De Reuzenpanda: een bijzonder dier

De Reuzenpanda: een bijzonder dier De Reuzenpanda is een heel speciaal dier die alleen in China nog in het wild voorkomt. De panda heeft een heel herkenbaar uiterlijk en ziet er op het oog erg vriendelijk en knuffelbaar uit. In het echt kunnen het nog best agressieve dieren zijn.

Algemene informatie

 • Latijnse naam: Ailuropoda Melanoleuca
 • Klasse: Zoogdier behorende tot de beren familie
 • Type: Carnivoor
 • Waar komen ze voor: Alleen in Midden- en Zuidwest China
 • Hoe oud worden ze: In het wild worden ze een jaar of 20, in gevangenschap kunnen ze ongeveer 30 jaar worden.

Geschiedenis

De Reuzenpanda wordt, samen met de draak, gezien als het nationaal symbool van China. De panda staat dan ook afgebeeld op verschillende nationale monumenten en muntstukken.

Voeding

De Reuzenpanda behoort dan wel officieel tot de carnivoren, toch bestaat 99% van zijn voedsel uit bamboe. Panda’s in het wild eten ook grassoorten, vogels of knaagdieren. Panda’s die in gevangenschap leven, zoals in de dierentuinen, eten:
 • honing
 • eieren
 • vis
 • bladeren van bepaalde plantsoorten
 • bananen
 • Speciaal voorbereid voedsel.
Een Panda kan wel 9 tot 14 kilo bamboe per dag eten. Dit is een grote hoeveelheid omdat bamboe een lage voedingswaarde heeft zodat Panda’s er meer van moeten eten om voldoende binnen te krijgen.

Leefgewoonten

De panda leeft in de hoge bergen in Midden China in de provincies Sichuan, Gansu en Shaanxi. Ooit leefde de panda in de laaglanden van China, maar nu wordt de leefomgeving van de Reuzenpanda alsmaar kleiner door het kappen van de bossen, de opkomst van steeds meer steden en landbouw. Hierdoor heeft de Reuzenpanda zich teruggetrokken tot een leven in de bergen. Ze staan inmiddels op de lijst van dieren die met uitsterven bedreigd worden.

Kenmerken van het lichaam

Een panda heeft een heel herkenbaar uiterlijk: hij heeft een witte vacht met zwarte plekken rondom zijn ogen en zijn oren. Zijn voor-en achterpoten inclusief een stuk vanaf zijn voorpoten en rondom zijn buik en rug zijn ook zwart. Een volwassen panda wordt tussen de 1.20 meter en 1.8 meter lang en mannetjes kunnen wel 150 kilo wegen. De vrouwtjes zijn iets lichter en wegen zo’n 125 kilo. De Reuzenpanda heeft grote voortanden en sterke kaakspieren om zo het sterke bamboe te kunnen eten. De staart van een panda is zo’n 15 centimeter lang, wat voor een beersoort vrij lang is.

Voortplanting

Reuzenpanda's leven vooral alleen en bakenen hun territorium af door met hun klauwen aan bomen te krabben of hun urine achter te laten. Alleen in het broedseizoen zoekt een panda naar een partner. Na de voortplanting verlaat het mannetje het vrouwtje en laat het aan haar over om het jong (meestal maar 1) op te voeden.

Andere soorten:

Er bestaan behalve de Reuzenpanda die zijn duidelijke zwart-witte kleur heeft ook nog de Qinling Panda die in de Qinling bergen woont. Deze panda heeft echter een bruine vacht.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: Reuzenpanda (reeks Dieren in gevaar)recensieBoekrecensie: Reuzenpanda (reeks Dieren in gevaar)In de reeks Dieren in gevaar kun je van alles lezen over zeldzame diersoorten. Waar ze leven en waarom ze met uitsterven…
Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Te veel Nederlandse vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. Een aangepaste levenswijze om borstkanker te…
De Koala - een schattig buideldiertjeDe Koala - een schattig buideldiertjeDe koala wordt dikwijls koalabeer genoemd omdat zijn uiterlijke kenmerken veel weg hebben van die van een beert. Toch is…
Panda-diplomatie: hoe zit dat?Panda-diplomatie: hoe zit dat?China leent reuzenpanda's uit aan andere landen. Een ander woord voor de handel in panda's wordt ook wel panda-diplomati…

De Zeeschildpad: langzaam op het land, snel in het waterDe Zeeschildpad: langzaam op het land, snel in het waterDe Zeeschildpad is een van de weinige "oerdieren" die nog bestaan. Op het land beweegt hij zich langzaam voort, maar ond…
Dekhengst NimmerdorNimmerdor, welke paarden gekken kennen hem niet. De springhengst met wereldbeker wedstrijden op zijn naam geschreven. En…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: IvaCastro, Pixabay
 • www.wikipedia.org/reuzenpanda
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 06-01-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.