De Perzische Langhaarkat

De Perzische kat vond zijn oorsprong in de Angora, een uit het Oosten afkomstige witte kat die omstreeks de zeventiende eeuw door kooplieden in Europa werd geïntroduceerd om de rijkere klassen te plezieren. Eind negentiende eeuw probeerde men een nog fraaier ogende kat te fokken uit deze Angoras en zo is de Perzische Langhaarkat geboren.

Ontstaan

In het begin verschilden deze katten qua lichaamsbouw en kopvorm niet veel van de gewone. Alleen hun vachtlengte was een duidelijk verschil. Pas in de laatste vijftig jaar zijn fokkers zich meer gaan toeleggen op een type kat met ronde schedel, compacte lichaamsbouw en grote, ronde ogen. Toch waren deze veranderingen nog steeds subtiel en niet erg opzienbarend. Vijftien jaar gelden, onder invloed van Amerikaanse fokkers, onderging de kat wel degelijk een serieuze metamorfose, met name het aangezicht en dan vooral de neus. De Europeanen volgden en vele van deze dieren werden geïmporteerd en zo ontstond het nieuwe soort Pers. Het moderne type dat toen ontstond gooit nog altijd hoge ogen op gespecialiseerde tentoonstellingen.

Belangrijkste kenmerk

Deze kat valt niet meteen op door zijn lichaamsbouw, maar wel door zijn extreem korte neus, waardoor het gezicht vrijwel plat is. Dit koptype komt alleen voor bij de Pers en zijn kortharige evenbeeld, de Exotic.

De kleuren

De eerste Perzen waren wit van kleur. Dat kwam door de grote invloed van de eerder vernoemde Turkse Angora. Later werd de effen blauwe Pers zeer populair, omdat blauw destijds als een chique kleur gold. Tegenwoordig zijn ook crèmekleurige en zwarte versies zeer gewild. De oogkleur van deze katten is altijd koperkleurig tot oranje. Effen witte Perzen kunnen ook blauwe ogen hebben of verschillende gekleurde. Ook de groenogige Chinchilla's en de Colorpoints met hun diepblauwe ogen zijn tegenwoordig in.

Uiterlijkheden

De Perzische Langhaar is een middelgrote tot grote kat met een compact lichaam, een brede borst, gespierde schouders en rug en een korte, krachtige nek. De kop is rond en massief, met een brede schedel en volle wangen. Het voorhoofd is mooi gewelfd en de neus heeft dus een duidelijke stop. De bovenkant van de neusspieren liggen op een horizontale lijn met de onderste oogleden. De kaken zijn breed en stevig. Vanaf de zijkant bekeken liggen de stevige kin, de neus en het voorhoofd in een verticale lijn. De kleine oren zijn breed aan de basis en afgerond. Ze staan wijd uit elkaar en laag op de schedel geplaatst. De grote, ronde ogen staan wijd uit elkaar en behoren stralend en vol uitdrukking te zijn.

Verzorging

Door de weelderige lange vacht is een intensieve vachtverzorging noodzakelijk. De vacht moet goed doorgeborsteld worden, liefst elke dag. Vooral in oksels en liezen, onder de staart en kin kan de vacht nogal snel klitten. Een vettige vacht kan u behandelen met een speciaal poeder dat in de dierenwinkels te koop is. Een Pers die dit van jongsaf gewoon is, zal geen probleem maken van deze stevige borstelbeurten. Deze katten hebben doorgaans sowieso wel een zacht karakter.

Ook de ogen hebben nog wat aandacht nodig. Deze katten hebben nogal last van traanogen, waardoor er strepen op het gezicht ontstaan. Dagelijks druppelen met een oogcleaner kan dit voorkomen.
© 2007 - 2024 Kurtad1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Perzische katten en de risicofactorenPerzische katten en de risicofactorenPerzische kat met de platte snuit en lange haren zijn voor de een oogverblindend mooi en voor de ander helemaal niet. Er…
De Perzische gerbilDe Perzische gerbil is in Nederland en Belgie nog niet erg bekend. De Mongoolse gerbil is de meest bekende gerbil, en al…
Kattenrassen: Brits langhaar (Lowlander)Kattenrassen: Brits langhaar (Lowlander)De Brits langhaar werd rond 1870 gefokt uit mooie huiskatten, die waren gekruist met Perzische katten. Dit gaf de kat he…
Caviarassen - BorstelcaviaCaviarassen - BorstelcaviaBorstelcavia’s komen officieel uit Engeland, en worden daar Abyssinians genoemd. Deze dieren zie je het vaakst in de hui…

El chupacabra: alien of genetisch experiment?El chupacabra: alien of genetisch experiment?In Zuid-Amerika berooft een groot, akelig wezen het vee van hun bloed. Onderzoek toont aan dat het om een voor de mens o…
Kippenrassen: de Chabo krielKippenrassen: de Chabo krielDe Chabo is een uniek en stijlvol kipje dat ogenschijnlijk over de grond schuifelt. Dit is niet zo maar de laaghangende…
Kurtad1 (26 artikelen)
Gepubliceerd: 04-09-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.