Mike - De kip die 18 maanden zonder kop leefde

Bent u in de stemming voor een macaber maar waargebeurd verhaal? Dan laten we u graag kennismaken met Mike, the Headless Chicken. Mike is de enige kip die na zijn onthoofding nog anderhalf jaar heeft kunnen overleven. De arme haan is naast een fenomeen ook een enorme goudmijn geworden en hij heeft zelfs een eigen fanclub, een festival, een website en een film.

Mike, the Headless Chicken

Het ongelooflijke verhaal van Mike, the Headless Chicken begon op 10 september 1945. Alles zag ernaar uit dat de vijf maanden oude Mike het culinaire hoogtepunt van de dag zou worden. Hij werd onthoofd en raasde net zoals andere onthoofde kippen in het wildeweg over de boerderij. Maar in plaats van na enkele minuten te sterven, ging Mike gewoon een dutje doen. Toen hij terug wakker werd, was zijn gedrag normaal en ging hij zelfs op zoek naar eten.

Een bezoek aan de Universiteit van Salt Lake City gaf enige verklaring. Blijkbaar waren een oor en een deel van de hersenstam intact gebleven, net genoeg om de kip in leven te houden. Een bloedklonter zorgde ervoor dat het dier niet doodbloedde. Mike’s baasje besefte dat hij met een bijzonder dier te maken had en deed er dan ook alles aan om de kip in leven te houden. Hij voerde hem water en melk met een pipet en er werden geregeld graankorrels in de slokdarm ingebracht. Mike stikte uiteindelijk in zijn eigen slijm, een gevolg van de onthoofding.

Goudmijn

Het duurde niet lang alvorens eigenaar Lloyd Olsen de financiële voordelen van de kip begon in te zien. Voor 25 cent kon men Mike ter plaatse komen bekijken en dat leverde al snel 4500 dollar per maand op. Lloyd Olsen nam zelfs een manager in dienst en organiseerde een tournee doorheen verschillende Amerikaanse staten. De kip werd voor 10.000 dollar verzekerd en kreeg een plaats in Guiness World Records. Zelfs vandaag nog is Mike een waar fenomeen dat geld blijft opleveren via merchandising en festivals.

Website

Mike’s officiële website is www.miketheheadlesschicken.org. Naast foto’s en achtergrondinformatie, vind je er ook grapjes over Mike (zie verder) en recepten met… kip.

Film

Mike heeft ondertussen ook zijn eigen film - Chick Flick: The True Story of Mike, the Headless Chicken. Deze full-length documentaire vertelt het verhaal van Mike door middel van origineel filmmateriaal. De DVD bevat vele extra’s zoals liedjes, trailers en behind-the-scenes footage.

Festival

In Fruita, Colorado heeft Mike ook zijn eigen festival. Het is een soort jaarmarkt met muziek, marktkraampjes en animatie. Je kunt er meedoen aan verschillende wedstrijden zoals de chicken dance contest, de run like a headless chicken-marathon of je kunt meedingen naar het beste kiprecept. Het festival vindt plaats in de maand mei.
© 2008 - 2020 Avalon, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Michael (Mike) ShinodaMike Shinoda is mede-oprichter van de bekende band Linkin Park. Hij is onder andere de rapper van de band en oprichter v…
Aantal calorieën in McDonald's-productenAantal calorieën in McDonald's-productenIn Nederland zijn er anno 2018 245 McDonald's-restaurants waar zo'n 3 miljoen gasten per week komen eten. Het fastfoodre…
Balraj, Indiaas Restaurant. HaarlemmerdijkAmsterdam kent eethuizen en restaurants uit talloze culturen. Indiaas eten kan bij restaurant Balraj op de Haarlemmerdij…
Recensie: Suits (TV Serie)recensieRecensie: Suits (TV Serie)Suits is een zeer populaire serie in zowel Amerika als in Nederland. In 2011 begon USA Network met het uitzenden van dez…

Troglobite, het beestje dat nog nooit licht heeft gezienEen beestje wat nooit zonlicht heeft gezien, nog nooit de oppervlakte heeft gezien, en miljoenen jaren evolutie waardoor…
Zwemmen met dolfijnenZwemmen met dolfijnenZwemmen met dolfijnen, een geweldige en onvergeetbare ervaring. Echter is dit op weinige plekken in de wereld mogelijk.…

Reageer op het artikel "Mike - De kip die 18 maanden zonder kop leefde"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

S. Lammers, 06-06-2016 13:41 #1
Dit is volgens mij een broodje aap verhaal, misschien dat ie nog een paar uur leefde maar echt niet langer. Ik zou bijna willen vragen of het niet mogelijk is om het experiment over te doen met de zelfde kippenras, maar ik snap dat dat niet mogelijk is, begrijpelijk.

Infoteur: Avalon
Gepubliceerd: 16-03-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Reacties: 1
Schrijf mee!