook heel groot, enkele honderden dolfijnen. Vaak zijn er verschillende bedrijven tegelijk op zoek naar dolfijnen. Via de marifoon houden ze contact met elkaar. Ze tippen elkaar wanneer ze dolfijnen zien en spreken een volgorde af waarin ze naar de dolfijnen toe gaan. Houd echter voor ogen dat de mogelijkheid bestaat dat je helemaal geen dolfijnen te zien krijgt. Soms mag je dan gratis met een volgende excursie mee, maar dat verschilt per bedrijf.

Dolfijnen met jongen
Als er dolfijnen gevonden zijn, is het nog maar de vraag of je het water in mag. Eerst moet nagegaan worden of de dolfijnen jongen bij zich hebben. Als dat zo is, en de jongen zijn nog van de leeftijd dat ze zogen, dan mag niemand het water in. De jongen moeten nl. tot wel vier keer per uur zogen en mensen die in het water liggen, verstoren dat proces. In het verleden zijn er jongen verdronken, omdat ze gestresst waren of hun moeder kwijtraakten, waardoor ze niet meer konden zogen en verzwakten.

Dolfijnen zonder jongen
Echter, als het sein op groen staat, mag je het water in en tussen de dolfijnen gaan zwemmen. Op de meeste plaatsen is het verboden om de dolfijnen aan te raken. In de eerste plaats zijn het wilde dieren die zoveel mogelijk wild moeten blijven; je moet dus niet proberen om ze tam te maken. In de tweede plaats is er altijd het gevaar van verwondingen bij de dolfijn. Je zal maar een horloge hebben dat een schram maakt. Die kan gaan ontsteken.

Dolfijnen zijn zeer intelligent; dit houdt in dat ze nieuwsgierig zijn en zich snel kunnen vervelen. Veel dolfijnen houden die rare mensen dan ook snel voor gezien en je moet je best doen om hun aandacht vast te blijven houden. Dus wordt aangeraden om veel geluid te maken, in je handen te klappen, te zingen enzovoort. Als je dat niet doet, zijn ze zo weer weg.

Sowieso zijn dolfijnen zeer rap; ze schieten onder je door en langs je heen. Vaak zie je ze beter vanaf de boot dan als je in het water ligt.

Zeehonden zoeken

Het zoeken naar zeehonden is een stuk makkelijker. Eigenlijk is het geen zoeken, want ze hebben een vaste plek en de kapitein vaart daar dan ook rechtstreeks naartoe. Doorgaans is dat een rots, maar het kan ook een strand zijn.

Zeehonden met of zonder jongen
Als er jongen zijn, is dat geen probleem. Die verblijven op de rots, waar je niet mag komen; je zou ook meteen aangevallen worden door de ouders. Maar het water is neutraal terrein en daar kunnen jij en zeehond elkaar ontmoeten.

Dat gaat heel anders dan bij de dolfijnen. Waar die met geluid gelokt moeten worden, houden zeehonden van stilte. Ze komen uit zichzelf op je afgezwommen en gaan je uitgebreid bekijken. Daarbij nemen ze diverse houdingen aan: liggend op hun zij of de rug, of ondersteboven hangend. Oog in oog hangen met een zeehond is een onvergetelijke ervaring. Als je een onderwatercamera bij je hebt, kun je zo prachtige foto's maken.

Samenvattend

In het kort komt het op het volgende neer.
  • Je gaat op een boot op zoek naar dolfijnen, of je vaart rechtstreeks naar de zeehonden.
  • Er is geen garantie dat je ook werkelijk dolfijnen zult vinden. De verblijfplaats van zeehonden is daarentegen bekend.
  • Er is geen garantie dat je ook werkelijk met de dolfijnen kunt zwemmen. Als ze zogende jongen hebben, is het verboden het water in te gaan.
  • Met zeehonden kun je altijd zwemmen, omdat hun jongen op de rots blijven. Het water is neutraal terrein.
  • Dolfijnen moet je bezighouden, met geklap, gezang, gefluit enz.
  • Zeehonden houden van stilte en komen vanzelf op je af.
  • Dolfijnen schieten snel langs je heen door het water.
  • Zeehonden nemen uitgebreid de tijd om je te bekijken en bekeken te worden.
© 2017 - 2024 Mahcomm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken met dolfijnen in de natuurWerken met dolfijnen in de natuurBehalve in een Dolfinarium kun je ook in de natuur met dolfijnen en andere zeezoogdieren werken. Er zijn allerlei soorte…
DolfijnenslachtJe staat er misschien wel niet bij stil, maar ook dolfijnen worden geslacht. In Denemarken en in Japan worden jaarlijks…
Informatie over snorkelenSnorkelen houdt in dat men dankzij een uitrusting een lange tijd met het hoofd onder water kan blijven. Zo kan men koraa…

Voortplanting krokodillen en alligators: van paring tot nestVoortplanting krokodillen en alligators: van paring tot nestKrokodillen hebben een slechte reputatie omwille van hun agressief karakter. Toch verlopen het paringsritueel, de paring…
Bronnen en referenties
Mahcomm (8 artikelen)
Laatste update: 08-10-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.