Goede doelen: Wakker Dier

Goede doelen: Wakker Dier Wakker Dier is een Nederlandse goede doelen stichting die streeft naar een respectvolle behandeling voor dieren uit de vee-industrie. De vee-industrie wordt ook vaak bio-industrie genoemd. Door de industrie en commercie hebben deze dieren vaak geen normaal dierenleven en worden ze als producten gezien. Hoge productie en lage kosten betekent veel omzet, maar ook veel dierenleed. Dit is waar de stichting Wakker Dier tegen strijdt. Dieren verdienen namelijk een dierwaardig leven!

Stichting Wakker Dier

De stichting Wakker Dier is opgericht in het jaar 1998. Na 3 jaar, in 2001, is zij gefuseerd met de stichting, genaamd Lekker Dier. Wel is de naam van Wakker Dier na deze fusie gehandhaafd gebleven. De stichting is een onafhankelijke stichting die volledig subsidievrij werkt. Tevens is zij aangesloten bij het CBF-keurmerk wat staat voor goede doelen.

De officiële doelstelling op papier van Wakker Dier luidt: "Het bevorderen van het welzijn en de rechtspositie van landbouwhuisdieren, het bestrijden van de bio-industrie en het stimuleren van mens-, dier- en milieuvriendelijke veeteelt." Dit is een citaat die op de site van Wakker Dier zelf staat.
Met andere woorden komt de stichting dus op voor alle dieren die gefokt worden voor de vee-industrie. Deze dieren worden dus alleen maar bekeken vanuit het commerciële oogpunt. Ze worden niet meer gezien als een levend wezen, maar meer als een product!
De vee-industrie is en kan dus gezien worden als een grote commerciële fabriek, waar zoveel mogelijk dieren geproduceerd (gefokt) moeten worden. Door de kosten zo laag mogelijk te houden kunnen de bedrijven hun producten zo goedkoop mogelijk in de winkel leggen. Dit doen ze om zoveel mogelijk omzet te kunnen draaien en een goede concurrentiepositie te houden in de markt en als bedrijf te kunnen groeien. Om zo’n positie te kunnen behouden zullen de kosten zo laag mogelijk moeten zijn. Hierdoor wordt de winst namelijk groter. Alleen betekent dit dat de dieren dus weinig tot geen ruimte zullen hebben om zich vrij te kunnen bewegen. Een groot gedeelte van deze dieren zien niet eens het daglicht in hun kort leventje.

Dit is in grote lijnen verteld waar Wakker Dier zich hard voor maakt. Wakker Dier wil diervriendelijke bedrijven. Bedrijven die de dieren als dieren zien en niet als product. Ook al hebben deze dieren een kortere levensduur, toch horen ze meer ruimte en daglicht te hebben. Gewoon een dierwaardig leven!

Wat doet Wakker Dier?

Wakker Dier probeert de maatschappij op het gebied van vee-industrie (ook wel bio-industrie genoemd) te veranderen. Ze proberen een verandering te maken op verschillende gebieden.
Grote bedrijven en de grotere merken (vaak A-merken) worden aangesproken op hun productieproces of inkoopbeleid. Wakker Dier laat deze bedrijven het verschil zien en vragen of ze actie willen ondernemen tegen dit dierenleed. Wanneer zo’n bedrijf overstapt is dat al een grote sprong op het gebied van verandering in de vee-industrie. Zo liggen er namelijk al sinds 2003 geen legbatterijeieren meer in de winkel, maar alleen nog maar scharreleieren en vrije-uitloopeieren.
Ook komt Wakker Dier op bezoek bij restaurants en vragen ze daar ook om de menukaart wat diervriendelijker te maken. Een afdeling op de kaart met biologisch vlees is bijvoorbeeld al een mooie stap in de goede richting.

Daarnaast maakt de stichting reclame op de landelijke televisie en proberen ze ook regelmatig naar voren te komen in de pers. Dit met reden om de consumenten ook wakker te schudden van het dierenleed in de industrie. Met deze reclames hoopt Wakker Dier dat de consument sneller zal kiezen voor bijvoorbeeld een stukje biologisch vlees in plaats van een “kiloknaller”.
Niet alleen met de reclames hopen ze de consumenten te bewegen, maar ook de overheid en andere bedrijven. Er zijn natuurlijk genoeg ondernemingen die zelfstandig acties ondernemen om een beter aanzien in de maatschappij te krijgen richting de consument.

Wat Wakker Dier ook doet is rechtszaken spannen tegen bedrijven die hun laars lappen aan de regels in deze sector of tegen misleidende reclame. Ook dit soort activiteiten werpen regelmatig z’n vruchten af en ook hiermee hoopt de stichting weer een stukje dichterbij hun droom te komen.

De stichting geeft ook presentaties en voorlichting. Dit doen ze aan consumenten in bijvoorbeeld de winkels, maar ook aan jongeren op zowel scholen als thuis. Jongeren hebben vaak nog een mooi ideaal beeld en staan vaak open voor goede doelen, verandering van de maatschappij en ook zelf zijn de jongeren nog flexibel, waardoor ze zelf ook open staan voor eigen verandering.

In al deze sectoren probeert Wakker Dier een verandering te brengen. Dus laten ze niet alleen maar zien wat er allemaal mis is of verkeerd gaat, maar ook wat er aan gedaan kan worden. Hoe je zelf en als bedrijf de keuzes diervriendelijker kan maken. Dit kan al vrij snel en gemakkelijk door alleen al een stukje biologisch vlees te kopen.

Wat wil de stichting Wakker Dier bereiken?

De stichting wil natuurlijk een dierwaardig leven voor dieren bereiken. Dat was tot dusver wel al duidelijk. Maar om deze doelen te bereiken is een ander verhaal. Om tot de ultieme droom te komen zal er in elke sector van de maatschappij iets gedaan moeten worden. De bedoeling is dat dieren meer ruimte krijgen, zowel binnen als buiten, om lekker te leven. Het liefst zelfs in een natuurlijke omgeving. Bij het fokken vindt de stichting dat het jong recht heeft op moederzorg. Zo ondergaat het pasgeboren dier een natuurlijke groeitempo en zal het geen pijn ondervinden doordat het overgewicht heeft op een te jong skeletgestel. Ook wil Wakker Dier dat er verdovingen plaatsvinden bij de dieren wanneer er een ingreep plaatsvindt en bij de slacht van het dier.
Een goede verzorging op een natuurlijke boerderij met een persoonlijke zorg van de boer is zeker gewenst en dat er geen internationale transporten meer plaatsvindt van dieren tussen landen.

Deze dromen en/of wensen kunnen gedaan worden wanneer supermarkten hieraan mee willen werken. Wanneer een supermarkt alleen nog maar biologisch vlees verkoopt en stopt met het andere vlees zal de industrie al sterk veranderen. Het vlees wat dan in de winkel ligt heeft namelijk een goed leven gehad en de boer heeft een goede prijs gekregen. Daarnaast valt het goedkopere vlees via internationale transporten weg, waardoor er minder ziektes ontstaan. Biologisch vlees zal iets meer kosten dan het andere vlees en daardoor komen de vegetarische producten ook meer aan bod.

Niet alleen de supermarkt heeft hier natuurlijk een grote invloed op, maar uiteraard de consument zelf ook. Wanneer deze consument namelijk meer kiest voor biologisch vlees zal de handel automatisch langzaam naar die kant verschuiven. Ook als de klant minder vlees zou eten heeft dit zo zijn voordelen op de vee-industrie en op de consument zelf. Hij of zij leeft namelijk gezonder door minder vlees te eten en de besparing van op het vlees kan dan worden toegelegd op de meerprijs die biologisch vlees heeft.

Wanneer de klant dier- en milieuvriendelijker vlees koopt en de supermarkten hun handel gaan verschuiven zal dit ook een positieve uitwerking hebben op de boer. Deze krijgt namelijk een betere prijs voor zijn handel en kan hierdoor de dieren een beter leven bieden. De zogenaamde ‘veefabrieken’ verdwijnen en de boerderijen met veel ruimte en natuur zullen blijven bestaan. Er ontstaat een betere huisvesting voor de dieren met geen stress, maar ook geen onnodig pijn. Tevens zullen er minder ziektes ontstaan, omdat de megastallen zullen verdwijnen.

Om al deze factoren te stimuleren zou de overheid hier ook aan mee kunnen werken. Zij zou bijvoorbeeld met commercials op televisie en radio het nieuwe eten kunnen promoten en stimuleren. Ook kan zij de boeren die graag willen omschakelen naar diervriendelijk handelen kunnen steunen door middel van subsidies of iets dergelijks. Ook het strenger optreden tegen overtreders in de vee-industrie zou een positieve uitwerking zijn op andere sectoren in deze markt.

Als al deze onderdelen volledig zouden werken heeft dit de volgende positieve uitwerkingen:
  • Nederland zal letterlijk een mooier beeld krijgen, namelijk meer dieren in de weide.
  • Een schoner en beter milieu.
  • Een beter milieu, dus minder uitstoot van CO2.
  • Het zal ook minder vragen van onze natuurlijke bronnen.
  • Alleen nog maar export van diervriendelijk vlees en milieuvriendelijk.

Wat zijn de successen van Wakker Dier?

Wakker Dier heeft in zijn bestaan al diverse successen gehaald. Zo heeft zij het volgende gepresteerd in de afgelopen 10 jaar.
  • De kiloknallers staan onder druk in de supermarkten. Het vlees ligt enorm goedkoop in de supermarkten, maar dit gaat ten koste van het leven van de dieren.
  • Sinds 2003 zijn de legbatterijeieren verdwenen uit de schappen van de supermarkten. Maar ook als ingrediënt voor bijvoorbeeld mayonaise en cake.
  • Castratie bij jonge biggetjes gebeurd tegenwoordig niet meer zonder verdoving.
  • De supermarkten zijn gestopt met het verkopen van blank kalfsvlees. Dit is vlees van jonge kalfjes met een bloedarmoede.
  • Steeds meer garantie dat de melkkoeien in de weide lopen te grazen. Een weideganggarantie wordt dit ook wel genoemd.

De dieren waar Wakker Dier zich hard voor maakt

Niet alleen op koeien, varkens en kippen wordt vee-industrie gehouden, maar ook op andere dieren. Ook andere dieren, zoals eenden, ganzen, kalkoenen, geiten, konijnen, paarden, schapen en vissen zijn dieren die geen dierwaardig bestaan hebben. Ook hier gaat het vaak om te kleine ruimtes. Bijvoorbeeld duizenden vissen die op een paar vierkante meter gekweekt moeten word of bijvoorbeeld konijnen die zo weinig ruimte hebben dat ze niet eens rechtop kunnen zitten. Wakker Dier vindt dat konijnen moet kunnen rondhuppelen.
Ganzen krijgen bijvoorbeeld twee weken voor de slacht een vorm van dwangvoedering. Via een buis in de keel krijgen deze dieren een paar keer per dag eten toegediend. Dit is een vette maaltijd, waardoor de lever extra dik en zwaar gaat worden en dus meer opbrengt voor consumptie. Voor de gans is dit zeer pijnlijk en angstig. Tevens krijgt de gans nog meer pijn, omdat de lever te dik wordt en z'n werk niet meer kan doen.
Zo zijn er voor elk dier erbarmelijke omstandigheden die wij als consumenten eigenlijk gewoon niet mogen accepteren. En dat voor het besparen van een paar eurocenten. Op de site van Wakker Dier vindt u nog veel meer informatie over de slechte omstandigheden die deze dieren ondergaan.

Wakker Dier en de site

Wanneer u dit leest en het u aangrijpt en u besluit iets te doen tegen deze vee-industrie dan kunt u meer informatie vinden op hun site. Ook onderaan dit artikel vindt u een link om donateur te worden of om een eenmalige financiële donatie te doen.
Naast deze informatie vindt u op de site van Wakker Dier veel meer informatie over het ontstaan van de vee-industrie, maar ook over bijvoorbeeld de megastallen in ons land en de vaak voorkomende stalbranden of de concurrentie die gaat om de zogenaamde kiloknallers in uit de supermarkt.
Tevens kunt u op de site ook cijfers vinden over hoeveel branden er zijn geweest per jaar in de stallen en hoeveel slachtoffers dat eist. Of onder andere hoeveel dieren er gemiddeld leven in de vee-industrie en welke dieren dat zijn.

Steun en doneer Wakker Dier

U kunt Wakker Dier ook steunen. Niet alleen door diervriendelijk vlees te kopen, maar ook door een financiële donatie te maken. U bent al donateur worden vanaf 3 euro per maand. Geef de dieren ook weer een dierwaardig leven en word donateur! Ook een eenmalige donatie is mogelijk. Klik op de volgende link voor een donatie: Wakker Dier (Donatie)
© 2011 - 2024 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een plofkip?Wat is een plofkip?Bij het kopen van kippenvlees wordt de consument aangespoord om verder te kijken dan alleen de prijs. Er moet meer focus…
Goede doel dierenGoede doel dierenGoede doel dieren: een goed doel steunen is een nobel streven, maar welke goede doelen die de dieren steunen, zijn er al…
Uitzonderlijke slaappatronenUitzonderlijke slaappatronenOver het algemeen is het bekend: Bijna alle zoogdieren dromen. Toch zijn er een paar dieren die een uitzondering vormen…
Stichting AAP opvang voor uitheemse dierenStichting AAP opvang voor uitheemse dierenStichting AAP is een Europees opvangcentrum voor dieren die niet uit Nederland afkomstig zijn. Stichting AAP is gespecia…

Hoe gevaarlijk is de vampiervleermuis?Hoe gevaarlijk is de vampiervleermuis?De Zuid-Amerikaanse vampiervleermuis is een meedogenloze predator. Gewapend met zijn warmtegevoelige neus en messcherpe…
Hoe zijn dinosaurussen uitgestorven? Het einde van de dino!Dat dinosaurussen al miljoenen jaren uitgestorven zal iedereen wellicht weten. Niet enkel de dino's, maar ook vele ander…
Bronnen en referenties
  • www.wakkerdier.nl
Martinq79 (62 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.