Vier het najaar

Vier het najaar Als het nog zomer is en de zon laat zich regelmatig zien, dan denken we bij voorkeur niet aan de herfst. Het najaar heeft nu eenmaal iets sombers over zich. Enerzijds vanwege het einde van de zomer en de vakantieperiode en anderzijds vanwege het donkere (lees ook: depressieve) kleurenpalet dat bij de herfst hoort. Echter, het eerdergenoemde kleurenpalet heeft in de herfst eigenlijk veel meer kleuren in zich dan het kleurenpalet in de zomer én het najaar brengt de huislijke gezelligheid dichterbij. Laat de herfst dus toe, vier de herfst!

Is de herfst een sombere periode of toch niet?

Er zijn mensen die bij het vallen van de bladeren somber worden, nogal wat mensen voelen zich in deze periode minder energiek. Het frisse en vrolijke licht van zomer ontbreekt. Het is een soort automaat die aan gaat, op het moment dat de bladeren de boom al dwarrelend verlaten. De bladeren van de verschillende bomen en struiken verlaten echter met de meest prachtige kleuren de boom of struik en verkleuren eenmaal op de grond opnieuw. Langzaam verkleuren ze en verpulveren tot ze weer opgenomen worden in de bodem en als voedsel voor het volgend jaar gaan fungeren. Als iemand somber is, dan ziet men dit echter niet.

Dat de bladeren weer een voedingsbodem voor het volgend jaar vormen, is eigen een heel mooi proces. Immers, het is het begin van het nieuwe (natuur)jaar. De natuur maakt zich op voor de winter om daarna voluit te ontspruiten in het volgend voorjaar. Maar helaas zien we het niet altijd zo. Wil je het wel gaan zien en ervaren, begin dan met jezelf te manen tot activiteiten. Hoe moeilijk dit mogelijk ook is.

Bron: Lenaaera, PixabayBron: Lenaaera, Pixabay

Genieten van de herfst

Of je nu de herfst viert, omdat het seizoen zich klaar maakt om na de winter weer in volle glorie terug te keren of omdat de herfst ook het begin is van een gezellige periode binnen, de herfst luidt in ieder geval een nieuw seizoen in. Het maakt ook een begin door alles ‘op te ruimen’, zodat er na de winter weer een mooie lente aan kan komen. Kortom, verdiep je eens bewust in de herfst en ervaar hoe mooi ook dit seizoen kan zijn. Als je je verdiept is de kans ook groot dat je er een blijer gevoel bij krijgt. De sombere gevoelens worden langzaam verdrongen naar de achtergrond. Vier het seizoen dus!

Kleuren

De herfst heeft van alle seizoenen het meest brede kleurenpalet. Dat ervaar je pas als je bijvoorbeeld in het bos rondloopt. Behalve dat zo je frisse lucht inademt en het wandelen rustgevend is, is het in de herfst ook nog mooi om te zien. Alle kleuren bladeren van groen tot hard- of dieprood tot oranje/geel of het donker bruine ingedroogde blad, ze passeren de revue en maken het geheel - zeker met een zonnetje erbij - tot een prachtig geheel. Zijn het niet de bladeren, dan zijn het wel de verschillende soorten paddenstoelen die zich nestelen op de ogenschijnlijk meest vreemde plekjes. Leer op details te letten, dan is de kans groter dat je ze opmerkt en het je vrolijk stemt.

Als je opgaat in wat de herfstnatuur te bieden heeft, laat je je gedachten ook als vanzelf los. Als je het idee van deprimerend los kunt laten, is de herfstnatuur absoluut rustgevend, opmerkelijk en hét moment om op te laden.

Geuren

Menigeen ervaart de prille lentegeuren in het voorjaar als de meest prettige natuurlijke geuren. Maar we staan te weinig stil bij de zachte herfstgeuren. De ruststand waarin de bomen en struiken komen, laten je ervaren dat de natuur even pas op de plaats maakt.

Combineer het met een knisperend haardvuur waar je wat afgevallen takken gezamenlijk kunt opbranden en je zit meteen in die gezellige herfstperiode. Of, als er een sauna in de buurt is, is dit het ultieme moment om de sauna te combineren met afkoelen in de frisse herfstnatuur. Behalve dat je de natuur dichterbij haalt, is het ook nog erg gezond.

Bron: Strecosa, PixabayBron: Strecosa, Pixabay
Smaak
Natuurlijk maak je het nog meer najaar als je de tamme kastanje poft. De tamme kastanje herken je aan het harige omhulsel. Als je de tamme kastanje uit zijn hulsje haalt en even een kruisje in de bovenkant kerft, dan voorkomt dit het ploffen van de kastanjes in de oven. Even zo’n 10 tot 15 minuten op de bakplaat in de oven (circa 200 graden) en de kastanjes zijn klaar. De kastanje is een typisch herfstproduct en de geur en smaak van de tamme kastanje komt dan pas echt binnen.

Van september tot begin oktober is ook dé periode voor het plukken van heerlijke appels (een enkele soort wordt pas november geoogst). Dus waarom niet onderweg, tijdens een najaarswandeling een appeltje vers van de boom plukken en opeten. Bij veel boeren vind je vers geplukte appeltjes in een kistje langs de weg. Zit je in de gebieden waar er druiven groeien, dan is de herfst ook dé periode om te oogsten en een trosje weg te eten. In principe worden druiven tussen half september en half oktober geplukt.

Bron: Antranias, PixabayBron: Antranias, Pixabay

Dieren

In de herfst zie je de dieren ook vaak beter en in bepaalde gebieden komen ze relatief dichtbij. Denk hierbij aan de everzwijntjes, vossen of de herten. In september begint de bronstijd voor de edelherten en als je vroeg uit de veren bent, hoor je de mannetjes. Dit is het begin van een nieuwe periode en naast een mooi natuurlijk proces, stemt het menigeen ook vrolijk. Opnieuw een moment om te vieren.

Tot slot

Het najaar moet je ervaren en dat kan alleen door er middenin te gaan staan en toe te laten wat de natuur in deze periode allemaal in petto heeft. Laat de overweldigende geuren en kleuren als het ware over je heen komen en het verdringt het mogelijk negatieve gevoel over deze periode. De herfst heeft een eigen karakter waar je volop van kunt genieten … vier deze nieuwe periode dus vooral uitbundig! Het geeft een goed gevoel om zo de winter in te gaan.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werkzaamheden in de tuin in de vroege herfstWerkzaamheden in de tuin in de vroege herfstDe zomer is voorbij, de herfst komt eraan. De prachtige verschillende kleuren in de tuin maken plaats voor de herfsttint…
Werkzaamheden in de tuin in de late herfstWerkzaamheden in de tuin in de late herfstDe herfst is in de maanden oktober, november en december echt in het land. De bomen hebben prachtig verkleurde bladeren…
Geniet van de herfstnatuurGeniet van de herfstnatuurDe natuur kent in ieder seizoen mooie beelden, het ene seizoen misschien iets meer dan het andere. Toch, als je echt goe…
Gevallen blad; wegharken, laten liggen of compost van maken?Gevallen blad; wegharken, laten liggen of compost van maken?Net als de andere drie seizoenen heeft ook de herfst veel te bieden in de tuin. Denk alleen maar eens aan die prachtige…

Werelderfgoed Waddenzee – Unesco WorldheritageWerelderfgoed Waddenzee – Unesco WorldheritageDe Waddenzee van Nederland en Duitsland staat sinds 2009 op de Unesco werelderfgoedlijst van natuurlijk erfgoed. Denemar…
Wanneer zijn insecten schadelijk of nuttig, en waarom?Wanneer zijn insecten schadelijk of nuttig, en waarom?Wat is het nut van een mug? Deze vraag hoor je vaak. Je zou ook kunnen zeggen: wat is het nut van een mens? Beide vragen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Radesky, Pixabay
  • Natuurlijk najaar 2016: “Vier de herfst” en “zelf geplukt het lekkerst”
  • https://www.psychologiemagazine.nl/web/Artikelpagina/Mijn-herfstdip-wordt-ieder-jaar-erger.htm
  • http://www.kennislink.nl/publicaties/herfst-winter-lente-zomer-punt-en-herfst
  • Afbeelding bron 1: Lenaaera, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Strecosa, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Antranias, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 25-08-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.