De gevaren van zwemmen

De gevaren van zwemmen Zwemmen is een populaire bezigheid. Zwemmen kan in de zee, in een meer, een rivier of gewoon in het zwembad. Maar is zwemmen eigenlijk wel zo veilig? Welke stoffen bevinden zich in zwemwater? Kun je zomaar in ieder stukje water wat je ziet een duik wagen? Hieronder vind je de gevaren van zwemmen in verschillende wateren en kun je tips vinden om veilig te zwemmen en bijvoorbeeld onderkoeling en kramp tegen te gaan.

Gevaren van het zwembad

Het Nederlandse ministerie van VROM heeft regels opgesteld op het gebied van hygiëne en veiligheid in zwembaden. Deze regels zijn richtlijnen met betrekking tot het aantal douches en toiletten. Daarnaast hebben de richtlijnen betrekking op de kwaliteit van het water en de inrichting van het zwembad. De vloeren moeten stroef genoeg zijn en glijbanen dienen te voldoen aan verschillende veiligheidsvoorschriften. Ondanks deze voorzieningen gebeuren er jaarlijks nog ongeveer 6000 ongelukken. Letsel is het meest voorkomende type ongeval, dit wordt voornamelijk veroorzaakt door valpartijen. Verdrinkingen komen minder voor: ieder jaar overlijden ongeveer twee personen als gevolg van verdrinking. Het is dus vooral gevaarlijk om te rennen in zwembaden, zeker als de ondergrond glad is. Dit is echter niet het enigste gevaar.
In vrijwel alle zwembaden bevindt zich chloor. Chloor is een stof die bacteriën in het water doodt. Water - en dus ook zwemwater - bevat van origine allerlei bacteriën. De meeste bacteriën zijn onschadelijk, maar sommige kunnen gevaar brengen aan onze gezondheid. Chloor is er om deze bacteriën te doden. Maar niet alleen deze bacteriën, er komen namelijk ook stoffen van mensen in het water. Verkouden mensen die gaan zwemmen zorgen ook voor vervuiling van het water. Het is dus verleidelijk om veel chloor aan het zwemwater toe te voegen, want er wordt verondersteld dat dat 'schoner' water oplevert. Echter een te grote hoeveelheid aan chloor kan irritaties aan de slijmvliezen veroorzaken. Zo kun je rode ogen krijgen als je in het water zwemt. Ook kun je problemen krijgen met het ademen. Mede daarom zijn er minimum- en maximumgrenzen voor de hoeveelheid chloor in zwemwater vastgesteld.
Er is een aantal dingen waar je goed op moet letten om veilig en gezond te zwemmen:
  • Ren nooit in een zwembad
  • Pas goed op de op- en afstapjes in een zwembad
  • Verlaat bij een sterke chloorlucht meteen het zwembad
  • Zwem alleen bij helder, doorzichtig water
  • Douche goed voor en na het zwemmen
  • Probeer zo min mogelijk water in te slikken

Gevaren van meren en plassen

In de zomer is het erg aantrekkelijk om te gaan zwemmen in meren en plassen. Vrijwel overal in de omgeving bevindt zich namelijk wel een meertje. Helaas is zwemmen in een meer of plas niet helemaal zonder gevaar. Iedere provincie is verplicht om regels op te stellen met betrekking tot het zwemmen in plassen en meren. Zo wordt er gedurende de zomer geregeld zwemadvies gegeven. Het is bijvoorbeeld gevaarlijk als er blauwalg in het water zit. Blauwalg is een bacterie die zich kan bevinden in het water. Het heeft meestal een blauwe kleur, maar soms ook een rode kleur. Je kunt de blauwalg zien als een blauw (of rood) laagje dat zich over het water beweegt. Het inslikken van water met blauwalg kan misselijkheid, diarree en koorts veroorzaken. Met name bij warm weer komt blauwalg veel voor.
Een ander gevaar is onderkoeling. Voornamelijk aan het begin van de zomer is het water nog koud. De omgevingstemperatuur kan dan wel warm zijn, maar het water heeft tijd nodig voordat het op temperatuur is. Ga dus niet meteen grote stukken zwemmen, maar probeer eerst aan de temperatuur van het water te wennen. Denk je na een half uur dat het aannemelijk is, dan kun je verder zwemmen. Dit heeft wel weer als gevaar dat je kramp kunt krijgen. Neem dus altijd een opblaasbaar waterspeeltje mee. Mocht je kramp krijgen en daardoor niet verder kunnen zwemmen, dan kun je je altijd vasthouden aan je drijvende speeltje. Houd kinderen altijd goed in de gaten als ze aan het zwemmen zijn!

Gevaren van de zee

Zwemmen in zee is het meest risicovol. Ga alleen zwemmen in de daarvoor bestemde gebieden. Deze gebieden herken je aan boeien in het water, een strandwacht en een bord met regels omtrent het zwemmen. Je weet dan dat je zwemt in water dat bedoelt is om in te zwemmen. In gebieden waar de zee ruig is en het weer snel kan omslaan, wordt er daarnaast met signalen duidelijk gemaakt of zwemmen verstandig is. Zo zijn er verschillende vlaggen die aanduiden of zwemmen toegestaan is en of er toezicht is door een strandwacht. Dan nog blijft de zee erg onberekenbaar. Zo kunnen er sterke stromingen zijn die je de zee in kunnen trekken. Belangrijk is dat je niet in paniek raakt als je meegezogen wordt. Probeer je te concentreren.
Het veiligste is om niet te diep de zee in te gaan. Lopend kom je immers gemakkelijker uit de stroming en ben je daarnaast bij onderkoeling in staat jezelf te redden. In de zee kan er ook sprake zijn van onderkoeling. Zeewater warmt namelijk erg langzaam op. Probeer dus altijd eerst te wennen aan de temperatuur van het zeewater en te beoordelen of het verstandig is om te zwemmen. Omdat het zeewater meestal een lage temperatuur heeft, is het risico op kramp ook hoog. Blijf dus altijd eerst in gebieden waar je kunt staan, zorg dat er toezicht op je is, of neem een drijvend zwemspeeltje met je mee.
Tips voor het zwemmen in zee zijn:
  • Neem een drijvend zwemspeeltje mee
  • Zorg dat er toezicht op jou en/of je kinderen is
  • Blijf bij voorkeur in het stuk zee waar je nog kunt staan
  • Kies voordat je de zee in gaat een herkenningspunt op het vaste land
  • Volg altijd de adviezen van de strandwacht op
© 2012 - 2025 B-bbergkamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergisch voor chloorAllergisch voor chloorZwemmen is een leuke bezigheid en vooral kinderen vinden het heerlijk om lekker naar het zwembad te gaan. Minder leuk wo…
Blauwalg, wie, wat, hoe?Het zonnetje schijnt weer heerlijk en het is lekker weer om te zwemmen, veel mensen gaan naar het zwembad of zoeken het…
Blauwalg: effecten en risico’s gezondheidBlauwalg: effecten en risico’s gezondheidIn Nederland kan bij enkele dagen achter elkaar mooi warm, zonnig, windstil weer, in stilstaand water de blauwalg de kop…
Zwemwater(en) - de gevaren en risico'sZwemwater(en) - de gevaren en risico'sZwemmen is een goede vorm van lichaamsbeweging; het is leuk en ook lekker verkoelend bij warm weer. Toch zijn er wel eni…

Tips tegen muggen: Deze planten helpen muggen verjagenTips tegen muggen: Deze planten helpen muggen verjagenZodra de lange zomeravonden weer zijn aangebroken kan het intense genieten van je vakantie beginnen. Spijtig genoeg is d…
Ganzen bestrijden, het hoe en waaromGanzen bestrijden, het hoe en waaromSinds de oprichting van de Oostvaardersplassen zijn er tal van ganzen in Nederland. Het grootste probleem is de grauwe g…
Bronnen en referenties
  • Vlaams Instituut voor de Zee VLIZ: www.vliz.be
  • http://www.goedgevoel.be De gevaren van zwembaden
  • http://www.nu.nl/algemeen/760459/jaarlijks-6200-ongelukken-in-het-zwembad.html
B-bbergkamp (81 artikelen)
Laatste update: 08-08-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.