De Koala - een schattig buideldiertje

De Koala - een schattig buideldiertje De koala wordt dikwijls koalabeer genoemd omdat zijn uiterlijke kenmerken veel weg hebben van die van een beert. Toch is de koala een buideldier en geen beer. Dit maakt het diertje echter niet minder schattig om te zien.

Algemeen

Bron: Summi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Summi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Latijnse naam: Phascolarctos cinereus
Soort: Buideldier
Type: Planteneter
Waar komen ze vandaan: Koala's komen alleen voor in de oostkust gebieden van Australië.
Hoe oud kunnen ze worden: In het wild worden ze zo'n 13 jaar oud, in gevangenschap kunnen ze 18 jaar worden.

Kenmerken van het lichaam

Koala's hebben net als mensen handen met 5 vingers. Deze vingers hebben zelfs vingerafdrukken. 2 van de vingers zijn erg beweegbaar, net als duimen. Ook kan een koala, net als mensen, snurk- en boergeluiden maken. Koala's hebben wel een staart, maar deze heeft geen speciale functie. De meeste koala's zij grijs (in allerlei tinten overigens) met witte kleuren op hun kin, borst, voorpoten en rompt. Het mannetje weegt zo'n 12 kilo en het vrouwtje weegt ongeveer 8 kilo.

Levensgewoonten

Koala's leven in groepen zijn zijn veel in contact elkaar. Desondanks zijn ze ook heel territoriaal en bakenen hun terrein met Eucalyptusbomen af. Ook zijn koala's erg luie dieren, ze hangen de hele dag in een boom en slapen zelfs 20 uur van de 24 uren. In de resterende 4 uur eten ze. Door hun luiheid en het feit dat ze niet al te snel bewegen, zijn ze helaas ook een makkelijke prooi voor jagers (vanwege hun vacht, alhoewel dit nu meer gecontroleerd wordt), roofdieren (met name dingo's) en ook voor natuurrampen zoals bosbranden.

Voeding

Koala's zijn gek op Eucalyptusbladeren en leven daardoor ook voornamelijk in en nabij de Eucalyptusbomen. Dit is ook vrijwel hun enige voedsel. Eucalyptusbladeren zijn vrijwel calorie-arm en hierdoor de goede voeding van koala's omdat deze door hun luie levenstijl dus weinig energie verbranden. Anderzijds bevatten Eucalyptusbladeren veel vocht, precies de goede hoeveelheid vocht die de koala nodig heeft. Op deze manier hoeft hij zelfs voor zijn eten en drinken niet naar beneden te komen.

Voortplanting

Koala's planten zich langzaam voort en de moeder krijgt ook maar 1 jong per keer. De langzame voortplanting is ook één van de redenen dat de dit dier toch redelijk met uitsterven bedreigd wordt. De paringstijd van koala's is normaal gesproken in de zomertijd. Het jong (een Joey genoemd) wordt na 5 weken al geboren en is dan maar 2 centimeter lang en nog kaal en blind. Gedurende 6 maanden verblijft hij bij de moeder in de buidel.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De koalabeer(buidelbeer)De koala is een buideldier uit de familie koala's (Phascolarctidae). Ze komen voor in het oosten van Australië. De Latij…
Knuffelen met koala's in Kuranda (Australië)Knuffelen met koala's in Kuranda (Australië)In Australië gaan veel backpackers op de foto met een koala. Het hoort er immers bij en het is toch ook wel schattig. Vo…
Alles over koala'sKoala's zijn schattige beestjes. Ze leven in Australië en zijn buideldieren. Dit betekent dat ze hun baby's in een buide…
Buideldieren: een makkelijke bevallingBuideldieren: een makkelijke bevallingBuideldieren komen er in allerlei soorten en maten voor. De meeste leven in Austalië, maar ook in Amerika leven buideldi…

Je hond botten voeren: de risico'sJe hond botten voeren: de risico'sHet wordt algemeen aangenomen dat het normaal en gezond voor een hond is om botten te eten. Toch kan het eten van botten…
Gezondheid van het jonge katje in zijn eerste levensjaarGezondheid van het jonge katje in zijn eerste levensjaarEen kitten zal in zijn eerste levensjaar minimaal zo'n vijf keer op de tafel van de dierenarts terechtkomen. Waarom het…
Bronnen en referenties
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 03-01-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.