Wat is een plofkip?
Bij het kopen van kippenvlees wordt de consument aangespoord om verder te kijken dan alleen de prijs. Er moet meer focus worden gelegd op het welzijn van de dieren.
Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het hierbij om kippen uit de vleesproducerende bio-industrie. De kippen zijn doorgefokt om een zo klein mogelijke kostprijs te realiseren, zodat de kippen goedkoop in de diepvriezen van de supermarkt terecht kunnen komen. Als consument kiezen wij vaak het goedkoopste product, dus kopen wij plofkippen in plaats van de veel duurdere biologische kippen. Zolang de plofkippen goed verkocht worden, blijft de productie hiervan ook doorgaan. Wij kunnen zorgen voor betere omstandigheden voor de kippen die voor de slacht bestemd zijn.
Wat is een plofkip?
Deze kippen worden in een periode van zes weken opgepompt van een kuikentje van 50 gram tot een kip van ruim twee kilo. Dit proces gebeurt op een dieronwaardige wijze en is volledig gericht op een zo hoog mogelijke omzet. Door de te snelle groei, krijgt de kip gezondheidsproblemen. De longen en het hart kunnen de snelle groei niet bijbenen en blijven achter in het groeiproces, met alle gevolgen van dien. Ze moeten met twintig kippen of kuikens op één vierkante meter vertoeven. Ze krijgen pijnlijke zweren aan hun poten doordat ze blijven lopen in hun eigen uitwerpselen. Kortom, de omstandigheden zijn onredelijk slecht. Na zes weken worden ze vervoerd naar de slachterij.
Plofkip is ook slechter voor de gezondheid van de mens
Kippenvlees is gezonder in vergelijking met de meeste andere vleessoorten. Kippenvlees is met name populair doordat er weinig vet in zit en dus gezonder is. De biologische kip is gezonder in vergelijking met de plofkip. Bij het inkorten van het groeiproces komen er de nodige hormonen en antibiotica aan te pas. Door deze kippen te eten, krijgt u deze stoffen ook in uw lichaam. Dit zal niet gelijk gezondheidsrisico’s opleveren, maar de biologische kip zal wel gezonder zijn.
Liever iets meer betalen
Stichting Wakker Dier heeft begin 2013 de nodige aandacht weten te vestigen op het welzijn van de kippen in de kippenindustrie. De consument blijkt best iets meer te willen betalen voor kippenvlees, maar ze moeten er wel op gewezen worden dat de plofkip niet gekocht moet worden. Door reclame-uitingen in te zetten, heeft de stichting de consument kunnen aansporen om niet voor de “kiloknallers” te gaan. In de commercials hebben ze ook namen genoemd van supermarkten die nog plofkippen verkopen. Stichting Wakker Dier heeft hierdoor druk gezet op de winkeliers om verbeteringen aan te brengen in hun aankoopbeleid.
Hoe herkent u kippenvlees die niet onder de definitie plofkip valt?
Aan het vlees kunt u niet zien in hoeverre het een plofkip betreft. De dierenbescherming heeft een beoordeling in het leven geroepen om vlees te herkennen waarbij er gelet is op het welzijn van de dieren. Deze zogenaamde Beter Leven Kenmerk heeft een beoordeling van één tot drie sterren. Drie sterren zult u aantreffen op biologische producten. Twee sterren wil zeggen dat het nog niet voldoet aan de omschrijving biologisch, maar het welzijn van de dieren is zeker in acht genomen. Eén ster wordt gebruikt voor de gangbare behandeling in de industrie. Op de verpakking van de plofkip zal geen beoordeling zitten. Door het ontbreken van een dergelijke sticker moet u beseffen dat het mogelijk gaat om een plofkip.