Paardensport, een dure sport voor de elite?
Paardensport werd vroeger steevast aanzien als een sport voor de elite. Velen laten zich hier nog steeds door afschrikken, maar is paardrijden nu echt zo’n dure sport?
Een eigen
paard onderhouden brengt inderdaad veel kosten met zich mee. Maar wie verstandig en beredeneerd zijn paard onderhoudt, kan de kost toch enigszins beperken. Ook wie geen eigen paard kan financieren, kan aan
paardensport doen, en daar hoef je geen fortuinen voor neer te tellen!
Manege
Wie wil leren paardrijden, kan terecht in een van de vele maneges. Op een
manege zijn lespaarden ter beschikking, waarmee je de basisbeginselen van de sport kan leren. Als je les volgt in een groep, kost een uurtje paardrijden je gemiddeld 10 à 12 euro. Wie privéles wil, zal meer moeten betalen, maar zal in ruil ook sneller groeien in de sport.
Verzorgpaard
Ben je de manegepaarden een beetje ontgroeid en wil je graag een eigen paard, maar kan je dit niet betalen? Dan kan je op zoek naar een
verzorgpaard. Talloze paardeneigenaren hebben eigenlijk te weinig tijd om aan hun viervoeter te besteden, maar kunnen er ook geen afscheid van nemen. Dan is een verzorger de ideale oplossing! Als verzorger van het paard mag je er op afgesproken tijdstippen mee bezig zijn en wellicht ook mee rijden. Sommige eigenaren laten hun verzorger gratis rijden, anderen vragen een meestal beperkte bijdrage in de onderhoudskosten.
Halve stal
Veel paardeneigenaren bieden hun paard ook aan “in
halve stal”. Je hebt dan meer rechten dan een verzorger met een verzorgpaard, maar moet toch niet de volle kosten dragen. Meestal heb je dan 3 dagen per week de volledige beschikking over het paard, in ruil voor de helft van de onderhoudskosten. Er zijn natuurlijk ook andere verhoudingen mogelijk, en je moet er rekening mee houden dat de tegenpartij nog steeds de eigenaar van het paard blijft, dus je kan niet in je eentje belangrijke beslissingen nemen!
Leasing
Een vrij nieuwe formule van paarden houden is
leasing. Dit is echter vaak weggelegd voor ruiters die al op hoger niveau presteren en een sportpaard willen en kunnen uitbrengen op wedstrijden. Ambitieuze en getalenteerde ruiters die zich geen toppaard kunnen veroorloven, leasen een sportpaard van een eigenaar en betalen niet de aankoop, maar wel het onderhoud. Ze krijgen de volledige beschikking over het paard, maar belangrijke beslissingen omtrent bijvoorbeeld de verkoop van het paard, worden nog steeds door de eigenaar genomen.
Een eigen paard
Wie toch graag een eigen paard wil, zal er rekening mee moeten houden dat er na de aankoop nog vele kosten volgen. Als je je paard niet aan huis kan zetten zal je maandelijks stallingskosten moeten betalen, je moet ook voldoende materiaal hebben om je paard te verzorgen en te berijden, en periodiek heb je ook vaste lasten zoals hoefsmid, inentingen,.. Daarbij komt dat je paard altijd een keer ziek kan worden en dat dierenartsfacturen vaak hoog kunnen oplopen. Toch is het enigszins mogelijk de kosten te beperken: Ga op zoek naar een pensionstalling waar je de mogelijkheid hebt je paard zelf de voederen en zelf de stal uit te mesten. Dit is vaak een stuk goedkoper dan een stalling in volpension! Recreatieruiters die vaak een buitenrit maken kunnen ook gewoon een stuk weide met schuilstal huren en de volledige verzorging van het paard op zich nemen. Dit is nog goedkoper dan een stalling in halfpension en als je toch geen gebruik maakt van faciliteiten zoals een binnenbak, zou het zonde zijn ervoor te betalen.
Koop ook enkel het materiaal dat je nodig hebt. Je hoeft geen 15 verschillende onderleggers en bijhorende beenbescherming te kopen, en als ruiter hoef je ook niet in de laatste ruitermode te paard te zitten.
Als je toch niet dagelijks naar je paard gaat, kan je iemand zoeken die het paard met je wil delen tegen een deel van de kosten, iemand die jouw paard dus “in halve stal” neemt zoals eerder beschreven.
Let wel op als je overgaat tot de aankoop van een paard: als je maar nipt de financiële last kan dragen, begin je er beter niet aan. Je moet toch steeds iets achter de hand hebben, want stel dat je paard ernstig ziek wordt en geopereerd moet worden, zal je al snel enkele honderden tot zelfs duizenden euro’s moeten neertellen om hem er weer bovenop te helpen.
Denk dus goed na voor je een eigen paard koopt en werk je er niet voor in de schulden!