De voeding van de struisvogel
De struisvogel is de grootste vogel te wereld. De haan kan wordt ongeveer 2 m hoog en heeft een gewicht van ongeveer 130 kg. De hen is iets kleiner en lichter van gewicht.
De struisvogel is het snelstgroeiend dier op onze wereldbol
Door hun groot formaat hebben ze de ruimte om aan fermentatie te doen. Het grote voordeel hiervan is dat ze kunnen overleven op weinig voedzaam voedsel.
Bouw van het verteringsstelsel
De struisvogel heeft een opvallend
uitgebreide dikke darm en redelijk grote blindzakken. Het geven van ruwvoeder werkt dus kostenbesparend, want struisvogels proberen uit hun eten het maximum te halen, net door dit extra stukje darm.
Struisvogels hebben geen krop. Struisvogels hebben
veel steentjes in de maag (die uit 2 delen bestaat) wat goed is voor de vertering, want ze hebben geen tanden. Er moet opgepast worden met lang gras, want dit kan in het eerste deel blijven steken en zo een bolletje vormen dat obstructies veroorzaakt. Hier merk je bijna niets van, maar het dier gaat langzaam achteruit en eer je het doorhebt is het meestal al wel te laat. Van teveel stro worden ze ziek en dan moet je hun maag masseren.
Het verteerbare deel van het voedsel wordt doorheen de darmwand opgenomen. Een deel van deze verteerbare energie kan echter niet door het lichaam benut worden en wordt via de urine afgevoerd.
Struisvogels produceren vrij weinig mest. Dit is omdat ze
coprinofage dieren zijn en ze eten negen tiende van hun uitwerpselen terug op. Opvallend is dat van struisvogels is aangetoond dat ze, in tegenstelling tot herkauwers, geen of nauwelijks methaangas produceren. Van de overige voor het lichaam geschikte energie gaat nog een klein deeltje verloren in de vorm van warmte, want de struisvogel moet zijn lichaamstemperatuur onder controle kunnen houden.
Struisvogels zijn in hun vrije natuur
voornamelijk planteneters (= herbivoor), maar soms eten ze ook wel eens knaagdieren of insecten. Hij pikt voortdurend naar alles wat eetbaar lijkt.
Juiste voeding
Je geeft een struisvogel in gevangenschap best een speciale voeding, dat 100% plantaardig is. Het zou de dieren een meer voldaan gevoel geven en het werkt rustbrengend. Het bestaat uit graan, gedroogde voedergewassen, oliehoudende zaden en kunstmatig gedroogde luzernekorrel.
Het is belangrijk dat struisvogels veel vezels eten. Hiervoor geeft men in de zomer vooral afgereden gras en in de winter bieten of aardappelen. Luzernekorrel kan als vervangmiddel dienen. Een struisvogel kan heel veel water drinken, hij kan ook heel lang zonder water.
Enkele opmerkingen ivm voeding
- Tijdens de legperiode geef je de struisvogels speciale energierijke korrels en ook nog enkele maanden nadien.
- Struiskuikens kunnen in de zomer tot 1 cm per dag groeien! Ze krijgen dan ook speciaal voedsel, dat voornamelijk bestaat uit water en meel.