Wel of niet een pony aanschaffen voor kind

Wel of niet een pony aanschaffen voor kind Het is de droom van ieder kind dat van paarden houdt; een eigen pony. Elke verjaardag, elke sinterklaas, elke kerstmis, of misschien wel gewoon elke dag, wordt weer gesmeekt om een eigen pony. Maar is het wel zo verstandig om toe te geven aan deze grote wens, en zo ja, waar moet dan rekening mee gehouden worden? In dit artikel worden de volgende zaken besproken:

Kosten na aanschaf

Hou er rekening mee dat het houden van een paard veel kosten met zich meebrengt. Denk aan:
 • Stallingkosten, afhankelijk van de regio en het type stal, variërend van 100,- tot 375,- Euro per maand, in- of exclusief voer en stalbedekking.
 • Hoefsmid, elke 6-8 weken, ongeveer 25,- voor bekappen. Als het paard op ijzers staat lopen de kosten op.
 • Entingen en wormenkuur.
 • Dierenartskosten. Ook bij aanschaf van een gezond paard kan er van alles mis gaan, het paard kan ziek worden, of bijvoorbeeld een trap krijgen van een ander paard. De kosten bij ziekte of ongeval lopen al gauw in de duizenden euro’s. Koop alleen een pony voor uw kind als u over een reserve van enkele duizenden euro’s beschikt.
 • Materiaal. Een pony wordt meestal verkocht zonder toebehoren. Borstels, een halster en touw, een zadeltje en een hoofdstel zullen nog gekocht moeten worden. Dit kost al gauw 400,- euro of meer.

Hou ook rekening met

 • Hou er ook rekening mee dat een pony erg veel tijd kost. In principe moet er elke dag iemand naar de pony toe. Het type stal waarvoor u gekozen heeft beïnvloedt hoeveel tijd u minimaal kwijt bent:

 • Bij volpension wordt er uitgemest, gevoerd en worden de paarden binnen en buiten gezet. U hoeft aan deze dagelijkse werkzaamheden dus geen tijd te besteden. Het is ook niet nodig om elke dag naar uw paard te gaan (LET OP: ik raad aan wel elke dag te gaan, het is altijd verstandig om het paard in de gaten te houden). U betaalt vaak fors voor dergelijke stallen, maar de voorzieningen zijn er ook naar.
 • 24/7 buiten. In dit geval staat een paard dag en nacht buiten. Ook nu heeft u over het algemeen weinig dagelijkse klussen, doordat uitmesten niet nodig is. Als het paard over voldoende gras beschikt is het ook niet nodig om kuil of hooi bij te voeren. Krachtvoer kunt u wel op dagelijkse basis aanbieden, maar dit is afhankelijk van de pony zelf en van de werkzaamheden die van de pony worden verwacht. Als de pony dag en nacht buiten komt te staan zult u er rekening mee moeten houden dat water dagelijks bijgevuld moet worden, ook zullen omheiningen regelmatig gecontroleerd moeten worden. Daarnaast kan het zijn dat u of uw kind meer tijd kwijt is aan het poetsen.
 • Tussenvormen. Verder worden allerlei tussenvormen aangeboden. Op sommige stallen wordt gevoerd maar niet uitgemest, op andere dient u wel alles zelf te doen. Grote variatie dus.
 • Hou er rekening mee dat u met dagelijkse klussen tussen de 15 minuten en 1,5 uur kwijt bent.

 • Hoewel een kind veel plezier kan beleven aan een pony blijft er weinig tijd over voor vrienden. Natuurlijk kan uw kind vriendjes meenemen naar de pony, maar het kind houdt weinig tijd over voor bijvoorbeeld spelletjes op straat of op een veldje, zoals andere kinderen doen.
 • Daarnaast kan het hebben van een pony ook stress opleveren naarmate de hoeveelheid huiswerk toeneemt. Het is soms moeilijk om een evenwicht te vinden tussen schoolwerk en de pony.
 • De pony kan ook binnen het gezin tot spanningen leiden. Niet alleen vanwege de zorgen die ouders kunnen hebben omtrent het verwaarlozen van de school of studie, maar ook doordat het kind misschien maar weinig thuis is. Verder kan het zijn dat broertjes of zusjes die niet van paarden houden zich benadeeld gaan voelen.
 • Het kan zijn dat interesses van het kind in de loop van de jaren veranderen. Denk er dus goed over na of u het waarschijnlijk acht dat uw kind over enkele jaren nog steeds met plezier elke dag naar zijn/haar pony gaat.
 • Niet elke pony is geschikt voor kinderen. Sommige rassen worden aangeprezen als kinderpony’s (bijvoorbeeld Shetlanders) maar hebben een behoorlijk eigenzinnig karakter. Let op dat de droom van uw kind niet verandert in een nachtmerrie.

Voordelen

De bovenstaande argumenten zijn niet bedoeld om mensen af te schrikken. Een pony kopen is echter niet iets waar te licht over nagedacht moet worden.

De voordelen van het hebben van een pony zijn duidelijk, uw kind kan er een hoop plezier aan beleven en zal er ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel aan over houden.

Hierop letten bij aanschaf

 • Selecteer een pony niet op kleur. Bont is vaak populair evenals schimmel of valk. Een kleur zegt echter niets over het karakter en het karakter is uiteindelijk hetgeen waar het kind plezier (of juist niet) aan gaat beleven. Onthoud: een goed paard heeft nooit een slechte kleur.
 • De stokmaat (hoogte) zegt niets over de geschikte van een paard als kinderpony. Zoals hierboven al geschreven zijn Shetlanders (ongeveer 1 meter hoog) vaak niet geschikt als kinderpony vanwege hun karakter.
 • Let dus niet op de kleur en de stokmaar maar op de leeftijd van een paard. Kies voor een ouder paard (bij voorkeur boven de 15 jaar, maar vanaf ongeveer 10 jaar zou u in overweging kunnen nemen), deze hebben vaak al het een en ander meegemaakt en zijn niet zo snel meer onder de indruk. Uw kind kan waarschijnlijk veel leren van zo’n pony. Val niet voor het ideaal van ‘samen leren’, waarin een onervaren kind en een onervaren pony gekoppeld worden. In de praktijk loopt dit vaak verkeerd af.
 • Ga bij aankoop ook altijd na wat de functie van de pony was bij de vorige eigenaren. Was het toen ook een kinderpony? Of heeft hij altijd alleen maar op het land gestaan? Indien het een kinderpony was, waarom wordt hij dan verkocht? Het kan namelijk zijn dat de pony in principe gekocht was voor de kinderen, maar toch te moeilijk bleek en daarom weer weg moet. Het kan ook zijn dat de kinderen te groot zijn geworden voor de pony. Het tweede argument is heel wat geruststellender dan het eerste.
© 2012 - 2021 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenras: Connemara-ponyDe Connemara-pony is een ras dat vroeger onder barre omstandigheden in het wild leefden. Dit heeft er voor gezorgt dat d…
Wat kost een paardWat kost een paardEen paard of pony heeft iedereen zo gekocht, dat is vaak het probleem niet. Het onderhouden van een paard zijn de groots…
De shetlander een kinderpony?Veel mensen denken dat de kleine shetlandpony bij uitstek geschikt is als kinderpony. Maar is dit kleine raspaardje ook…
Kosten van een eigen paardKosten van een eigen paardHet is de wens van velen, een eigen paard... Maar wat zijn de kosten van een eigen paard? Is het wel haalbaar? alles op…

Van kikkerdril tot kikker: ontwikkeling van kikkervisjeVan kikkerdril tot kikker: ontwikkeling van kikkervisjeEen kikker is een amfibie, dit zijn koudbloedige dieren die een dubbelleven leiden. Het leven van een kikker begint als…
Maak zelf manenspray en antiklitten spray!Het is zomer, lange avonden, warm weer. Je wil een avondwandeling met je paard doen, maar dan plots word je lastig geval…
Bronnen en referenties
M_ichje (113 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!