Paardenras: De Hackney

Hackney’s zijn bekend als paarden die gebruikt worden voor de show. Dit is niet altijd zo geweest, vroeger hadden zij een hele andere functie door hun uithoudingsvermogen en temperament. Hackney’s worden ook in Nederland gefokt, maar komen hier oorspronkelijk niet vandaan.

Oorsprong

De Hackney komt oorspronkelijk uit Engeland, waar met name in Norfolk en Yorkshire gefokt werd met deze paarden. Zij werden gebruikt als rijdier maar waren ook erg geschikt om te dienen als postkoetsaanspanning vanwege hun hoge snelheid en grote uithoudingsvermogen. Rond 1900 werd de Hackney ook in Nederland ingevoerd. Het elegante uiterlijk van de dieren zorgde ervoor dat zij erg geliefd waren om voor de kar te lopen. Na de 1e Wereldoorlog nam het aantal koetsen af en werden de Hackney’s veel minder ingezet dan voorheen. De intensiviteit van het gebruik en de fokkerij nam sterk af. Na de 2e Wereldoorlag nam de belangstelling voor de Hackney weer toe, alleen nu meer in de luxe vorm. Zij werden niet zozeer gebruikt voor het werken maar meer als hobby en voor de sport.

Fokken

De Hackney’s worden onderverdeeld in 2 maten, de grote maat met een stokmaat hoger dan 1.40 meter en een kleine maat met een stokmaat kleiner dan 1.40 meter. De kleine maat Hackney trekt de meeste belangstelling.

Hackney’s die toegelaten worden tot het stamboek zijn allemaal raszuiver. Raszuiver wil zeggen dat zowel de vader als de moeder van het dier 100% Hackney zijn. Voordat het paard in het stamboek opgenomen wordt zorgt het stamboek eerst voor een DNA controle. Er zijn meer dan 4500 Hackney’s in het stamboek opgenomen.

Hackney’s worden ook veel gebruikt om te fokken met andere rassen, waardoor de kwaliteiten van de Hackney verenigd worden met de kwaliteiten van het andere ras. Dit kan ervoor zorgen een ander ras wat veredeld wordt en de kwaliteit van de gangen omhoog gaat. De Hackney wordt bijvoorbeeld gekruist met het Nederlands Tuigpaard.

Omschrijving van het ras

Volgens het Fokreglement dient de Hackney aan onder andere aan de volgende rastypische eigenschappen te voldoen:
  • Harmonieus en evenredig gebouwd dier met een edel hoofd
  • Intelligente ogen
  • Een niet te korte hals en een sterke rug
  • Krachtige schuine schoud
  • Sterke benen en voeten
  • Goede bodemstand
  • Vlotte, vierkante, elegante en verheven gangen

Bij de beoordeling voor het stamboek wordt niet alleen gelet op het exterieur en de verrichtingen, maar ook op de afstamming en de kwaliteit van de afstammelingen. Ook wordt een onderzoek ingesteld naar erfelijke gebreken.

Hackney’s zijn temperamentvolle, vlotte dieren die levendig en werklustig zijn. De staart is hoog ingeplant en de benen zijn sterk met bijzonder buigzame gewrichten. Wat kenmerkend is voor de Hackney zijn de ruime, hoog opgetrokken benen. Dit is voornamelijk te zien in de draf.

Gebruik van het ras

De Hackney is een draver, maar wordt niet gebruikt voor snelheidswedstrijden. Hij wordt gebruikt voor shows met aanspanningen, waarin zij aangemoedigd door het klappen van publiek net dat beetje extra zullen geven.
© 2011 - 2024 Xkell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tijd van vorsten en ontdekkingenDe tijd van vorsten en ontdekkingenNadat er heel wat mensen waren gestorven tijdens de Middeleeuwen waaide er terug een nieuwe wind over Europa. Aangezien…
Dierenrecords - dieren in het Guinness Book of RecordsIn het Guinness Book of Records worden internationale records en bijzondere prestaties vernoemd. Een deel van deze prest…
De tuigpaardensportDe tuigpaardensportHet KWPN tuigpaard heeft als showpaard een eigen tak van sport die prachtig is om naar te kijken. Deze tuigpaardensport…
Geschiedenis van PrinsjesdagGeschiedenis van PrinsjesdagSinds april 2013 zit Willem-Alexander op de troon. Daarvoor hebben wij vier vrouwelijke koninginnen gehad. Waar komt de…

De vuursalamanderDe vuursalamanderVeel kans is er niet om dit diertje te zien maar misschien komt hij na een onweer uit zijn schuilplaats van bladeren, st…
De libel en waterjufferDe libel en waterjufferVan de meer dan 5000 soorten libellen en waterjuffers die er bestaan zijn er maar 69 waargenomen in België en 74 in Nede…
Bronnen en referenties
  • Het Nederlandsch Hackney Stamboek
Xkell (9 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.