Geld besparen met een eigen paard

Geld besparen met een eigen paard Een eigen paard is geweldig, maar kost veel geld. Gelukkig is het ook mogelijk om geld te besparen. Onderstaande 10 tips beschrijven hoe dat kan: 5 voor de paardeneigenaar en 5 voor de paardenhouder die paarden aan huis houdt. Over goedkopere kruidensupplementen, azijn, onderhoud, onkruid en nog veel meer.

5 tips voor de paardeneigenaar

Bron: Kanenas.net, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Kanenas.net, Flickr (CC BY-2.0)
1. Kruidenmengels zelf laten mengen
Supplementen zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Ze zijn kant-en-klaar verkrijgbaar, maar best wel prijzig. Omdat informatie over de samenstelling meestal wordt gegeven, kun je het mengsel ook heel goed zelf laten mengen. Er zijn winkels die dit voor particulieren doen. Ondergetekende heeft zelf ervaring met het supplement Moody Mare (voor merries met last van hun hormonen). Het mengsel kost de helft van de prijs in de reguliere handel!

2. Koop/verkoop je spullen tweedehands

Tweedehands handelen bespaart je enorm veel geld. Een goedkope staldeken scoren, het dekje wat je niet (meer) mooi vindt of wat niet goed past (bijv. een recht Anky-dekje wat niet goed ligt op je paard) kun je prima verkopen, een ander maak je er blij mee. Websites als Marktplaats en Bokt zijn levendige plaatsen om particulier te handelen. Je kunt je zo ook nog veroorloven om vaker te wisselen met kleuren setjes, wat op veel stallen erg populair is.

3. Azijn als vliegenverdelger
Paardeneigenaren kopen zich in de zomer blauw aan anti-vliegmiddelen. Maar een fles azijn kost in de winkel v.a. 50 eurocent. In een spuitbus is het een goede vervanger van duurdere middelen. Voor in het voor- en najaar als er niet enorm veel insecten zijn of in een niet zo hete zomer kun je prima uit met azijn. Koop een fles dure insectenbestrijder voor je wedstrijden en de echt hete zweetdagen.

4. Doe langer met je spullen

Wees zuinig op je spullen, dan doe je er veel langer mee. Leren rijlaarzen met een kapot stiksel kunnen nog prima gerepareerd worden door een schoenmaker of zadelmaker. Rijbroeken met losse stiksels kun je zelf repareren, een klein gaatje kan wat vlieseline achter gestreken worden. Dekjes met losse stiksels idem dito. Kun je je cap niet schadevrij opbergen? Maak dan een hoesje van stof met een elastiek aan de rand, zodat je een mooie beschermhoes ervoor hebt. Dat kan bijv. van badstof (een stukje stof voor een paar euro in de stoffenwinkel of -markt) of een oude fleecetrui. Bewaar je cap met deze hoes en je voorkomt beschadigingen, je cap gaat veel langer mee en je voorkomt het kopen van een nieuwe cap om de paar jaar. Bedenk dat als je zo meer geld bespaart, je ook geld overhoudt voor dat ene leuke dekje dat je al zo lang wilt kopen!

5. Dekens onderhouden
Je winterdekens zijn een kostbaar bezit, een reguliere (winter)deken kost je zo minimaal 80 euro. Als je dat elke jaar moet uitgeven ben je erg veel geld kwijt. Daarom is het zaak om je dekens goed te onderhouden. Zodra het voorjaar inzet en je je winterdekens niet meer nodig hebt, moeten ze gewassen worden als voorbereiding voor de nieuwe winter. Je kunt ze laten reinigen, maar je kunt ze ook prima zelf wassen. Dat kan in je eigen wasmachine. Er zijn zelfs mensen die een oude wasmachine daarvoor apart zetten en enkel voor de paardendekens gebruiken. Voor waterdichte dekens zijn er middelen die je bij kunt voegen zodat de deken er ook weer waterdicht uitkomt. Te grote dekens kun je in je bad wassen, of bijv. in een grote speciekuip, voor een paar euro te koop bij elke bouwmarkt. Vooraf is het zaak om zoveel mogelijk haren van de deken te verwijderen, bijvoorbeeld met een rubberen roskam. Na het wassen in je wasmachine even de haren die er in achtergebleven zijn, verwijderen, en evt. je filter controleren. Als je je dekens wast op een zonnige dag, kunnen ze 1 of 2 dagen buiten te drogen gehangen worden. Daarna is het zaak om beschadigingen en scheuren op tijd te repareren, om te voorkomen dat deze groter worden bij het volgende gebruik en je deken daardoor niet meer bruikbaar zou zijn. Het repareren is niet zo moeilijk als het lijkt, het hoeft immers niet zo netjes als reparaties aan je eigen kleding. Repareren kan op de hand, maar ben je handig met de naaimachine, dan heeft dat het voordeel dat je snel meer 'meters' maakt. Meestal zijn scheuren vaak wat groter.

5 tips voor de paardenhouder

6. Gratis rubber matten voor in de box
Het gebruik van rubber matten in de paardenbox wordt steeds populairder. Ze laten de urine door waardoor er minder bodembedekking nodig is, dat scheelt je veel stro. Er is enkel nog een dun laagje nodig, omdat het paard al zachter ligt op de rubber matten. Er zijn ook mensen die de bodembedekking geheel achterwege laten. Dat is een persoonlijke keuze. Maar rubber matten zijn toch duur? Een paardenbox is al gauw 3,50 x 3,50 m, dat zijn 42 matten per box. Bij de Gemeente komen regelmatig gebruikte rubbermatten terug, door opruiming of vernieuwing van de rubber bodem van een speelplaats. Maak een vriendelijk praatje op een rustige dag bij de gemeentestort. Even doorvragen levert algauw de naam op van de collega op de betreffende afdeling. Ondergetekende kon matten voor 2 boxen regelen voor de prijs van 1 taart!

7. Onkruid maaien en voeren ipv hooi

In de zomer groeit behalve het geliefde gras ook onkruid, vooral langs slootranden. In plaats van dit te verdelgen kun je er maar beter geld aan verdienen door het enige keren per seizoen te maaien, bijvoorbeeld met een bosmaaier. Het maaisel enkele dagen laten liggen zorgt ervoor dat ook de brandnetels graag door je paarden gegeten worden. Je paarden hebben daardoor meer variatie in het voedsel, maar het allerbelangrijkste is dat het je geld scheelt in je hooi, wat je dan minder hoeft te voeren.
Let op: er zijn giftige planten, zoals het Sint Jacobskruiskruid JKK, die in gedroogde vorm door paarden niet meer herkend worden. Paarden eten de gedroogde planten met het hooi dan gewoon op, met nare gevolgen. Lees eerst hoe je Sint Jacobskruiskruid JKK kunt bestrijden.

8. Stro/hooi grote balen inkopen
Kleine baaltjes stro en hooi zijn veel duurder dan grote balen. Ook als je een kleine stal hebt met slechts enkele paarden, kun je grote balen stro inkopen. Vraag een grotere stal in de buurt wie hun vaste leverancier is, en contact vervolgens dat bedrijf om te vragen of je mee kunt lopen in de bezorging: als de grote stal een levering ontvangt is het een kleine moeite om bij jou ook wat te brengen. Zo kun je toch voor grootinkoopsprijzen inkopen en dat scheelt heel veel. Kijk of je in je stal een mogelijkheid hebt om grote balen dichtbij de boxen te plaatsen.

9. Krachtvoer laten afleveren

Rijd je regelmatig naar je voerleverancier of tuincentrum om krachtvoer te kopen? Dat is zonde van je benzine, en van je tijd. Informeer welke leverancier je bestelling aan huis aflevert. Ook hier kan het handig zijn mee te lopen in bestellingen met grotere stallen in de buurt.

10. Ruim je rommel op, dat scheelt veeartskosten

Last but not least: ruim altijd je rommel op. Mestvorken, scheppen, harken, balken met spijkers, al dit materiaal kan beschadigingen bij je paard tot gevolg hebben. Een paard blijft een vluchtdier en zal in paniek niet kijken waar hij heen vlucht. Een blessure of wond is gauw opgelopen, en dat kan enorme kosten bij de veearts tot gevolg hebben.
© 2011 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om goedkoop paard te rijden, of een paard te houdenPaardrijden is een dure sport, enkele tips om goedkoop een paard te kunnen onderhouden, of te kunnen paardrijden kunt u…
100 euro extra per maand verdienen100 euro extra per maand verdienenExtra geld verdienen, wie wil dat nou niet? Met 100 euro extra per maand kun je vaak net wat meer. Je kunt eindelijk gel…
Een eigen paardIedere paardengek droomt ervan: een eigen paard. Een eigen trouwe ros waarmee je alles kan doen. Rijden wanneer je wilt,…
Hou je paard gezond en gelukkig in de zomerHou je paard gezond en gelukkig in de zomerIn tegenstelling tot de meeste mensen houden veel paarden niet erg van het warme zomerweer. Paarden hebben het al snel t…

Paard natuurlijk bekappen - tips en trucsPaard natuurlijk bekappen - tips en trucsIedereen kent de taak van een hoefsmid wel: hij bekapt de hoeven van een paard, werkt ze bij en meestal komt er dan een…
Wat te doen bij een heet paardWat te doen bij een heet paardEen heet paard is lastig te rijden. Oefeningen worden afgeraffeld en het is moeilijk om als ruiter het evenwicht en de c…
Bronnen en referenties
Reacties

Sophia, 01-02-2014
Pas alsjeblieft op met het voeren van gemaaid onkruid. Gevarieerd voedsel, zoals gedroogde brandnetels, is prima, maar er kunnen ook schadelijk planten (zoals Jacobskruiskruid) tussen zitten, die in gedroogde toestand voor het paard niet meer te herkennen zijn als giftig.

Verder goede tips! Reactie infoteur, 01-02-2014
Dat klopt Sophia. Uitgangspunt is dat het weiland al vrij is van bijvoorbeeld Sint Jacobskruiskruid. Bedankt voor je reactie!

Janne D'haens, 30-01-2013
Beste, ik zou mijn merrie graag moody mare bijvoeren, omdat ze heel erg prikkelbaar is. Nu las ik in je artikel dat jij deze zelf laat maken? Ik heb al gezien dat de ingrediënden er inderdaad bijstaan, maar hoe zit dat dan met de hoeveelheden enzo? En heb je een voorbeeld van winkels waar ze dit doen? alvast bedankt! Janne Reactie infoteur, 30-01-2013
Beste Janne, dat klopt. Het bedrijf waar ik het mengsel heb laten samenstellen is een bedrijf voor kleindierliefhebbers dat ook handelt in kruiden. In een gesprek met hen -ik kwam voor een heel ander produkt bij hen- zag ik de kruiden staan en kwam het gesprek heel toevallig op Moody Mare. Ze hebben op basis van mijn opgave van in de handel verkrijgbare Moody Mare een bijna-identiek mengsel samengesteld (enige stoffen zijn vervangen door andere met vergelijkbaar effect). Ze konden dat goed onderbouwen met informatie. Ik stuur je op je eigen emailadres adresinformatie toe. Succes alvast met je merrie!

Drie (120 artikelen)
Laatste update: 02-04-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.