Het ideale paard aanschaffen

Het ideale paard aanschaffen Een paard is de ultieme droom van veel paardenliefhebbers. Helaas draait deze droom soms uit op een nachtmerrie. Een deel van de problemen tussen eigenaar en paard kan voorkomen worden door uzelf goed voor te bereiden op de aanschaf. Er is ontzettend veel keus als het aankomt op het kopen van een paard. Men kan een veulen kopen dat nog niet eens geboren is, maar ook paarden van vijfentwintig jaar oud worden nog steeds aangeboden. Dan kan de stokmaat nog variëren van 45 centimeter tot 2 meter hoog. De toekomstige paardeneigenaar heeft de keus uit meer dan honderd paardenrassen en dan hebben we het nog niet over het karakter gehad dat bij ieder paard uniek is.

In een aantal, op het eerste oog eenvoudige,stappen hoop ik u naar het juiste paard te leiden (de onderstaande punten worden beneden verder uitgewerkt):


Oriëntatie & vragenlijsten

Bedenk wat u echt nodig heeft of echt wil. Maak daartoe een lijst van eigenschappen die voor u belangrijk zijn en zet deze in volgorde van belangrijk naar niet belangrijk. Vraag u bij elke eigenschap af of u ermee kunt leven als uw toekomstige paard deze eigenschap niet bezit.

Maak daarnaast ook een lijst van de zaken die u graag met het paard wil ondernemen. Wilt u dressuur gaan rijden of gaan springen? Wilt u deze tak van de sport op wedstrijdniveau uitoefenen of op recreatief niveau? Bezit u de ervaring, het karakter en de wens om een paard zelf op te voeden, of heeft u juist graag een leerpaard met alle knopjes erop? Het is zeer belangrijk dat u niet alleen naar de eigenschappen kijkt die het paard moet bezitten, maar ook naar eigen positieve en negatieve karaktertrekken.

Tijdens de bezichtiging

Ga altijd kijken bij het paard dat u wil kopen. Een foto en een mooi verhaaltje zijn eenvoudig te plaatsen op internet. Dit verhaal hoeft echter niet te kloppen, kan sterk overdreven zijn en bepaalde zaken kunnen voor de geïnteresseerde achtergehouden worden.

Verstandig is ook om meerdere malen langs te gaan om uzelf ervan te verzekeren dat de liefde er ook bij de tweede bezichtiging nog even sterk is. U doet er goed aan om de tweede keer een half uurtje te vroeg op te komen dagen om erachter te komen hoe het paard is als het nog niet ‘klaarstaat’.

Het getrainde oog

Neem iemand mee die veel ervaring heeft met (de aankoop van) paarden. Het is belangrijk dat deze persoon geen belang heeft bij de koop, zodat deze volledig onpartijdig kan oordelen.

De afstamming

Vraag naar de papieren van het paard. Ook een afstamming is eenvoudig verzonnen. Vraag naar de papieren en zorg dat u herkent of de papieren echt zijn (dus kijk voor u op bezoek gaat eens naar de papieren van het paard met hetzelfde ras).

Neem de afstamming van het paard, dat wil zeggen de naam van de vader en de moeder, over en zoek wat informatie op over het karakter en de prestaties van de ouders. Ieder paard heeft natuurlijk een uniek karakter, maar sommige (on)gewenste eigenschappen kunnen ook erfelijk zijn.

De gezondheid van het paard

Laat het paard voor de aankoop een klinische en eventueel röntgenologisch onderzoek ondergaan. Draag hierbij zelf een dierenarts aan (deze zal zeker onpartijdig zijn). Tijdens zo’n onderzoek kunnen eventuele lichamelijke gebreken aan het licht komen.

Bij de eerste bezichtiging kunt u zelf ook al op de gezondheid van het paard letten. Let hierbij vooral op de stand van de benen, bekijk te kootholten voor tekenen van mok. Let ook op de staart en de manen, schuurplekken kunnen duiden op zomereczeem. Verder is het verstandig om met uw hand over de rug van het paard te gaan en hier enigszins druk op te leggen. Een reactie van het paard kan naar rugproblemen wijzen.

Uit eigen ervaring wil ik u meegeven dat het onverstandig is om een paard te kopen dat een ernstige beenafwijking heeft. Hiermee bedoel ik zaken erger dan een lichtelijk verkeerde beenstand. Persoonlijk zou ik een jong paard met artrose of overhoef niet kopen. Vraag bij de veearts na wat de mogelijke gevolgen zijn van de afwijking.

Ook rugproblemen kunnen voor een hoop ellende zorgen. Een paard met pijn in de rug op benen zal protesteren, is niet of slechts zeer moeilijk ontspannen te krijgen en zal op den duur ook in de omgang steeds moeilijker worden.

Een paard met been- of rugproblemen wordt vaak aangeboden als goedkoop recreatiepaard. Vergis u echter niet in deze prijs! De kosten zullen komen en mogelijk zover oplopen dat u er destijds ook een rasecht, leuk en gezond recreatiepaard van had kunnen kopen.

Elk paard kan een aandoening oplopen, dat is het risico van deze hobby. Toch heeft u bij een gezond paard slechts een kans op problemen op jonge leeftijd. Bij een paard dat al een aandoening heeft bij de aankoop weet u zeker dat er in meer of mindere mate, vroeger of later ellende en zorgen zullen komen.

Voldoet het paard aan de lijstjes?

Verzeker uzelf ervan dat het paard geschikt is voor het doel dat u voor ogen heeft. Maak een testrit en vraag het paard voor een bepaalde periode mee op proef. Na deze periode kunt u dan beslissen of het paard aan uw wensen en eisen voldoet, of dat u toch afziet van de koop.

De achtergrond van het paard

Vraag bij het bezoek ook naar de achtergrond van het paard. Hoe lang staat het paard al bij de huidige eigenaar? Waar heeft het paard gestaan voor hij daar kwam? Heeft hij wedstrijdervaring? Wanneer is hij gecastreerd? Als het een merrie is, heeft ze wel eens veulens gehad? Kortom, vraag alles wat in u opkomt waarmee u zoveel mogelijk van de identiteit van het paard kunt achterhalen. Maak van tevoren eventueel een vragenlijst.

Reputatie van de verkoper

Indien u het paard bij een fokker of handelaar koopt is het verstandig om zo veel mogelijk informatie te verkrijgen over de reputatie van deze persoon en van zijn bedrijf. Ook als u bij een particulier koopt kunt u proberen wat meer over deze persoon te weten te komen. Sommigen hebben namelijk regelmatig hetzelfde paard te koop of bieden steeds weer hetzelfde paard te koop aan. Vooral dit laatste kan betekenen dat er iets mis is met het paard.

Niet tevreden, geld terug?

Maak duidelijke afspraken over het terugnemen van het paard door de huidige eigenaar als het paard niet bevalt. Spreek hiervoor een duidelijke termijn af.

Geschreven contract

Zet alle mondeling gemaakte afspraken duidelijk op papier en laat het contract ondertekenen door de verkoper.
© 2011 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een paardWat kost een paardEen paard of pony heeft iedereen zo gekocht, dat is vaak het probleem niet. Het onderhouden van een paard zijn de groots…
Kosten van een eigen paardKosten van een eigen paardHet is de wens van velen, een eigen paard... Maar wat zijn de kosten van een eigen paard? Is het wel haalbaar? alles op…
Het paard laten keuren voor de koopAls u beslist om een paard te gaan kopen is het ten alle tijden verstandig om een paard te laten keuren. Dit houdt in da…
Een veulen afspenen? Hoe doe ik dat?Een veulen afspenen? Hoe doe ik dat?Er komt een tijd dat je veulentje zonder zijn of haar moeder verder moet gaan. Je hebt het veulen bijvoorbeeld verkocht,…

Whale Watchen in de Straat van Gibraltar (Tarifa, Spanje)Whale Watchen in de Straat van Gibraltar (Tarifa, Spanje)Tarifa is een Spaans stadje gelegen in het uiterste zuiden van het land, aan de Straat van Gibraltar. Dit stadje is niet…
Het kopen van een paardHet kopen van een paardNa veel wikken en wegen is nu dan eindelijk de grote beslissing genomen. Je gaat iets doen wat je je leven lang al wilt:…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Valix, Pixabay
  • http://www.horseandhound.co.uk/horse-care-index/1370/303656.html
M_ichje (113 artikelen)
Gepubliceerd: 27-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.