Vier het najaar

Is de herfst een sombere periode of toch niet?
Er zijn mensen die bij het vallen van de bladeren somber worden, nogal wat mensen voelen zich in deze periode minder energiek. Het frisse en vrolijke licht van zomer ontbreekt. Het is een soort automaat die aan gaat, op het moment dat de bladeren de boom al dwarrelend verlaten. De bladeren van de verschillende bomen en struiken verlaten echter met de meest prachtige kleuren de boom of struik en verkleuren eenmaal op de grond opnieuw. Langzaam verkleuren ze en verpulveren tot ze weer opgenomen worden in de bodem en als voedsel voor het volgend jaar gaan fungeren. Als iemand somber is, dan ziet men dit echter niet.Dat de bladeren weer een voedingsbodem voor het volgend jaar vormen, is eigen een heel mooi proces. Immers, het is het begin van het nieuwe (natuur)jaar. De natuur maakt zich op voor de winter om daarna voluit te ontspruiten in het volgend voorjaar. Maar helaas zien we het niet altijd zo. Wil je het wel gaan zien en ervaren, begin dan met jezelf te manen tot activiteiten. Hoe moeilijk dit mogelijk ook is.

Genieten van de herfst
Of je nu de herfst viert, omdat het seizoen zich klaar maakt om na de winter weer in volle glorie terug te keren of omdat de herfst ook het begin is van een gezellige periode binnen, de herfst luidt in ieder geval een nieuw seizoen in. Het maakt ook een begin door alles ‘op te ruimen’, zodat er na de winter weer een mooie lente aan kan komen. Kortom, verdiep je eens bewust in de herfst en ervaar hoe mooi ook dit seizoen kan zijn. Als je je verdiept is de kans ook groot dat je er een blijer gevoel bij krijgt. De sombere gevoelens worden langzaam verdrongen naar de achtergrond. Vier het seizoen dus!Kleuren
De herfst heeft van alle seizoenen het meest brede kleurenpalet. Dat ervaar je pas als je bijvoorbeeld in het bos rondloopt. Behalve dat zo je frisse lucht inademt en het wandelen rustgevend is, is het in de herfst ook nog mooi om te zien. Alle kleuren bladeren van groen tot hard- of dieprood tot oranje/geel of het donker bruine ingedroogde blad, ze passeren de revue en maken het geheel - zeker met een zonnetje erbij - tot een prachtig geheel. Zijn het niet de bladeren, dan zijn het wel de verschillende soorten paddenstoelen die zich nestelen op de ogenschijnlijk meest vreemde plekjes. Leer op details te letten, dan is de kans groter dat je ze opmerkt en het je vrolijk stemt.
Als je opgaat in wat de herfstnatuur te bieden heeft, laat je je gedachten ook als vanzelf los. Als je het idee van deprimerend los kunt laten, is de herfstnatuur absoluut rustgevend, opmerkelijk en hét moment om op te laden.
Geuren
Menigeen ervaart de prille lentegeuren in het voorjaar als de meest prettige natuurlijke geuren. Maar we staan te weinig stil bij de zachte herfstgeuren. De ruststand waarin de bomen en struiken komen, laten je ervaren dat de natuur even pas op de plaats maakt.
Combineer het met een knisperend haardvuur waar je wat afgevallen takken gezamenlijk kunt opbranden en je zit meteen in die gezellige herfstperiode. Of, als er een sauna in de buurt is, is dit het ultieme moment om de sauna te combineren met afkoelen in de frisse herfstnatuur. Behalve dat je de natuur dichterbij haalt, is het ook nog erg gezond.

Natuurlijk maak je het nog meer najaar als je de tamme kastanje poft. De tamme kastanje herken je aan het harige omhulsel. Als je de tamme kastanje uit zijn hulsje haalt en even een kruisje in de bovenkant kerft, dan voorkomt dit het ploffen van de kastanjes in de oven. Even zo’n 10 tot 15 minuten op de bakplaat in de oven (circa 200 graden) en de kastanjes zijn klaar. De kastanje is een typisch herfstproduct en de geur en smaak van de tamme kastanje komt dan pas echt binnen.
Van september tot begin oktober is ook dé periode voor het plukken van heerlijke appels (een enkele soort wordt pas november geoogst). Dus waarom niet onderweg, tijdens een najaarswandeling een appeltje vers van de boom plukken en opeten. Bij veel boeren vind je vers geplukte appeltjes in een kistje langs de weg. Zit je in de gebieden waar er druiven groeien, dan is de herfst ook dé periode om te oogsten en een trosje weg te eten. In principe worden druiven tussen half september en half oktober geplukt.
