De Tinker, een sterk, lief en werkwillig paard uit Ierland

De Tinker, een sterk, lief en werkwillig paard uit Ierland De Tinker is een paardenras afkomstig uit Ierland. Het zijn betrouwbare, veelzijdige paarden met een werkwillig karakter. Ze zijn grof gebouwd, hebben veel behang en zijn erg sterk. De Tinker wordt gezien als een uitermate geschikt paard voor het hele gezin, maar ook weten ze in de sport hun mannetje te staan.

Geschiedenis

Ierse paarden, zigeuners, de Tinker

Een land waarbij het al honderden jaren geldt, dat er gezonde, sterke, doorgewinterde paarden vandaan komen, is Ierland. Eén van de oorzaken hiervan, is dat de bodem van Ierland grotendeels oorspronkelijk vulkanisch is. De kruiden, planten en het gras dat er groeit, is erg gezond. Dit heeft een positief effect op de paarden die het eten. Om deze reden waren de paarden van Ierland al zeer gewild door de koningen van Engeland en Schotland. Gedurende bijna 800 jaar was Ierland overheerst door de Engelsen, en als er paarden nodig waren voor de oorlogen die de Engelsen voerden, kwamen er militairen naar Ierland om paarden te halen.

Deze paarden waren vaak ook afkomstig van de boeren, en deze waren er niet blij mee. Hun ‘Cobby’ paarden: taai, sterk en wendbaar, werden zonder enige vorm van vergoeding weggekaapt. Maar enkel de effen, donkergekleurde paarden. De bonte bleven achter, omdat deze teveel op zouden vallen. De boeren maakten van deze keus gebruik, en gingen bonte paarden fokken. Later werden deze paarden met rassen als de Fell pony, Dales Pony, Clyedesdale en Shire gekruist, toen de bonte paarden ook dienst deden bij de zigeuners en ketellapers. Deze groepen mensen stonden onderaan de sociale ranglijst en werden uitgescholden voor ‘tinceard’. Uit deze belediging is de naam Tinker ontstaan. De naam Tinker werd gegeven aan de paarden die zij fokten en zonder wie zij niet konden leven.

De Tinker staat ook bekend onder de naam 'Irish Cob', 'Gypsy Cob' en 'Gypsy Vanner'.

Exterieur

Kleur

Tinkers staan bekend om hun prachtige vlekken. De kleur van een wit paard met vlekken noemen we bont. De Tinker komt voor in zwart-, bruin- en vosbont.

Zwartbont
Het paard is wit en heeft zwarte vlekken over het lichaam. Manen, staart en sokken kunnen wit, zwart of beide zijn.
Bruinbont
Het paard heeft bruine vlekken over zijn hele lichaam. De manen, staart en sokken zijn wit, zwart of een combinatie van deze twee. Mogelijk zit(ten) er (een) bruine tint(en) bij.
Vosbont
Het paard is wit met bruine vlekken op het lichaam. De manen, staart en sokken zijn wit, bruin of een combinatie van deze.
Eenkleurig
Ook komt de Tinker in één kleur voor, al is dit veel minder vaak dan de bonte Tinkers. Eenkleurige Tinkers zijn zwart, bruin, vos of schimmel, maar hebben wel aftekeningen op het hoof en/of de benen. Een kleur als valk of zilverappel komt zelden voor, maar is goed mogelijk.

Behang
De Tinker is een ras met veel behang. Dikke, lange manen. Een volle, stevige staart en veel sok. Sokken zijn de grote beharing op de onderbenen van het paard. Afhankelijk van het type Tinker hebben ze bijna geen tot enorm veel sok.

Bouw en schofthoogte

Mede door zijn taak vroeger, is de Tinker een stevig, compact en sterk paardje. Deze grove paarden hebben een korte rug, stevige benen en grote hoeven. Door de bouw zijn de dieren in staat groot gewicht te verplaatsen en volwassen te dragen.

De Tinker verschilt in schofthoogte van 135 tot 170 centimeter, maar ook komen grotere en kleinere versies voor.

Ogen

Bij Tinkers is naast het bruine en zwarte oog, ook een blauw oog mogelijk. Dit oog mist een pigmentlaag, waardoor het wittig, lichtblauw of blauw kleurt. Deze ogen noemt men ‘maanogen’. Het paard kan hier gewoon mee zien. Sommige Tinkers hebben één bruin oog en één blauw oog. Maanogen komen vooral voor bij de bonte paarden.

Type Tinkers

Binnen het ras ‘Tinker’ zijn nog 4 onderverdelingen. Deze 4 types van de Tinker hebben allemaal eigen kenmerken, waarnaar een paard wordt ingedeeld.

De Vanner

  • Dit is een stoer, stevig gebouwd paard met een rustige zelfverzekerde uitstraling.
  • De stokmaat is tussen de 1.56m en de 1.70m
  • Het hoofd heeft een breed voorhoofd en is niet overdreven groot, het staat in verhouding tot de rest van het paard.
  • Doordachte ogen
  • De hals is kort en stevig en is net als de borst goed gespierd.
  • Het behang op de benen is normaal tot veel

De Cob
  • De Cob is een stevig, vaak compact gebouwd type.
  • De stokmaat is tussen de 1.35m en de 1.56m
  • Heeft een breed voorhoofd
  • De ogen zien er intelligent en vriendelijk uit.
  • De hals is vaak iets langer dan die van een Vanner.
  • Het behang is normaal tot veel, net een beetje wat bij de bouw past.

De Grai

  • Dit paard is fijner gebouwd dan de andere twee types.
  • Ze zijn tussen de 1.35 m. en de 1.56 m. Afwijkingen tot de 170 cm zijn toegestaan.
  • Het hoofd is klein en sierlijk
  • De ogen zien er intelligent en vriendelijk uit.
  • De hals komt hoger uit de borst dan bij de Cob en Vanner.
  • De hoeven van het paard mogen niet te groot zijn.
  • Het behang is weinig tot normaal.

Romany Scudder

Dit type zie je het minst in Nederland. Ze hebben draversbloed in zich en kunnen dan ook heel hard draven. Dit type heeft weinig behang en is ranker dan de andere types.

Karakter

Deze bonte koelbloedige paarden zijn gefokt op werkwilligheid, betrouwbaarheid, kracht, uithoudingsvermogen en veelzijdigheid. Dit hebben ze door de eeuwen heen gehouden. Een Tinker is dapper en nieuwsgierig, maar heeft wel een eigen wil. Het is aan jezelf of je het koppig of eigenzinnig noemt, maar met de bouw en kracht van het paard kan hij zich wel machtig opstellen. Daarentegen, wanneer je het vertrouwen van een Tinker hebt gewonnen, gaat hij voor je door het vuur.

Het gebruik van de Tinker, een veelzijdig paard

De Tinker, met zijn grove bouw en dikke benen, doet je niet denken aan een hoog geklasseerd sportpaard. De Tinker wordt als zigeunerpaard gezien, maar weinigen weten dat je met een dergelijk dier, heel veek kunt doen in de paardensport.

Springen

De bouw van de Tinker suggereert geen geweldig springpaard. Dit zijn ze ook niet, maar ze kunnen uitstekend een sprongetje maken. Sommige Tinkers springen bijna hun eigen schofthoogte! Met een Tinker wordt in het algemeen tot ongeveer 120 cm. gesprongen.

Dressuur
Als je bij een dressuurwedstrijd gaat kijken, zie je niet altijd een Tinker voorbij komen. Maar ze zijn er wel. Tinkers nemen deel in meerdere niveaus, waaronder het Z2. Hier geldt wel, dat het voor een Grai type gemakkelijker kan zijn dan voor een Vanner.

Mennen

De Tinker heeft in het verleden voornamelijk voor de wagen gelopen. Enkelspan (één paard) of dubbelspan (twee paarden), dit paard is perfect voor deze tak van de sport.

Western
Tinkers kunnen ook worden ingezet bij het western rijden. Dit hoeft niet direct wedstrijd gericht te zijn. In principe is dit mogelijk voor alle types.
Cross
Door het vertrouwen, de nieuwsgierigheid en het uithoudingsvermogen, worden Tinkers ook gebruikt bij het crossen.

Anders...

Vrijheidsdressuur is iets waar een Tinker veel lol mee kan beleven. Sommige oefeningen zullen door de bouw wat lastig gaan, maar de Tinker pikt oefeningen snel op waardoor het plezier in baas en paard alleen maar stijgt.

Door de brede bouw, het rustige karakter en de betrouwbaarheid van de Tinker, worden ze met regelmaat ingezet bij lessen en therapieën voor bijvoorbeeld gehandicapte kinderen.

Stamboek

Stamboeken zijn verenigingen waar is vastgesteld hoe een paard van een bepaald ras er uit hoort te zien. Wanneer een paard voldoet aan die criteria, wordt het paard toegelaten tot het stamboek. Het doel van een stamboek, is het controleren en verbeteren van het fokken met een bepaald ras.

Bij de Tinker zijn er 3 stamboeken. Het ICS, Het Nederlands Stamboek voor Tinkers en het GCDHA.

De ICS

De 'Irish Cob Society' is het enige stamboek dat paarden de titel 'Irish Cob' mag geven. Vaak worden hier de grovere exemplaren ingeschreven. De ICS is een open stamboek. Ieder paard dat aan de eisen voldoet, kan zich aanmelden.

Het Nederlands Stamboek voor Tinkers

Dit stamboek werd in oktober 1999 opgericht door een aantal enthousiaste Tinker bezitters. Dit stamboek is in 2000 als Europees Moederstamboek erkend. Dit stamboek richt zich op de Grai, Cob en Vanner.

GCDHA

Bij de Gypsy Cob and Drum Horse Association-Nederland kunnen kruisingen tussen de Gypsy Cob en Shire, Clydesdale of Fries geregistreerd worden. Het paard moet minimaal 162 centimeter hoog zijn, 1/8 Gypsy Cob bloed hebben, en 7/8 Shire, Clydesdale of Fries zijn. Deze paarden worden Drum Horse genoemd.

Een vriend voor altijd

Al met al is de Tinker een geweldig gezinspaard. Ieder gezinslid zal op zijn manier plezier beleven met het dier. Maar belangrijker nog: wanneer je een goede band hebt opgebouwd, gaan deze betrouwbare paarden voor je door het vuur.

© 2011 - 2024 Deboor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tinker, het ideale familiepaardDe tinker, het ideale familiepaardNederlands telt inmiddels ongeveer 400.000 paarden. Met name de laatste jaren zijn er veel paarden bijgekomen in Nederla…
Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Het is belangrijk dat u uw paard ontwormt, echter heeft u hier het gewicht van uw paard voor nodig. In dit artikel vindt…
Wat kost een paardWat kost een paardEen paard of pony heeft iedereen zo gekocht, dat is vaak het probleem niet. Het onderhouden van een paard zijn de groots…
Koudbloed-, warmbloed-, en volbloedpaardenKoudbloed-, warmbloed-, en volbloedpaardenKoudbloed, warmbloed en volbloed zijn drie verschillende benamingen die staan voor het temperament van een paard. Temper…

Zelf spray maken om vliegen en dazen van paarden te werenHet is elke zomer weer een grote ergernis voor bezitters van paarden en pony’s. Op de wei of tijdens het rijden in de bu…
Paard natuurlijk bekappen - tips en trucsPaard natuurlijk bekappen - tips en trucsIedereen kent de taak van een hoefsmid wel: hij bekapt de hoeven van een paard, werkt ze bij en meestal komt er dan een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Adolesco, Pixabay
  • Foto's: Lindsey van't Verlaat http://highfidelitys.webklik.nl
  • http://www.tinkerstamboek.nl/
  • http://ics-nederland.com/
Deboor (5 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.