De Springmuis: een speciaal knaagdiertje

De Springmuis: een speciaal knaagdiertje Een springmuis doet je op het eerste gezicht wel denken aan een muis, maar een tweede blik doet je van gedachten veranderen. De achterpoten doen je sterk denken aan een kangoeroe, vooral als je ziet hoe snel en hoog het beestje kan springen.

Algemene informatie

  • Latijnse naam: Jaculus Jerboa
  • Klasse: Knaagdier
  • Type: Planteneters
  • Waar komen ze voor: Noord-Afrika, Marokko en Egypte, voornamelijk in woestijngebieden
  • Hoe oud worden ze: Springmuizen kunnen ongeveer 5 a 6 jaar oud worden.

Status

Er bestaan verschillende soorten springmuizen in het wild. Rond 2000 is er een grote vermindering geconstateerd in de soorten. Dit vanwege en combinatie in het vangen en jagen van de Springmuizen en het feit dat hun natuurlijke leefgebied in omvang afnam. Het laatste zorgt er helaas voor dat de oorspronkelijke populatie nog steeds niet is hersteld en dit waarschijnlijk ook niet zal gebeuren. De Springmuizen die in het wild leven staan dan ook op de lijst van bijna uitgestorven diersoorten.

Voeding

Springmuizen eten vooral wortels van planten, zaden, granen en verbouwde groenten zoals wortelen, courgette, zoete aardappelen, etc.

Leefgewoonten

Springmuizen zijn nachtdieren en leven in holen van 1-2 meter diep en een lengte van 3 tot 4 meter. De holen worden in alle seizoenen gebruikt en de ingang van de holen worden afgesloten. Ze zijn ook vrij sociale dieren en kunnen in het wild zowel alleen leven als met 2 of 3 anderen. Omdat de Springmuis in de woestijn leeft, is er weinig water beschikbaar. Het bijzondere van de Springmuis is dan ook dat hij praktisch zonder water kan leven. Het nodige vocht krijgt hij uit zijn voeding en het feit dat zijn nieren de weinige vochtproductie aankunnen.

Kenmerken van het lichaam

De kleinste soort springmuis weegt ongeveer 55 gram terwijl de grootste soort 134 gram weegt. Hun staart is zo’n 200 millimeter en de achterpoten 75 millimeter. De voorpoten zijn maar ¼ van de lengte van de achterpoten. Ze kunnen wel 3 meter hoog springen. De staart van een Springmuis wordt niet alleen gebruikt om hem in balans te houden maar ook om zijn temperatuur te regelen, door de bloedvaten in zijn staart te vernauwen of te verwijden.

Voortplanting

Het voortplantingsseizoen is tussen februari en oktober. De zwangerschap duurt ongeveer 25 dagen voor de kleine ras Springmuis en 40 dagen voor de grotere ras Springmuis. Ze krijgen ongeveer 3 tot 4 jongen per worp.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Te veel Nederlandse vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. Een aangepaste levenswijze om borstkanker te…
Ratten en verzorging ervanRatten en verzorging ervanAlles over ratten. De huisvesting van een rat.Verzorging ervan.Voortplanting van een rat en nog veel meer informatie.Voo…

Chinchilla’s in het wildChinchilla’s in het wildChinchilla’s zijn schattige dieren die een beetje lijken op een kruising tussen een muis, konijn en eekhoorn. Ze worden…
Meest voorkomende wormsoorten bij het paardMeest voorkomende wormsoorten bij het paardVroeger werden de paarden standaard 3 á 4 keer per jaar ontwormd, tegenwoordig laat een groot deel van de paardeneigenar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sipa, Pixabay
  • www.wikipedia.com
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 10-01-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.