Je hond botten voeren: de risico's

Je hond botten voeren: de risico's Het wordt algemeen aangenomen dat het normaal en gezond voor een hond is om botten te eten. Toch kan het eten van botten een serieuze bedreiging vormen voor de gezondheid van je huisdier. Er zijn meerdere redenen waarom het eten van en kauwen op botten gevaarlijk kan zijn voor je hond. Sommige hondeneigenaren denken dat het veilig is om hun huisdier grote botten te geven, zoals die uit een ham, knie of ander gebraad. Onafhankelijk van hun grootte is het voeren van botten altijd een risico. Door je hond een bot voor te schotelen vergroot je de kans op een tochtje naar de dierenarts, meteen of enkele dagen later, op een spoedoperatie of zelfs op de dood.

Met name gekookte botten en botten die bevroren zijn geweest zijn vaak broos en kunnen makkelijk versplinteren en in scherpe delen uiteenvallen. Voer deze dan ook nooit aan je hond.

10 risico's van het voeren van botten aan je hond


Risico op gebroken tanden of kiezen

Botten zijn zeer hard waardoor het risico op een tandbeschadiging altijd aanwezig is. Overigens treedt dit niet alleen op bij onze huishond. In gevonden schedels van overleden wolven worden regelmatig dezelfde beschadigingen waargenomen.

Risico op mond- of tongbeschadigingen

In het mondgebied bevinden zich sterk doorbloede weefsels. Wonden in de mond kunnen daardoor ongelooflijk sterk bloeden waardoor ingrijpen door een dierenarts al heel snel geïndiceerd is.

Botdelen (met name mergpijpjes of soepbotten) kunnen klem komen te zitten om de onderkaak

Zo'n mooi rond of ovaal botstuk met een opening in het midden – waar merg in heeft gezeten – past soms precies om de onderkaak van de hond. Bij het afkluiven van de vleesrestjes of het uitlikken van het merg kan dit botdeel zo om de kaak – vaak achter de hoektanden- vast komen te zitten. Als je als eigenaar dit niet meteen doorhebt, of de hond raakt in paniek en laat niet toe dat je aan zijn kop komt, dan zwelt het zachte weefsel van de kaak op waardoor het bot nog meer vastgeklonken raakt. Bij ernstige zwelling en een niet meewerkende hond zal een dierenarts de hond onder een lichte anesthesie moeten brengen zodat daarna in alle rust het bot verwijderd kan worden (al dan niet door het door te zagen).

Bot kan klem komen te zitten in de slokdarm

Een deel van een bot kan soms klem komen te zitten in de slokdarm. De hond kan kokhalzen om zo te proberen het botdeel weer terug in de mond te krijgen. Soms zit het echter te diep waardoor je in eerste instantie niet merkt dat dit gebeurd is.

Bot kan de luchtpijp in schieten

Als de hond per ongeluk een klein stukje bot inhaleert kan dit de luchtpijp in schieten (het verkeerde keelgat in), met benauwdheid als gevolg. Vanzelfsprekend is dit – als het de hond niet lukt om het uit te hoesten – een spoedgeval die zo snel mogelijk door een dierenarts dient te worden behandeld.

Botdelen kunnen in de maag blijven zitten

Ook al lukt het de hond een behoorlijk deel van een bot door te slikken dan kan het toch gebeuren dat dit stuk te groot is om door de maaguitgang richting de darmen te gaan. De dierenarts zal dan – afhankelijk van de grootte – het deel moeten verwijderen door middel van een endoscopie (hierbij wordt met een flexibel camerabuis in de maag gekeken en kan soms met een tangetje de boosdoener worden vastgepakt en via de slokdarm en mond worden teruggetrokken) of door een echte operatie waarbij de maag moet worden geopend.

Botdelen kunnen vastlopen in de darmen en een blokkade veroorzaken

Een hond met dit probleem zal op een gegeven moment (blijven) braken en steeds minder eten. Als daar niets aan gedaan wordt kan het dier doodziek worden. Een operatie – zo snel mogelijk na de diagnose- is nodig. Alleen als snel wordt ingegrepen kunnen de darmen gespaard blijven, bestaat de blokkade langer dan kan een deel van de darmen een gestoorde bloedvoorziening hebben opgelopen en moet worden verwijderd.

Bot kan obstipatie geven

Scherpe stukjes bot in de darmen kunnen, met name aan het laatste stuk van de darm – de endeldarm, pijnklachten geven waardoor de hond zich niet meer wil ontlasten, met een verstopping als gevolg.

Risico op het optreden van endeldarmbloedingen

Als de scherpe stukjes bot in de endeldarm de wand beschadigen kunnen bloedingen optreden die zeer vervelend en ernstig van aard kunnen zijn. Een bezoek aan de dierenarts is aan te raden.

Risico op een buikvliesontsteking

De scherpe stukjes bot kunnen ook door de maagwand of de darm heen prikken. Hierdoor kunnen bacteriën uit de darminhoud in de buikholte terecht komen en een buikvliesontsteking (peritonitis) veroorzaken. Dit is potentieel dodelijk en vereist altijd een behandeling door en dierenarts of kliniek.

Zorg ervoor dat je botten afkomstig van je eigen maaltijden op een dusdanige manier weggooit dat je huisdier er niet bij kan!

Synthetische botten, varkensoren en buffelhuiden

Nepbotten of 'botten' bestaande uit een ander – veelal geperst materiaal – zijn niet per definitie wel veilig voor je hond. Zelfs als door de fabrikant wordt aangegeven dat deze botten volledig verteerbaar zijn, kunnen ze, met name als er grote delen worden ingeslikt, voor verstopping of een verstikking zorgen. Alleen honden die goed kauwen op dit soort producten en er relatief lang overdoen om ze te consumeren kunnen dit – altijd onder toezicht! – gebruiken. Let erop dat je het juiste product voor de grootte van je hond uitzoekt. Breek producten die voor een groter of zwaarder dier bedoeld zijn niet in stukken om ze aan een kleinere, lichtere hond te geven. Daar kunnen grote problemen van komen.

Tot slot: Blijf er altijd bij als je hond knaagt of kauwt aan een hondensnack. Hou ook een paar dagen in de gaten hoe de hond zich voelt als hij een snack heeft gekregen die hij nog niet eerder heeft gehad. Let op de ontlasting, de vorming van (veel) gas, z'n eetlust en de gevoeligheid van zijn buik.

Mogelijke risico's voor de hond bij het kauwen op (gekookte) botten

  • gebroken tanden,
  • mondbeschadiging,
  • stikken,
  • blokkade van de darmen,
  • constipatie,
  • rectale bloeding,
  • infecties,
  • dood.

Disclaimer: Dit is een informatieve tekst. Bij twijfel over de gezondheidstoestand van je hond of ander huisdier raad ik je aan contact op te nemen met de dienstdoende dierenarts. Hoewel de mogelijkheid bestaat onder dit artikel opmerkingen te plaatsen kunnen geen webconsulten worden gegeven. Vermoed je dat je dier ziek is zoek dan zo snel mogelijk diergeneeskundige hulp!
© 2011 - 2025 Dierendokter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hond eet gras: oorzaak en gevolgHond eet gras: oorzaak en gevolgHond eet gras: wat is de oorzaak en het gevolg hiervan? Een hond eet nooit zomaar gras, dit heeft verschillende oorzaken…
Gebrek aan eetlust bij een hondHonden die te dik zijn eten vaak te graag, echter een hond die maar iedere keer kleine beetjes eet en zonder veel enthou…
De Duitse HerdershondDe duitse herdershond is een van de populairste rassen ter wereld. De eerste honden stammen af van van de dieren die wer…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…

Zadel passen op moeilijk gebouwde paardenZadel passen op moeilijk gebouwde paardenHet is soms al moeilijk om een passend zadel te vinden op normaal gebouwd paard. Maar wat als u een paard heeft wiens bo…
De Koala - een schattig buideldiertjeDe Koala - een schattig buideldiertjeDe koala wordt dikwijls koalabeer genoemd omdat zijn uiterlijke kenmerken veel weg hebben van die van een beert. Toch is…
Bronnen en referenties
  • http://www.fda.gov/downloads/ForConsumers/ConsumerUpdates/UCM209196.pdf
  • http://www.recordnet.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20111119/A_LIFE1202/111190305/-1/a_life
  • http://kb.rspca.org.au/What-should-I-feed-my-dog_263.html
Reactie

Marja, 30-10-2016
Goedeavond, mijn hond is nu bij dierenarts met verstopping en nierfalen na het eten van de runderbotten die hornbach te Groningen verkoopt. Straks hoor ik na operatie of hij in leven blijft. Kan ik hornbach aansprakelijk stellen?
mvgr Marja Reactie infoteur, 06-12-2016
Beste Marja

Ik hoop dat alles goed is afgelopen. Wat betreft een eventuele schuldvraag, ik ben bang dat je die niet bij de verkoper van botten neer kunt leggen. Wellicht kan een jurist je daar betere informatie over geven.

Dierendokter (46 artikelen)
Laatste update: 05-03-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.