Najaarswandeling in de natuur

Najaarswandeling in de natuur Het najaar wordt niet door zo地 grote groep met gejuich ontvangen dan het voorjaar of de zomer en toch is het najaar enorm kleurrijk. Het is van belang dat ook als de zon even niet door de wolken komt, wat aan het begin van de herfst vast nog wel vaak het geval is, je toch de moeite wil nemen om de natuur op te zoeken. Zeker tijdens de ochtenduren kan de najaarsnatuur betoverd zijn.

Vroeg uit de veren

Natuurlijk is de natuur op ieder tijdstip mooi, maar als je de moeite neemt om tijdens de vroege ochtenduren de natuur in te trekken, dan kan het enorm verrassend zijn. De dauw die spinnenwebben nat en daarmee zichtbaar maakt, is zo地 voorbeeld. Het ziet er in de ochtend bijna sprookjesachtig uit. Behalve dat in de ochtend een wandeling maken sowieso gezond is, maakt een wandeling in de natuur het nog leuker. Als je voorzichtig te werk gaat, kan je nog dieren aantreffen die de nacht van zich af aan het schudden zijn, daar waar herten lopen hoor je de geluiden van de burlende edelherten en kan je eikels en/of paddenstoelen verzamelen.

Eikels verzamelen

Als je eikels gaat verzamelen kan er je zelf of met kinderen of kleinkinderen leuke dingen van maken. Zeker met 電opje ogen ze best koddig (of twee eikels aan elkaar) en zijn er legio mogelijkheden om ze een volgende bestemming te geven, behalve nieuwe bomen vormen. Verzamelen in een zak en thuis op tafel uitstrooien, om er met wat hulpmiddelen mee aan de slag te gaan, is leuk en leerzaam. Is het nog lekker weer, kan je er ook mee in de tuin aan de slag gaan.

Denk hierbij aan:
  • Maak er een mandje met stilleven van, tezamen met dennenappels, wat gedroogde bladeren en takjes.
  • Dat stilleven kan je ook plakken op een gespannen stukje linnen. Doe er een lijstje omheen en je hebt een 3D stilleven aan de muur.
  • Boor er met een handboortje kleine gaatjes in en rijg er een ketting van of rijg door en kleed de tuin er mee aan (bijvoorbeeld tussen twee bomen ophangen of het vogelhuisje in de boom er mee aankleden).
  • Voor de huisdieren kan je de eikels in een 兎etbolletje doen. Deze zijn er om dieren te stimuleren iets voor hun eten te doen, maar met de eikels maakt het geluid en is het een speeltje.
  • Als de aarde in de potten niet gewenst is of de kat zit er lekker in te graven, dan kan je ook een netje maken van een beetje gaas met eikels erop geplakt en dit over de aarde leggen. Aangezien de eikels vast zitten, is de kat snel uitgespeeld. Bovendien die eikels zien er leuker uit dan die saaie potgrond.

Paddenstoelen verzamelen

Paddenstoelen tref je in de herfst ook in alle kleuren, soorten en maten aan. Het is leuk deze te verzamelen, alleen is het belangrijk dat je voorzichtig bent met het eten ervan. Als je er niet voldoende kennis van hebt, is het goed een 渡o go voor eten te geven. Ook bij twijfel niet nuttigen, maar dat maakt het verzamelen nog wel zo leuk.

Echter, als je het zonde van de natuur vindt, kan je met kinderen ook een wedstrijdje maken van de verschillende soorten en alles wat gevonden wordt, fotograferen. Kan je thuis alles printen en kijken wie er uiteindelijk gewonnen heeft.

Kleuren in de natuur

Behalve eikels en paddenstoelen verzamelen, zijn de kleuren in de natuur ook prachtig en of je ze nu op de camera wil vastleggen of gewoon bekijken, ze zijn het echt waard. Kleuren die variëren van allerlei groentinten tot geel, rood en bruin. Eigenlijk is er geen seizoen dat zoveel kleur kent. Zeker met kinderen op pad gaan, kan heel verrassend zijn. Als je kinderen dan ook nog aan het werk wilt zetten, dan is er met de vallende bladeren genoeg te zoeken.

Natuurlijk kan je dit soort zaken ook gedurende de dag doen, maar de ochtend heeft iets mystieks, het is dan rustiger en met een beetje geluk tref je de dauw nog aan. Het totaalplaatje om dan te gaan wandelen, maakt het allemaal net iets aantrekkelijker . Omdat er voor kinderen meer zichtbaar is, zal het nog meer aantrekken.

Water

Ga je met je hond op pad, dan is de kans dat de hond nog met plezier het water in gaat best groot. Als de zomer ten einde loopt en de herfst haar intrede doet, is het water op zijn warmst. Omdat het relatief snel af kan koelen, is het wel handig om een handdoekje mee te nemen. Je kunt je hond, als deze klaar is in het water, lekker afdrogen en je tocht vervolgen.

Tot slot

Natuurlijk is ieder seizoen fraai en heeft zo haar specifieke kenmerken, maar de herfst wordt ten onrechte als saai, negatief en soms zelfs deprimerend omschreven. Zeker als de herfst heeft ingezet, maar de zon komt nog wel door de wolken, is het schouwspel nog mooier. Immers, de zon heeft met de vallende bladeren meer kans door het bos te schijnen en alles op te lichten. De vele kleuren worden dan nog veel intenser.

Is er gedurende de weekdagen geen tijd voor reserveer dan een zaterdag- of zondagochtend, zoek een mooi natuurgebied op en ga er op uit. Veel plezier!
© 2013 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geniet van de herfstnatuurGeniet van de herfstnatuurDe natuur kent in ieder seizoen mooie beelden, het ene seizoen misschien iets meer dan het andere. Toch, als je echt goe…
Vier het najaarVier het najaarAls het nog zomer is en de zon laat zich regelmatig zien, dan denken we bij voorkeur niet aan de herfst. Het najaar heef…
Herfstwandelingen verhogen de levensvreugdeHerfstwandelingen verhogen de levensvreugdeHerfstwandelingen zijn een genot voor lichaam en geest. Alleen al het heldere herfstlicht en de frisse, niet meer zo war…
Herfstquiz of najaarsquiz bij dementie: oefen het geheugen!Herfstquiz of najaarsquiz bij dementie: oefen het geheugen!Vaak wordt in de zorg voor ouderen met dementie, aan hersengymnastiek of "braintraining" gedaan. Geschikte onderwerpen w…

Fairfax performance singelDe singel is geïntroduceerd na de olympische spelen van 2013. Dit omdat het Engelse bedrijf graag het Engelse team het a…
Overtoun Bridge: een zelfmoordbrug voor honden?Overtoun Bridge: een zelfmoordbrug voor honden?Het zal je maar gebeuren. Je wandelt met je hond over het Schotse Overtoun Bridge. Ineens springt je hond, zonder te kij…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.