Dolfijnenslacht

Je staat er misschien wel niet bij stil, maar ook dolfijnen worden geslacht. In Denemarken en in Japan worden jaarlijks honderden dolfijnen geslacht en dit gebeurt op een afschuwelijke manier. Waarom worden er dolfijnen in Denemarken en Japan geslacht? En wat vindt hun regering hiervan?

Dolfijnen zijn slimme dieren

Dolfijnen zijn intelligente zoogdieren. Wat dolfijnen slim maken is het feit dat ze dingen kunnen leren. Kijk maar in een dolfinarium. Dolfijnen kunnen hier op het water ‘’lopen’’, maarja, een hond kan ook dingen leren. Onderzoek heeft uitgewezen dat dolfijnen deze kunstjes niet alleen kunnen leren van mensen, maar ook van elkaar. Natuurlijk leren dolfijnen van elkaar, maar dit betreft niet alleen nuttige dingen, zoals jagen en overleven. ‘’Lopen’’ op het water doen dolfijnen niet omdat het slim is, maar omdat ze het leuk vinden. Zo heeft een dolfijn geleerd hoe hij over het water moet lopen en is vervolgens uitgezet. Vervolgens leerde hij het ook aan wilde dolfijnen.

Dolfijnen zijn ook in staat om te begrijpen wat ze zien. Wanneer zij ongelukkig zijn, zijn ze zelfs in staat om zelfmoord te plegen. Wanneer een andere dolfijn in de groep komt te overlijden, ervaren zij het gevoel wat wij ook kennen, ‘’verdriet’’.

Dolfijnen in gevangenschap

Dolfijnen in een dolfinarium zien er gelukkig en blij uit, maar niets is minder waar. Dolfijnen zijn dieren die vrij willen zijn. In grote open ruimtes, zoals de zee. In een dolfinarium is dat niet het geval. Een dolfinarium is veel te lawaaierig voor dolfijnen. Denk maar aan al die joelende mensen, die lopen te schreeuwen en te klappen om de kunstjes die dolfijnen doen. Voor dolfijnen is dit vaak veel te veel lawaai in een keer en dus een marteling. Toch lijken ze altijd vrolijk.

Dolfijnen lijken altijd vrolijk, omdat ze worden volgestopt met medicijnen om ze rustig te houden. Sinds de film flipper zijn dolfijnen erg gewild bij mensen, maar ook de trainer van flipper zag dat flipper ongelukkig was. Flipper is een voorbeeld van een dolfijn die zichzelf van het leven heeft beroofd, omdat het hem teveel werd. In de documentaire ‘’The cove’’ komt dit duidelijk naar voren. Dolfijnen in gevangenschap kunnen dus niet gelukkig zijn in een dolfinarium of waar dan ook in gevangenschap. Wat de directeuren van dolfinariums ook beweren.

Dolfijnenslacht in Japan

In de havens bij Taiji worden dolfijnen geslacht. In deze havens is geen media toegestaan. Niemand mag daar komen. Toeristen die staan te kijken naar wat er gebeurt worden gewoon weer weggestuurd en als toeristen dit niet doen wordt er geweld gebruikt. Het is een Taboe in Japan. Zelfs voor de regering, die het eerst niet eens wou erkennen, maar na filmbeelden over de gruwelijke slachting kon de regering van Japan het niet meer ontkennen.

In Japan lokken ze de dolfijnen naar de kust toe en wanneer er genoeg dolfijnen bij de kust zijn, dan gaan ze op een aangelegd metalen systeem in het water slaan. Hierdoor raken de dolfijnen in paniek en hebben de Japanse dolfijnenvangers de dolfijnen precies waar zij ze hebben willen. Dolfijnen kunnen immers niet tegen dat harde schelle geluid dat van deze metalen buizen zich daar het water verspreid.

Vervolgens worden de dolfijnen verkocht aan dolfinariums. De overgebleven dolfijnen worden geslacht. Zo was in de documentaire ‘’The Cove’’ te zien hoe een dolfijn die al meerdere malen met een soort speer was gestoken probeerde te vluchten. Je hoorde zijn pijn door het gekrijs dat de dolfijn produceerde. Plots was de dolfijn verdwenen onder water en waarschijnlijk bezweken aan zijn wonden. Zodra dit bloedbad begint is een dolfijn al in staat om alles te begrijpen wat hij ziet. Een dolfijn is in staat om op dat moment te begrijpen dat zijn familie geslacht gaat worden. Het vlees van deze geslachte dolfijnen wordt vervolgens verkocht als walvisvlees.

Dolfijnenslacht in Denemarken

Bij de Faeröer eilanden in Denemarken worden ook dolfijnen geslacht, maar dan wel om een hele andere reden. Deze dolfijnen worden geslacht omdat het traditie is. Elk jaar tijdens het jachtseizoen worden vooral grienden (dolfijnensoort) naar de kust gedreven met motorboten. Dolfijnen zijn nieuwsgierig en laten zich dus makkelijk meelokken door de motorboten. Wanneer ze dicht genoeg bij de kust zijn staan de jonge mannen met haken klaar om toe te slaan. Wanneer ze de kans krijgen rennen ze het water in en verscheuren de levende dolfijnen met hun haken.

De regering ziet het niet als een traditie, maar meer als noodzaak om het dorp van voedsel te voorzien, maar ondertussen wordt er wel zoveel geslacht dat een groot deel van het dolfijnenvlees verloren gaat.
© 2012 - 2024 Donker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Op het Canarische Eiland Tenerife is van alles te doen voor toeristen, waaronder een tocht op zee om walvissen en dolfij…
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…
Tumbatu eiland: het derde eiland van de Zanzibar archipelTumbatu eiland: het derde eiland van de Zanzibar archipelTumbatu eiland is het derde eiland van Zanzibar qua grootte. Waar veel wordt gedacht dat de Zanzibar archipel slechts be…
Eilanden, Niue (Nie-oe-wee)Eén van de grootste koraal eilanden ter wereld, ontdekt door Captain Cook aan het eind van de 18e eeuw. De oorspronkelij…

Kleuren in het dierenrijk: gekleurde jonge dierenKleuren in het dierenrijk: gekleurde jonge dierenJonge dieren. Ze zijn lief, ze zijn schattig en ze hebben soms hele andere kleuren als hun ouders. Dit laatste heeft ver…
Bronnen en referenties
 • http://www.columbusmagazine.nl/nieuws/2360/dolfijnslachting_weer_begonnen.html
 • http://www.columbusmagazine.nl/nieuws/546/dolfinarium_koopt_wilde_dolfijnen.html
 • http://www.columbusmagazine.nl/nieuws/415/zelfmoord_iraanse_dolfijnen.html
 • http://www.columbusmagazine.nl/nieuws/1862/dolfijnenjacht_begonnen.html
 • http://www.columbusmagazine.nl/nieuws/2360/dolfijnslachting_weer_begonnen.html
 • http://www.goeievraag.nl/vraag/intelligent-dolfijnen-vergelijking-mensen.92388
 • https://www.partijvoordedieren.nl/tweedekamer/kamervragen/i/2248
 • http://www.tuimelaardolfijnen.nl/dolfinaria.php
 • http://www.dierennood.nl/Dofijnen-slachting-in-Denemarken.html
 • http://www.dolphinmotion.nl/home/?pa_id=9
 • De film; the cove
Donker (34 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.