De medische keuring van een paard
Bij aankoop van een paard raadt men aan om het paard vooraf te laten keuren.Er kan een klinische keuring plaatsvinden, of een röntgenologische keuring.
Een
paard koop je niet zomaar. Het gaat om een levend wezen dat jammergenoeg gebreken kan hebben die niet op het eerste zicht waar te nemen zijn. Daarom wordt aangeraden om het paard
medisch te laten keuren voor tot de aankoop overgegaan wordt.
Dierenarts
Elke dierenarts die paarden behandelt, kan een paard
klinisch keuren. Het is beter om steeds voor je eigen dierenarts te kiezen om de keuring te laten uitvoeren. Als dat onmogelijk zou zijn, bijvoorbeeld door een grote afstand tussen je woonplaats en de plaats waar het paard staat, wordt aangeraden om een onafhankelijke dierenarts of een dierenkliniek te raadplegen.
Het is niet aangewezen om de dierenarts van de verkopende partij in te schakelen, omdat deze eventueel bepaalde mankementen kan verdoezelen om zijn klanten te beschermen.
Een
röntgenologische keuring kan bij de meeste dierenartsen op hun praktijk gebeuren. Bepaalde dierenartsen hebben ook een mobiel röntgenapparaat zodat ze op verplaatsing kunnen keuren. De beste röntgenapparatuur is echter in een dierenkliniek te vinden.
Klinische keuring
De basiskeuring is een klinische keuring. Een klinische keuring houdt in dat de dierenarts de algemene gezondheidstoestand van het paard nagaat. Hij bekijkt de algemene conditie: staat het paard netjes te blinken in zijn vacht? Heeft hij een heldere blik? Zijn de hoeven in goede conditie?
Verder wordt ook geluisterd naar het hartritme en gaat de dierenarts na of hij geen vreemde geluiden hoort zoals ademhalingsstoornissen of abnormale darmgeluiden.
Typisch aan een klinische keuring is dat ook buigproeven worden uitgevoerd. Hierbij worden de benen van het paard gedurende een minuut in een bepaalde gebogen houding vastgehouden en laat men het paard daarna wegdraven op harde ondergrond. Een gezond paard zonder mankementen zal hier geen hinder van ondervinden en zal rad wegdraven. Een paard met eventuele been-, gewrichts- of peesproblemen zal kreupel uit deze buigproef komen.
Ook wordt het paard bekeken op de volte in draf en galop om eventuele onregelmatigheden op te sporen.
Rontgenologische keuring
Paarden in de hogere prijsklasse of paarden die in de topsport terecht zullen komen worden meestal ook röntgenologisch gekeurd. Hierbij worden foto's genomen van de benen en voeten van het paard, soms ook van de rug en de hals. Op deze röntgenfoto's kan men afwijkingen zoals OCD zien, die een belemmering kunnen vormen voor de sportcarrière van het paard.
Bijkomende keuringen
Naast de klinische en de röntgenologische keuring kunnen nog bijkomende onderzoeken worden gedaan, zoals een vruchtbaarheidsonderzoek bij een merrie die als fokmerrie ingezet zal worden, of een bloedonderzoek om de aanwezigheid van doping of eventueel kalmerende middelen in het bloed uit te sluiten.
Kosten
Een klinische keuring is niet erg duur. Voor zo'n 100 euro kan je het paard klinisch laten keuren om zo toch zeker te zijn dat het in een goede algemene conditie verkeert.
Rontgenonderzoek is meteen een stukje duurder. Voor een basiskeuring met een beperkt aantal foto's mag je al gauw op een kostenplaatje van 300 euro rekenen. Wil je een meer uitgebreide keuring met meer foto's, dan kan de kostprijs oplopen tot wel 500 of 600 euro! Bijkomende onderzoeken zoals een vruchtbaarheidsonderzoek of een bloedonderzoek kosten natuurlijk ook nog aardig wat geld.
Voordelen en nadelen
Het grote voordeel van een medische keuring is dat je vooraf weet of het paard (grote) gebreken heeft die later kunnen gaan opspelen. Het is een extra zekerheid die de meeste kopers graag inbouwen voor ze hun zuurverdiende centen aan een paard spenderen. Anderszijds is een medische keuring, vooral een klinische keuring, steeds een momentopname. Als het paard bijvoorbeeld een zware springtraining gehad heeft daags voor de keuring kunnen de pezen wat gevoeliger zijn en kunnen de buigproeven negatief zijn, terwijl het paard in feite geen gebreken heeft. Bij twijfel laat men het paard meestal opnieuw keuren na een week tot 10 dagen rustiger arbeid.
Bij jonge paarden die nog in de groei zijn kunnen bepaalde onderdelen van de keuring niet worden uitgevoerd. Bovendien zijn gebreken zoals OCD pas zichtbaar vanaf 18 à 24 maand, dus is de meerwaarde van een keuring bij een jonger paard relatief minder.
Verzekering
Om een paard te laten verzekeren wordt in de meeste gevallen een keuringsverslag gevraagd. Onder een bepaalde verzekerde waarde volstaat een klinische keuring, vanaf een bepaald bedrag is een röntgenkeuring vereist.