De meest luie dieren ter wereld: een top 5

De meest luie dieren ter wereld: een top 5 Het grootste deel van de dag voeren ze niks uit. Toch weten deze dieren te overleven en dat is evolutionair gezien een prestatie van formaat. Een top 5 van de meest luie dieren ter wereld.

1. De Koala

Hoe lui?

De koala slaapt zo'n 18-20 uur per dag.

En als hij niet slaapt?

De eerste 6 maanden van zijn leven doet hij helemaal niks. Hij dommelt maar wat in zijn moeder buidel, totdat hij te dik wordt en zijn slaapzak begint te knellen. De koala lost dit op door bij zijn moeder op de rug te kruipen en daar nog een half jaar te relaxen. Op den duur pikt moederlief het niet meer en moet onze held toch echt zelf iets gaan uitvoeren: bladeren van eucalyptusbomen happen bijvoorbeeld. Of lome seks bedrijven met een al even slaperige soortgenoot.

Waar luiert hij?

Australië

Vijanden?

Wilde honden en adelaars eten graag jonge koala's. Als de dood aan de man is, blijken koala's opeens verrassend snel te zijn. Ze kunnen langs een boomstam omhoog schieten. Knappe hond die ze daar nog te pakken krijgt. De officiële status van de koala is 'kwetsbaar'. Dit komt vooral door de mens. Door boskap moeten koala's langer zoeken naar hun maaltijd. En dat vinden ze maar vermoeiend. Het gaat ten koste van hun siësta.

2. De python

Hoe lui?

18-19 uur slaap per dag

En als hij niet slaapt?

Ook dan beweegt deze slang weinig. Tijdens het jagen wacht de python doodstil op zijn prooi, in het riet langs een waterpoel bijvoorbeeld. Gaat een jong hert wat drinken? Dan slaat de slang toe. Hij zet zijn tanden in de nek van het slachtoffer. Vervolgens wikkelt de python razendsnel zijn lichaam om zijn prooi. Het hertje gaat dood door wurging. Na zo'n maaltijd kan de wurgslang weer weken en soms zelfs maanden liggen niksen.

Jonge slangen zijn kwetsbaar, maar volwassen pythons hebben weinig te vrezen. Zelfs tegenover alligators staan ze hun mannetje. In 2005 werden de restanten aangetroffen van deze 2 dieren in de moerassen van Florida. Een meterslange (niet-inheemse) slang had een alligator al deels opgegeten, toen de maaltijd net wat te ambitieus bleek. De slang barstte open en overleed samen met zijn 'prooi'.

Waar luiert hij?

Afrika, Australië en in veel Aziatische landen.

3. De vleermuis

Hoe lui?

Laten we ons beperken tot de grote bruine vleermuis: ongeveer 18-19 uur slaap per dag. In de winter slapen de vleermuizen nog meer: soms wel 3 maanden achter elkaar, zo goed als zonder onderbreking.

En als hij niet slaapt?

Dan is de grote bruine vleermuis juist een druk baasje. Hij jaagt 2 maal per nacht: vlak na zonsondergang en vlak voor zonsopgang. Een enkele vleermuis kan in een uur tijd 600 muggen vangen. Daarbij haalt hij soms vliegsnelheden van 65 kilometer per uur.

Waar luiert hij?

Canada, Verenigde Staten en Midden-Amerika.

Vijanden?

Katten, ratten en wezels lusten wel een vleermuis. Ze sluipen dan simpelweg een vleermuisgrot in voor een feestmaal.

4. De tijger

Hoe lui?

16 uur slaap per dag.

En als hij niet slaapt?

Dan gaat hij jagen. 's Nachts bij voorkeur, want dan is het lekker koel. Overdag ligt de tijger te niksen in de schaduw onder een boom. Zo verbruikt hij het minste energie. Zou hij druk gaan rondrennen, zou de grote kat eerder honger krijgen en eerder moeten gaan jagen. En dat kan niet de bedoeling zijn. Slapen is veel fijner.

Waar luiert hij?

Verspreid over Azië

Vijanden?

Tijgers hebben vooral van de mens te vrezen. Officieel is de jacht op tijgers verboden, maar het barst van de stropers. Door houtkap wordt het territorium van de tijger bovendien kleiner en voedsel schaarser. Vooral de Siberische tijger heeft het zwaar. Daarvan leven nog slechts 400 in het wild.

5. De hamster

Hoe lui?

14 uur slaap per dag.

En als hij niet slaapt?

's Nachts zijn hamsters één brok energie. Huishamsters waarderen een loopmolentje dan ook zeker. Een 'dichte' molen verdient de voorkeur. Hiermee kunnen hamsters zichzelf niet lanceren.

Waar luiert hij?

In een hok in je huiskamer. Ook in het wild zijn ze vlakbij te vinden. De bekendste wilde soort in Nederland en België is de Europese hamster, ook bekend als de korenwolf. Je hebt geluk en geduld nodig om er een te spotten: overdag leven deze hamsters in ondergrondse gangenstelsels.

Vijanden?

Voor wilde hamsters: vooral de mens, met zijn landbouwmachines, onkruidverdelgers, nieuwbouwprojecten etc. De hamsters die als huisdier worden gehouden, hebben het beter. Al is het oppassen voor baasjes die beestjes wakker maken om met ze te 'spelen'. Overdag hebben hamsters hun slaap namelijk hard nodig.

En de luiaard dan?

Waarom staat de luiaard niet tussen al die luie dieren? Nou, de luiaard is niet zo lui als zijn naam doet vermoeden. In het wild slapen ze slechts 9,6 uur per dag. In de dierentuin slapen ze een stuk langer, vandaar hun reputatie. Hun slome naam zouden ze ook te danken kunnen hebben aan hun loopsnelheid. Want snel zijn deze beestjes echt niet. Voor een luiaard is 3 meter per minuut al een hele prestatie.
© 2011 - 2024 Randy1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitzonderlijke slaappatronenUitzonderlijke slaappatronenOver het algemeen is het bekend: Bijna alle zoogdieren dromen. Toch zijn er een paar dieren die een uitzondering vormen…
Hoelang slapen dieren?Hoelang slapen dieren?De slaap is een fascinerend fenomeen. Zowel bij de mens als bij het dier. Er doen verschillende hypothesen de ronde over…
Dieren en dromenDieren en dromenVan dromen weet men tegenwoordig een stuk meer dan vroeger, dankzij moderne technieken zoals hersenscans en door er simp…
Dieren: hoe ze slapen en dromenDieren: hoe ze slapen en dromenDe mens heeft gemiddeld 7 tot 8 uur slaap per dag nodig. Maar hoe zit het met dieren? Hoe slaapt bijvoorbeeld een dolfij…

Zadel passen: Wat is een goed zadel?Zadel passen: Wat is een goed zadel?Het zoeken naar een goed passend zadel is geen eenvoudige aangelegenheid. Het is echter zeer belangrijk om een goed pass…
Verzorging van de koningspythonVerzorging van de koningspythonDe koningspython is één van de populairste slangen als huisdier. Zijn rustige karakter, mooie verschijning en makkelijk…
Randy1991 (128 artikelen)
Laatste update: 11-08-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.