Mollen vangen of verjagen, hoe doe je dat?

Mollen vangen of verjagen, hoe doe je dat? Mollen zijn nuttige dieren, ze eten larven, slakken en regenwormen. Door het graven van gangen, beluchten ze de grond en verbeteren de waterdoorlatendheid. Maar de molshopen die ze maken ontsieren de tuin of het gazon. In het voorjaar en aan het begin van de zomer veroorzaken ze de meeste overlast. Gelukkig kun je er wel wat aan doen. Er zijn verschillende manieren om de mol uit de tuin te houden. Dit kan door te voorkomen dat hij in de tuin komt, door hem te verjagen, te vangen of door hem te doden.

De voordelen van mollen in de tuin

Molshopen ontsieren de tuin en dat is ook een reden om mollen uit de tuin te weren. Maar mollen zijn eigenlijk hele nuttige dieren. Ze beluchten de grond en zorgen voor een natuurlijke drainage. Bovendien eten ze slakken, regenwormen, larven van de langpootmug (emelten) en larven van de meikever. (engerlingen, deze leven van plantenwortels)

Molshopen repareren in het gazon

Molshopen brengen vooral veel schade toe aan het gazon. Op de plek van de molshoop ontstaat een kale plek. Dat ziet er niet zo mooi uit en onkruid heeft hier vrij spel. Daarom is het beter om de molshopen zo snel mogelijk te repareren. Voordat dit kan moet je eerst de mol verwijderen. Druk het midden van de molshoop zo snel mogelijk weer naar beneden zodat de pas gegraven gang wordt opgevuld. Druk het goed aan. De overgebleven aarde kan over het gazon worden uit geharkt. Het gangenstelsel zorgt ook voor oneffenheden in het gazon. Met een gazonwals maak je het gazon weer egaal. Als er erg veel molshopen en oneffenheden in het gazon zitten, kun je beter een nieuw gazon aanleggen.

Wanneer veroorzaken mollen de meeste overlast?

De mol leeft meestal alleen in zijn territorium en houdt van humusrijke grond, waar veel wormen en andere insecten in zitten. Ze veroorzaken voornamelijk overlast in maart en april, als de mannetjes hun domein verlaten op zoek naar een vrouwtje en rond eind juni als de jongen het nest verlaten. Een mol graaft oppervlakkige gangen en kan twaalf tot vijftien meter per uur graven. Zijn territorium is ongeveer 400 m2 groot.

Hoe kun je mollen in de tuin voorkomen?

Mollen gebruiken hun reukorgaan om de prooi te kunnen lokaliseren. Er zijn planten die een geur verspreiden waar de mol niet van houdt en waar hij liever uit de buurt blijft. Dit zijn:
  • Keizerskroon de bollen van deze plant zijn groot, vlezig en ze stinken. Plant de bollen om de acht meter in groepjes in de tuin.
  • Kruisblad wolfsmelk De geur van de wortels verjaagt niet alleen mollen maar ook woelratten en veldmuizen.

Het terrein afbakenen met gaas

Door heel fijnmazig gaas in de grond te graven (tot aan het grondwater) kunnen mollen op afstand worden gehouden. Dit is wel heel veel werk en kan worden beperkt tot een gedeelte van de tuin.

Hoe kun je mollen uit de tuin verjagen?

Een mol kan worden verjaagd door geur of geluid, omdat deze zintuigen heel goed zijn ontwikkeld. Leg stukjes ui, knoflook of eucalyptus in de gangen. Er zijn ook mollenballetjes te koop, die een geur verspreiden en in de gangen kunnen worden gelegd. Als de mol al een heel gangenstelsel heeft gegraven, helpen ze minder goed omdat de geur dan te sterk wordt verdund. (te grote oppervlakte)

Mollen verjagen met geluiden of trillingen

Er zijn apparaatjes te koop die met hoge tonen of trillingen de mollen verjagen, maar je kunt het ook zelf proberen met flessen zonder bodem. Steek om de paar meter een fles in een mollengang waarbij de flessenhals boven de grond blijft uitsteken. Mollen hebben een hekel aan het fluitende geluid van de wind in de fles.

Mollen vangen

Mollen kunnen worden gevangen in een kooi waarna je ze op een andere plek los laat. Zet de kooi in een veelgebruikte mollengang. De mol zit waarschijnlijk vaak op de plek waar de vogels veel wormen uit de grond halen. De wormen komen naar de oppervlakte als er een mol in de buurt is. Controleer de kooi regelmatig zodat een gevangen mol niet dood gaat door stress of door gebrek aan voedsel. Pas bij het loslaten van de mol op voor zijn vlijmscherpe tandjes.

Het doden van een mol

Mollenklemmen Een mollenklem moet goed zijn afgesteld zodat de mol direct gedood wordt en niet hoeft te lijden. Zet de klem diep genoeg in de grond anders gaat de mol eronder door. Een oppervlakkig gegraven gang die regelmatig wordt gebruikt, is het meest geschikt. Open de bovenkant van de gang en haal steentjes en stukjes gras weg. Met de vingers kun je de looprichting voelen. Dan steek je de opgespannen klem in de gang. Dek de opening daarna goed toe want als de mol licht waarneemt weet hij dat er iets mis is.

Honden en katten

Een hond of kat kan ook een mol vangen.

Professionele mollenvangers

Er zijn ook professionele mollenvangers die de tuin mollenvrij kunnen maken. Daar zijn wel kosten aan verbonden
© 2010 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mollen bestrijdenMolshopen in uw tuin zijn een lelijk gezicht. Toch zijn mollen nuttige diertjes waarvan het jammer zou zijn als deze ver…
Bestrijden van mollen in de tuin! Hoe en met welke middelen?We hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin zoals mieren, rupsen, slakken en mollen. Maar…
Mollen verjagen met een diervriendelijke mollenverjagerMollen verjagen met een diervriendelijke mollenverjagerDe meeste mensen hebben liever geen mollen in hun tuin. Ze veroorzaken schade en het is meestal een hele klus om ze te v…
De kruisen en mollen van de majeur toonladderDe kruisen en mollen van de majeur toonladderOver het algemeen is er veel verwarring over mollen en kruisen in de majeur toonladders. Vandaar dit stuk, met uitleg en…

Ideale omheining voor uw paardenVoordat u besluit de beslissing te maken om een paard of pony aan te schaffen, besluit u of uw paard op een pensionstal…
Lethal white syndromeLethal white syndromeHet lethal white syndrome, ook wel white foal syndrome genoemd, is een genetische fout die ervoor zorgt dat je veulen bi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Beeki, Pixabay
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 15-03-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.