De voeding van de struisvogel

De struisvogel is de grootste vogel te wereld. De haan kan wordt ongeveer 2 m hoog en heeft een gewicht van ongeveer 130 kg. De hen is iets kleiner en lichter van gewicht.

De struisvogel is het snelstgroeiend dier op onze wereldbol

Door hun groot formaat hebben ze de ruimte om aan fermentatie te doen. Het grote voordeel hiervan is dat ze kunnen overleven op weinig voedzaam voedsel.

Bouw van het verteringsstelsel

De struisvogel heeft een opvallend uitgebreide dikke darm en redelijk grote blindzakken. Het geven van ruwvoeder werkt dus kostenbesparend, want struisvogels proberen uit hun eten het maximum te halen, net door dit extra stukje darm.

Struisvogels hebben geen krop. Struisvogels hebben veel steentjes in de maag (die uit 2 delen bestaat) wat goed is voor de vertering, want ze hebben geen tanden. Er moet opgepast worden met lang gras, want dit kan in het eerste deel blijven steken en zo een bolletje vormen dat obstructies veroorzaakt. Hier merk je bijna niets van, maar het dier gaat langzaam achteruit en eer je het doorhebt is het meestal al wel te laat. Van teveel stro worden ze ziek en dan moet je hun maag masseren.

Het verteerbare deel van het voedsel wordt doorheen de darmwand opgenomen. Een deel van deze verteerbare energie kan echter niet door het lichaam benut worden en wordt via de urine afgevoerd.

Struisvogels produceren vrij weinig mest. Dit is omdat ze coprinofage dieren zijn en ze eten negen tiende van hun uitwerpselen terug op. Opvallend is dat van struisvogels is aangetoond dat ze, in tegenstelling tot herkauwers, geen of nauwelijks methaangas produceren. Van de overige voor het lichaam geschikte energie gaat nog een klein deeltje verloren in de vorm van warmte, want de struisvogel moet zijn lichaamstemperatuur onder controle kunnen houden.

Struisvogels zijn in hun vrije natuur voornamelijk planteneters (= herbivoor), maar soms eten ze ook wel eens knaagdieren of insecten. Hij pikt voortdurend naar alles wat eetbaar lijkt.

Juiste voeding

Je geeft een struisvogel in gevangenschap best een speciale voeding, dat 100% plantaardig is. Het zou de dieren een meer voldaan gevoel geven en het werkt rustbrengend. Het bestaat uit graan, gedroogde voedergewassen, oliehoudende zaden en kunstmatig gedroogde luzernekorrel.

Het is belangrijk dat struisvogels veel vezels eten. Hiervoor geeft men in de zomer vooral afgereden gras en in de winter bieten of aardappelen. Luzernekorrel kan als vervangmiddel dienen. Een struisvogel kan heel veel water drinken, hij kan ook heel lang zonder water.

Enkele opmerkingen ivm voeding

  • Tijdens de legperiode geef je de struisvogels speciale energierijke korrels en ook nog enkele maanden nadien.
  • Struiskuikens kunnen in de zomer tot 1 cm per dag groeien! Ze krijgen dan ook speciaal voedsel, dat voornamelijk bestaat uit water en meel.
© 2007 - 2024 Jip_8, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom vogels op één poot staan en andere feitenWaarom vogels op één poot staan en andere feitenWaarom vogels op een poot staan, ze op hoogspanningsdraden zitten, soms niet kunnen vliegen, ze niet tegen olie kunnen e…
De wonderlijke werking van emoe olieDe wonderlijke werking van emoe olieDe toepassing van emoe olie bestaat reeds duizenden jaren. Deze olie, afkomstig van de emoe, gebruikte de inheemse bevol…
De struisvogel, een geval apartDe struisvogel is een loopvogel. Loopvogels hebben door de evolutie heen hun vermogen verloren om te vliegen. Hij kan du…
Struisvogel (snelste tweevoeter)De struisvogel is de snelste tweevoeter ter wereld. Het is de enige vogel die niet in bomen kan zitten of kan vliegen. M…

Dieren EHBO: Aandoeningen van de ademhalingsorganenEen aandoening van de ademhalingsorganen kan bij dieren vele oorzaken hebben. Obstructie van de ademhalingswegen, giftig…
Giftige Paddenstoelen (Zwammen)Giftige Paddenstoelen (Zwammen)Paddenstoelen komen voor in wel honderden soorten. In de herfst kom je wonderlijke en prachtige paddenstoelen en zwammen…
Jip_8 (26 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.