Een eigen paard, wat zijn de kosten?

Een eigen paard, wat zijn de kosten? Een eigen paard is voor vele liefhebbers de ultieme droom, voor een aantal mensen zal dit ook altijd een droom blijven. Maar er zijn geluksvogels die hun droom kunnen waarmaken. In dit artikel vind je een aantal tips en handigheidjes die je kunnen helpen bij de aanschaf van een eerste eigen paard of pony. Daarnaast wordt er ingegaan op de kosten van het houden van een paard, want die zijn helaas niet gering. Vele mensen dromen al hun hele leven van een eigen paard. Sommigen kunnen die droom op den duur verwezenlijken. Waar moet je dan op letten en wat zijn de kosten?

Ervaring

Voordat je aan een paard begint is het verstandig om al enige ervaring op te doen op een manege of met een verzorg- of bijrijdpaard. Deze ervaring komt goed van pas als je een eigen paard hebt, want dan komen er nog een heleboel andere dingen bij waarmee je waarschijnlijk nog geen ervaring hebt. Wanneer je voor het eerst een paard koopt is het slim niet een al te jong paard te kopen. Een paard van een jaar of 12 is meestal al ingereden en is al wat gewend. Zo kun jij je concentreren op het houden van het paard en het goed leren rijden.

Daarnaast kan het verstandig zijn om als onervaren paardeneigenaar op een pensionstal te gaan staan waar mensen zijn met meer ervaring. Zij kunnen je helpen met problemen waar je tegenaan zult lopen. Als er iemand in je directe omgeving is die je goed kan helpen kun je je paard ook aan huis stallen.

Lessen

Ook al heb je een aantal jaren rij-ervaring opgedaan bij een manege, regelmatig een (prive)les kan nooit geen kwaad. Op deze manier leer je je paard beter kennen en het paard weet wat het aan jou heeft. Vaak ga je jezelf dingen aanleren die niet altijd even duidelijk zijn voor het paard. Een goede instructrice/instructeur kan jullie hierbij helpen.

Paard kopen

Een paard kopen doe je niet even snel. Verdiep je goed in welk ras het beste bij jou zal passen. Neem geen 3 jarige sensibele arabier als je nog niet zoveel ervaring hebt. Beter is dan om te kiezen voor een paard of pony van een robuuster ras met al enige ervaring.

Paarden worden op veel plaatsen te koop aangeboden, misschien heb je kennissen die een paard te kopen hebben staan. Anders kun je terecht op internet, zoals marktplaats, of bij een handelstal. De prijs is afhankelijk van het ras, de leeftijd, het geslacht, de ervaring en de stamboom van het paard. Wil je graag bosritten maken en voel je je niet geroepen om wedstrijden of keuringen af te gaan? Dan maakt het je waarschijnlijk ook niet zoveel uit welke ouders het paard heeft en hoe goed het wel niet kan draven.

Er is volop keus, dus kijk goed rond en neem geen overhaaste beslissingen.

Keuren

Als je eenmaal een paard hebt gevonden waarbij je een klik hebt komt de volgende stap. Ga een aantal keer proefrijden bij verschillende omstandigheden om te kijken of het paard voldoet aan je eisen. Als je graag de bossen in gaat is het handig als het paard niet voor elke auto aan de kant springt. En wanneer je wedstrijden rijdt is het fijn als het paard zich goed op jou concentreert in de bak. Soms kun je het paard ook een aantal weken op proef nemen en thuis rijden. Op deze manier krijg je een nog duidelijker beeld van het paard.

Wanneer je eenmaal besloten hebt dat je het paard wilt kopen is het verstandig om een keuring uit te laten voeren. Laat dit altijd door je eigen veearts doen, zorg er in elk geval voor dat het niet de veearts van de verkopende partij is om fraude te voorkomen. Want ook al mag dit niet, het komt toch regelmatig voor. Afhankelijk van het gebruiksdoel van het paard wordt de keuring uitgevoerd, ook hier geldt weer dat een recreatiepaard niet aan dezelfde eisen hoeft te voldoen als een sportpaard. Als je graag de sport ingaat is het slim om het paard ook rontgenologisch te laten keuren. Op deze manier kunnen eventuele afwijkingen die niet van buitenaf zichtbaar zijn toch opgespoord worden. De kosten van de keuring worden soms verdeeld onder de kopende en verkopende partij, soms wordt afgesproken dat bij goedkeuring de kosten voor de koper zijn en bij afkeuring voor de verkoper. Dit hangt helemaal af van de personen zelf. De kosten voor een keuring varieren per veearts.

Als het paard door de keuring komt kun je de koop afronden. Mocht het paard niet door de keuring komen wees dan verstandig. Koop het paard niet om eventuele problemen te voorkomen. Wanneer je een ongezond paard koopt kan dit hoge kosten met zich meebrengen!

Stalling

Ga voordat je een paard koopt alvast op zoek naar een goede stalling. Het ligt natuurlijk helemaal aan jezelf welke fasciliteiten je graag tot je beschikking wilt hebben. Ga bij verschillende stallen langs en ga voor de stal waarbij je het beste gevoel hebt. Het is belangrijk dat de stalling oog heeft voor paardenwelzijn en dat het niet alleen draait om de gemakken voor de eigenaar.

Stalgeld

Het stalgeld kan erg varieeren. Deze prijs hangt af van de geboden fasciliteiten en de ligging (in de randstad is stalling bijvoorbeeld duurder dan in Limburg). Daarnaast heb je vaak de keus uit zelf-service stallen, half pension en vol pension. De eerste zal logischerwijs het goedkoopst zijn. Meestal ligt de prijs voor dit type stalling rond de 100 tot 175 euro. Een stal waarbij je je paard half-pension kunt stallen vraagt meestal een bedrag tussen de 175 en 275 euro. En de prijs van een vol pension stalling ligt meestal tussen de 200 tot wel 500 euro.

Veearts

Zoek voordat je een paard koopt alvast op welke veeartsen er in de buurt zitten en meld je aan als klant. Een gewone dierenarts voor gezelschapsdieren behandeld niet altijd paarden. Let hier dus goed op! Als je van te voren al weet welke veearts er in de buurt zit kom je niet voor verrassingen te staan als er een keer met spoed een veearts nodig is.

Andere kosten

Naast de aanschaf van het paard en de kosten voor stalling en lessen krijg je met nog een aantal andere kostenposten te maken.

Zadel en hoofstel

De prijzen van deze spullen kunnen erg varieren. Maar voor een normaal hoofdstel van redelijke kwaliteit ben je ongeveer 75 euro kwijt en een bit kost gemiddeld 15 euro. Een zadel kun je zo duur maken als je wilt. Maar voor een redelijk zadel ben je ongeveer 700 euro kwijt, deze kun je uiteraard ook tweedehands op marktplaats kopen. Maar houdt altijd rekening met de pasvorm van het zadel. Een zadel kan er leuk uitzien en niet duur zijn, als het niet op de rug van je paard past krijg je er alleen maar problemen van. Laat de pasvorm van je zadel dus altijd controleren door iemand die er verstand van heeft. Als je een goed passend zadel hebt van goede kwaliteit kun je hier erg lang mee doen.

Borstels en verzorgingartikelen

Om een paard goed te kunnen poetsen heb je een aantal borstels nodig, een setje bestaat meestal uit een harde en zachte borstel, een roskam, een manen- en staartkam, een hoevenkrabber en een spons. De prijzen voor zulke sets varieren per merk, maar een normaal setje van bijvoorbeeld Harry's Horse kost meestal rond de 15 euro. Hiermee kun je een paard redelijk goed schoon krijgen. Je kunt je set vervolgens uitbreiden met een zachte schapenwollen handschoen om het paard te laten glanzen, een schaar om te toiletteren en een kleine hoofdborstel om het hoofd gemakkelijker schoon te poetsen.

Daarnaast zijn er verschillende verzorgingsartikelen verkrijgbaar om je paard mooi te maken, zoals antiklit en glansspray. Een vliegenspray- en roller is handig als er veel vliegen zitten en met shampoo krijgt je paard zijn oude kleur weer terug.

Dekens

Dekens zijn niet altijd nodig, de meeste paarden komen de koude maanden prima door zonder dekens. Maar veel paardeneigenaren vinden het fijner om de vacht van hun paard kort te houden. Dan komt een deken goed van pas. Zorg ervoor dat je in dit geval een aantal dekens hebt van verschillende diktes, zodat je in de herst kunt opbouwen en in de lente weer kunt afbouwen. Normaal gesproken heb je voldoende aan de volgende dekens:
  • Regendeken (ongevoerd)
  • Winterdeken 150 gram
  • Winterdeken 300 gram
  • Zweetdeken (wol of fleece)

Met deze dekens kun je verschillende diktes maken zodat je paard altijd de juiste temperatuur heeft. Voorkom dat je paard ijskoud aanvoelt of zweet wanneer het een deken op heeft.

Wanneer het zomer is kunnen vliegen je paard erg irriteren, een vliegendeken kan in zulke gevallen een uitkomst bieden. Om te voorkomen dat je paard een oogonsteking oploopt door vliegen die op de ogen gaan zitten kun je een vliegenfrontriem of een vliegenmasker gebruiken.

De prijzen voor dekens lopen erg uiteen. Afhankelijk van het merk en type zijn er dekens van 20 tot 500 euro.

Dierenarts en hoefmid

Je paard zal 1 tot 2 keer per jaar geent moeten worden tegen influenza en tetanus. Een paard waarmee recreatief gereden worden hoeft maar eens per jaar deze entingen te krijgen. Wanneer je wedstrijden wilt gaan rijden moet het paard 2 keer per jaar gevaccineerd worden tegen influenza. Daarnaast zijn er vaccins tegen een aantal andere paardenziektes. Deze zijn niet verplicht.

De hoefsmid komt normaal gesproken een aantal keer per jaar bij je paard. Paarden met ijzers krijgen over het algemeen om de 8 tot 12 weken nieuwe ijzers. De prijzen hiervoor varieren van 75 tot 150 euro, afhankelijk van het type ijzer en het aantal hoeven dat beslagen moet worden. Een paard zonder ijzers hoeft te hoefsmid over het algemeen niet zo vaak te zien. Wanneer de hoeven te lang worden of gaan scheuren is het verstandig om de hoefmid weer een keer langs te laten komen. Het hangt af van de kwaliteit van de hoef, de belasting, het seizoen en de leeftijd van het paard hoe vaak dit zal moeten gebeuren.

Verzekering

Het kan slim zijn om een verzekering af te sluiten om medische kosten te betalen wanneer je paard een operatie moet ondergaan. Of wanneer het paard niet meer geschikt is voor zijn gebruiksdoel. Let altijd goed op de kleinde lettertjes bij zulke verzekeringen.

Overzicht kosten

Het totaalplaatje van de kosten hangt af van de manier waarop een paard wordt gehouden. Iemand die zijn paard bij een boer stalt en verder alleen recreatief rijd kan klaar zijn voor 150 euro per maand. Iemand die fanatiek wedstrijden rijdt kan zomaar 1000 euro per maand kwijt zijn. Kortom: je kunt het zo gek maken als je wilt. Maar houdt er rekening mee dat de gemiddelde paardeneigenaar ongeveer 350-450 euro per maand aan zijn paard betaald, buiten onverwachte kosten om.
© 2011 - 2024 Kelco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Marwari paardHet Marwari paardHet Marwari paard Het Marwari paard is niet heel erg bekend in Nederland. Dit paard is herkenbaar door hun vorm in hun o…
Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Ontwormen: Hoe bereken ik het gewicht van mijn paard?Het is belangrijk dat u uw paard ontwormt, echter heeft u hier het gewicht van uw paard voor nodig. In dit artikel vindt…
Horse Agility - behendigheid voor paardenHorse Agility is een relatief nieuwe tak van de paardensport. Niet alleen honden zijn behendig en opgewassen tegen versc…
Paarden scheren: goed of niet?Paarden scheren: goed of niet?Wat is het nut van scheren van paarden? Hoor je je paard te scheren of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het schere…

Vrijheidsdressuur: De basisHet belangrijkste bij vrijheidsdressuur is een goede basis. Maar wat is een goede basis en hoe zorg je voor een goede ba…
Tips bij het verkopen van je paardVeel paardeneigenaren hopen dat het nooit zover komt, terwijl handelaren dag in dag uit niets anders doen: paarden verko…
Kelco (15 artikelen)
Laatste update: 07-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.