Tips bij het verkopen van je paard

Veel paardeneigenaren hopen dat het nooit zover komt, terwijl handelaren dag in dag uit niets anders doen: paarden verkopen. Het verkopen van een paard is lastig. Je hebt niet alleen te maken met marktwaarde, maar ook met emotionele waarde. Waar de één heel veel waarde hecht aan een eigenschap, is de ander daar juist niet van gecharmeerd. Het vinden van een geschikte koper voor je paard valt dan ook niet mee. Gelukkig zijn er wel een aantal tips die het wat gemakkelijker kunnen maken.

Adverteren

Als eerste is het natuurlijk handig als potentiële kopers jouw paard weten te vinden. Tegenwoordig is dit gelukkig niet moeilijk meer, op internet zijn meer dan voldoende mogelijkheden om advertenties te plaatsen. Het is aan te raden om gebruik te maken van meerdere websites, om een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Het kan zeker ook lonend zijn om je paard te presenteren op een Belgische of Duitse site.

Daarnaast voldoet een goede advertentie aan de volgende eisen:
  1. Feitelijke informatie. Hieronder valt in ieder geval leeftijd, geslacht, ras of type, afstamming, stokmaat, eventuele sportklasseringen en predikaten.
  2. Karakterbeschrijving. Beschrijf kort de belangrijkste relevante eigenschappen van het paard. Relevant is bijvoorbeeld braaf op de trailer, wedstrijdervaring, al dan niet te rijden door onervaren ruiters, verkeersmak, en ook stalgebreken of andere problemen kan je maar beter vermelden. Niet relevant is dat je paard een leuk kunstje kan, dat ze zo ontzettend schattig kan kijken of andere eigen, vaak emotionele, beschrijvingen.
  3. Reden van verkoop.
  4. Vraagprijs. Omdat er paarden zijn in alle soorten en maten en vrijwel in alle denkbare prijsklassen, is het bijzonder prettig voor de verkoper als de vraagprijs in de advertentie vermeld staat.
  5. Foto’s. Om een duidelijk beeld te laten zien is het prettig in ieder geval een standfoto van de zijkant, een draf- en een galopfoto bij de advertentie te voegen. Natuurlijk is een (goede kwaliteit) film ook mogelijk!
  6. Contactmogelijkheden. Zorg dat je goed bereikbaar bent, bijvoorbeeld via email en telefoon.

Presenteren

Bij het verkopen van een paard is het paard het product wat verkocht moet worden. Bij het verkopen van welk product dan ook, is een goede presentatie belangrijk. Maar waar je een ander product gewoon netjes oppoetst en op de foto zet, is een paard wat bewerkelijker. Goede kwaliteit foto’s bepalen voor een groot deel de uitstraling van je advertentie. Maar hoe zet je een paard nou zo voordelig mogelijk op de foto?

  • Begin met een goede voorbereiding. Wassen, knippen en invlechten dus. Wit moet echt wit zijn, het paard moet schoon zijn, maar ook het halster of hoofdstel is gepoetst. Een sportpaard gaat in de (witte) bandages, een recreatiepaard, jong paard of fokmerrie zonder.
  • Zoek een plek waar je foto’s kunt maken zonder storende achtergrond. Bijvoorbeeld een lege muur of grote haag, eventueel een lege weide. Op die manier leidt de achtergrond niet af van het onderwerp van de foto, namelijk je paard.
  • Standfoto’s maak je recht van zijkant, het liefst met alle vier de benen in zicht. Het paard moet alert kijken, met de oren naar voor en netjes stilstaan.
  • Bewegingsfoto’s kunnen los of onder het zadel worden gemaakt, eventueel beide. Indien los, zorg weer voor een rustige omgeving. Maak een fotoserie en gebruik een foto die op het goede moment genomen is, waarbij het voorbeen op het voorste punt in de beweging is.
  • Ook rijfoto’s moeten een positief beeld geven. Zorg dus wederom dat het tuig gepoetst is, maar ook de ruiter moet er piekfijn uitzien. Schone laarzen en kleding dus. Kies wederom foto’s die op het juiste moment zijn genomen en waarop het paard goed uitkomt. Kies geen foto’s waarop de ruiter duidelijk corrigeert of waarop het paard misschien net even niet aan het opletten was. Maak foto’s van de zijkant of schuin van de voorkant, uit foto’s recht van voor of vanachter valt geen informatie te halen.
  • Een mooie hoofdfoto kan een toevoeging zijn, maar nooit een vervanging voor de andere foto’s.

Bezichtigen

Naar aanleiding van je advertentie willen er misschien mensen naar je paard komen kijken. Jij als verkoper wilt natuurlijk wederom je paard zo goed mogelijk presenteren. Ook hier geld dus weer, laat je paard zien! Zorg dat je paard gewassen en gepoetst is als de potentiële kopers komen. Zorg indien mogelijk ook voor een rustige omgeving om het paard uit te proberen, het testen van een paard kost tijd en het is niet prettig als je daarbij steeds op je vingers wordt gekeken.

Neem de tijd om je paard te laten zien. Haal het uit de stal, stap even op en neer en geef de kijkers de kans om je paard op hun gemak te bekijken. Overleg of zij het paard nog los willen zien bewegen, in dat geval laat je het paard in een afgezette baan rustig stappen, draven en galopperen. Onthoud goed dat de kijker jouw paard voor het eerst ziet, geef ze dus de tijd om het een en ander in zich op te nemen.

Ook bij het proefrijden is rust en overleg het sleutelwoord. Vraag de kijker of hij zelf wil zadelen, vraag of je het paard eerst voor moet rijden. Zadel je zelf, doe dit in rust en laat zien hoe het paard reageert. Bij het voorrijden van een paard houd je het vooral simpel. Zorg dat de basisgangen onder het zadel goed te beoordelen zijn, en rijd niet te lang (10-15 minuten is meestal een goede richtlijn). Geef vervolgens de kijker de tijd om je paard uit te proberen. Bemoei je er zo min mogelijk mee, het is belangrijk dat het paard bij de rijstijl van zijn toekomstige eigenaar past.

Als je een springpaard verkoopt zorg je natuurlijk dat het mogelijk is om enkele sprongen te maken. Met een men- of recreatiepaard kan je best een stukje over de weg gaan. Pas de bezichting dus zo goed mogelijk aan aan het gebruiksdoel van je paard.

Verkopen

Als de kijkers besluiten jouw paard te willen kopen, en jullie zijn het eens geworden over de prijs moeten er natuurlijk praktische zaken worden geregeld. Eén daarvan is een eventuele keuring. Overleg met je kopers of en hoe zij het paard willen laten keuren. Over de kosten van een keuring zijn geen vaste regels, je zult daar dus samen een afspraak over moeten maken. Vaak wordt afgesproken dat bij goedkeuring de kosten voor de koper zijn, en bij afkeuring voor de verkoper, maar hiervan mag dus worden afgeweken.

Ook een mogelijke proeftijd zal misschien voorbijkomen. Het is absoluut niet verplicht je paard op proef mee te geven en er zijn verschillende mogelijkheden. Een proeftijd zou bijvoorbeeld ook bij jou op stal plaats kunnen vinden. Goed overleg is van belang, verder ben je uiteraard geheel vrij om te bepalen of en hoe je een proeftijd wilt invullen.

Uiteindelijk komt in ieder geval de dag van overdracht, betalen en ophalen of wegbrengen. Bij het betalen is vooral gezond verstand belangrijk, het is nog altijd vrij gebruikelijk dat paarden in een normale prijsklasse contant worden betaald. Het is dan verstandig om te zorgen dat je het ontvangen geld kunt controleren op echtheid. Op de dag van overdracht zorg je uiteraard ook dat je paard weer netjes en schoon klaarstaat. Samen met de koper kun je dan de laatste dingen afhandelen, de betaling in ontvangst nemen en het paspoort en eventueel stamboekpapier afgeven. Daarmee is de verkoop van je paard dan een feit...
© 2011 - 2025 Esther87, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verkopen van een paardEr worden per jaar vele paarden verkocht. Als u zelf uw paard gaat verkopen is het van belang dat u opvalt tussen alle a…
Clickertraining met je paardEr zijn vele manieren om een paard te trainen. Ieder paard is anders en zal dan ook een eigen voorkeur hebben. Een van d…
Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Het is belangrijk dat u uw paard ontwormt, echter heeft u hier het gewicht van uw paard voor nodig. In dit artikel vindt…

Een eigen paard, wat zijn de kosten?Een eigen paard, wat zijn de kosten?Een eigen paard is voor vele liefhebbers de ultieme droom, voor een aantal mensen zal dit ook altijd een droom blijven.…
Dressuur rijden in Nederland, de klasse-indeling van de KNHSIn het paardrijden zijn verschillende disciplines te onderscheiden. Zo is er de dressuur, het springen, het westernrijde…
Esther87 (5 artikelen)
Gepubliceerd: 15-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.