Waar leeft de: ijsbeer, panda, wolf en veel meer

Waar leeft de: ijsbeer, panda, wolf en veel meer Waar leeft jouw favoriete diersoort? In Nederland en België komen een aantal diersoorten voor die populair zijn. Echter, de meest bekende diersoorten leven elders op de wereld. De meest opgevraagde diersoorten worden besproken: het leefgebied en bijzonderheden. Van adelaar tot zeekoe.

Waar leven de dieren?

Er bestaan wereldwijd ongeveer 1.750.000 diersoorten, waarvan er 25.000 in Nederland wonen. De insecten vormen de grootste groep van alle diersoorten. Het aantal diersoorten is naar schatting veel groter dan 1.750.000, omdat veel diersoorten nog niet ontdekt zijn. Er wordt gedacht dat er wel tot 13 maal zoveel diersoorten op aarde leven, dan dat de mens kent. Ruim de helft van alle diersoorten bestaat uit insecten.

Dieren leven overal op aarde: van zeer diep onder de grond tot hoog in de bergen. Ook de temperaturen schrikt dieren niet af: daar waar het flink vriest of het juist bloedheet is, er zijn altijd wel dieren te vinden. Ook leven er soms dieren in extreme omstandigheden.

Waar leeft de...?

Van bepaalde diersoorten willen we graag weten waar ze leven. Omdat ze onze interesse opwekken, of omdat ze er zo leuk uitzien. De meest opgevraagde diersoorten staan hieronder op een rijtje. Zo is er een duidelijk overzicht gemaakt van het leefgebied van de meest populaire diersoorten.

DiersoortLeefgebiedBijzonderheden
AdelaarEuropa, Azië, Afrika, Amerikaans kustgebied.De adelaar wordt ook als nationaal symbool gebruikt, bijvoorbeeld op vlaggen.
Bengaalse tijger (koningstijger)Zuid-Azië (Indisch Subcontinent), Nepal, Zuid-China, Indië, Bhutan.Wordt met uitsterven bedreigd.
Cheeta (Jachtluipaard)Afrika en Iran. Het snelste landdier ter wereld: binnen vier seconden van 0 naar 100 km/uur.
DolfijnOndiepe gebieden van de zee, langs de kust en in open gebieden. Meestal in tropische tot gematigde wateren, maar ook rond de noord-en zuidpool.Dolfijnen zijn zeer intelligente en sociale dieren.
EmoeVoornamelijk in Australië: daar waar weinig mensen wonen.Loopvogel: na de struisvogel de grootste levende vogel.
FretEen fret leeft niet in het wild: waarschijnlijk ziet men dan een bunzing lopen. Deze komt alleen in Europa voor.Een fret is een huisdier dat uit de bunzing voortkomt.
GirafAfrika:gebieden met lage of middelhoge struiken Komt ook in nationale parken voor. Ze leven in kuddes van 6 tot 12 dieren.
HaaiWereldwijd in oceanen en zeeën, behalve rond de Noord-en Zuidpool niet.De gladde haai komt in Nederland voor.
Ijsbeer (Poolbeer)In en rond het noordpoolgebiedVan alle beren, is dit de grootste vleeseter.
JaguarMidden-en Zuid AmerikaLijkt uiterlijk erg op een luipaard en wordt hier soms mee verward.
KomodovaraanIndonesië en in natuurparken, vooral in het Nationaal Park Komodo.Hij kan wel 3 meter lang worden.
LeeuwAfrika en India.Staat bekend als de koning der dieren, staat vaak afgebeeld op wapens of vlaggen.
Meerval (visduivel)Centraal- en Oost-Europa, Azië, Amerika en overige continentenIn Nederland is de meerval beschermd, in België niet.
NeushoornOost- en Midden Afrika, Zuid Afrika, Mozambique, Kenia, Namibië, Tanzania en OegandaDe neushoorn is een ernstig bedreigd diersoort. Hij wordt vaak gedood vanwege zijn hoorn, die veel geld waard is.
OlifantIndia, Zuidoost-Azië, AfrikaHet grootst levende landdier. De olifant wordt net zo oud als de mens.
PandaZuidwest ChinaDe bamboebeer is het symbool van het WWF(Wereld Natuur Fonds)
ReuzenpandaEen klein gedeelte van ChinaDe reuzenpanda leeft in de bergen, tussen de daar groeiende bamboe.
SlechtvalkHij komt over de hele wereld voor.De slechtvalk is één van de beste vogeljagers.
Tijgerverspreid over AziëTijgers produceren een infrageluid dat hoorbaar is voor andere tijgers.
UilOveral ter wereld.Uilen worden in het wild niet ouder dan 3 jaar. Ze hebben een zeer sterk gehoor.
VleermuisOveral ter wereld, uitgezonderd op de poolcirkel.De vleermuis bestaat al 50 miljoen jaar. Het is het enige vliegende zoogdier.
WolfSiberië, India, Europa, Rusland, Amerika, Alaska.Een roedel wolven bestaat altijd uit één underdog: dit houdt de rust in de groep.
ZeekoeDe rode zee en aan de randen van de Indische Oceaan. De Golf van Mexico en de Caribische Zee. Voor de kust van Zuid-Amerika en West-Afrika.De zeekoe is een zoogdier dat in zee voorkomt, en leeft van planten.

Wat leeft er in Nederland?

Nederland kent veel verschillend diersoorten. De grootste wilde landdieren in Nederland zijn de vos, het edelhert, de das, het wilde zwijn, de bever, de ree en aan de kust de zeehond.

Uitgestorven dieren in Nederland zijn onder andere de Euraziatische lynx, de reuzenvalk en de wolf. De wolf werd vanaf 2011 opnieuw gesignaleerd in Nederland.

De meeste dieren zijn in natuurparken of dierentuinen goed te bezichtigen. Er is hier een diversiteit aan tropische of uitheemse diersoorten te vinden. Olifanten, giraffen, wolven, vlinders, vogels, er is altijd wel iets bijzonders te bezichtigen. Nederland telt ongeveer 25 dierentuinen waarvan Artis in Amsterdam de oudste is. België telt ongeveer 35 dierentuinen-of parken, waarvan Zoo Antwerpen een zeer bekende is.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Televisieserie Go Diego GoGo Diego Go is een tekenfilmserie die gaat over Diego een jongen van 8 jaar. Met zijn beste vriend Baby Jaguar beleeft h…
De jaguar, koning van de jungleDe jaguar is de grootste katachtige van het Amerikaanse continent. De jaguar is zeldzaam en leeft solitair. Een geweldig…
De mysterieuze levenswijze van de wolfDe mysterieuze levenswijze van de wolfDe wolf, de meeste kennen hem wel. Maar niet iedereen weet hoe hij leeft, jaagt of zich verspreidt. Onder de mensen is e…
De Reuzenpanda: een bijzonder dierDe Reuzenpanda: een bijzonder dierDe Reuzenpanda is een heel speciaal dier die alleen in China nog in het wild voorkomt. De panda heeft een heel herkenbaa…

De conditie van een dierDe conditie van een dierAls je veel met dieren werkt moet je in een oogopslag kunnen zien of een dier gezond is of niet. Maar het is ook belangr…
Groninger paard ooit bijna uitgestorvenHet Groninger paard is een specifiek Noord-Nederlands type paard dat ooit vooral gefokt is voor het werken in zware klei…
Bronnen en referenties
  • http://www.animalfreedom.org/
  • www.wnf.nl
  • http://mediatheek.thinkquest.nl/~klb059/
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 12-03-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.