De ijsvogel (Alcedo Atthis)

Iedereen kan de ijsvogel we herkennen aan zijn opvallend gekleurde vleugels. Toch zijn er maar weinig mensen die dit diertje hebben gezien. Dit kom waarschijnlijk omdat het een zeer schuchter en snel diertje is. Ook wordt de ijsvogel sterk bedreigd en verminderd hun aantal steeds sneller.

Korte informatie

De ijsvogel is een dier dat thuis hoort bij de klasse van de vogels en de orde van de scharrelaarvogels met als familie de ijsvogels. De grote van een ijsvogel bedraagt ongeveer 16 cm en heeft een gewicht van 40 gram. Een ijsvogel kan 20 jaar oud worden al is hun eerste jaar vaak cruciaal. Als ze eenmaal hun eerste jaar door zijn worden ze weer bedreigd door het vervuilde water. De ijsvogel plant zich 1 tot 2 keer voor waarbij een 7-tal eieren worden gebroed. Ze voeden zich met kleine visjes. Ze zijn misschien weinig te zien toch hebben ze een zeer grote verspreiding. Je kan ze terug vinden in heel Europa, het noorden van Afrika, het Midden Oosten en zo door naar de Solomon-eilanden.

Verspreiding

De familie van de ijsvogels zijn heel verspreidt. Bijna op heel de wereld zijn ze terug te vinden met als uitzondering grote hoogtes en veraf gelegen eilanden. De ijsvogel die je in onze streken terug vindt is de Europese ijsvogel. Je vindt bij ons het hele jaar door ijsvogels. Ijsvogels trekken naar warmere oorden in de winter, soms wel 1500 km lang. Zo zie je in de winter ijsvogels bij ons die uit koudere streken komen. Ondanks hun naam kunnen ze dus niet zo goed tegen de koude maar hier is een andere verklaring voor (Zie Naam)

Eten!

Zoals al gezegd eet de ijsvogels kleine visjes, vooral stekelbaarsjes weet hij wel te smaken. De ijsvogel is een oogjager. Dit wil zeggen dat hij vanuit een uitkijk post zijn ogen zeer goed gebruikt om mogelijke prooien in de gaten te houden. Wanneer hij een vis ziet schiet hij in het water, pakt de vis in zijn bek en klopt deze boven het water op een stam van een boom dood. Al lijkt dit misschien een succes missie, het tegendeel is waar. Slechts 1 op de 10 keer heeft hij een visje te pakken. Een ijsvogel heeft zo'n 10 vissen nodig per dag om zijn honger te stillen. Hij is dus een groot deel van zijn dag kwijt aan de jacht.

Voortplanting

De mannetjes proberen de vrouwtjes de verleiden met een vis die hij gevangen heeft. Wanneer het vrouwtje de vis accepteert wil dit zeggen dat ze een nest gaan bouwen. Er komen dan zo'n 7-tal eieren die na 20 dagen broeden uitkomen. Deze vogels leven volgens een soort co-ouderschap. Zowel het mannetje als het vrouwtje helpen dus bij het opvoeden van de jongen. De jongen is na ongeveer een maand klaar om het nest te verlaten. Buiten de jongen die het nest verlaat gaan ook de mama en de papa uiteen, ijsvogels dulden geen indringers in hun territorium.

Naam

De naam "ijsvogel" is dus niet ontstaan omdat het dier goed tegen de kou kan. De naam zou gekomen zijn van de Germanen. Hun blauwkleurig verenpak leek deed de Germanen denken aan de juwelen die ze droegen. Aangezien hun juwelen gemaakt werden van ijzer ontstond zo de naam ijzeren vogel, wat later ijsvogel werd wat ook weer terugsloeg op de kleur van hun veren.
© 2011 - 2024 Mvg2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De papegaaienziekte bij dier en mensDe papegaaienziekte bij dier en mensAls u een vogel aan wilt schaffen is het altijd verstandig deze eerst apart te houden en te laten testen op de papegaaie…
Snelste dieren per soort op aardeSnelste dieren per soort op aardeWelke dieren zijn de snelste dieren ter wereld? Hoe ziet de lijst van de snelste dieren per soort uit? Welk dier is het…
Het fixeren van vogelsSoms is het nodig je dier te fixeren, in een dwanggreep te houden, om bijvoorbeeld medicatie toe te dienen of om het die…
De grasparkiet - De aanschafDe grasparkiet - De aanschafOp het moment dat je een grasparkiet gaat kopen, zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Dit zijn de kooi in orde…

Het melken van koeienKoeien worden al 8000 jaar gebruikt voor hun melk. Wat zijn de verschillende melkopstellingen en hoe werkt dat melken?
Slecht advies van dierenwinkelsSlecht advies van dierenwinkelsVeel mensen gaan wanneer zij een dier zoeken naar de dierenwinkel, daar kan je onder andere dieren zoals hamsters, ratte…
Bronnen en referenties
  • "Artis Historia"
Mvg2011 (27 artikelen)
Gepubliceerd: 21-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.