De Seawalker, een revolutie!

De Seawalker is redelijk nieuw in Nederland. Sinds 2008 beschikt Health4Horses als enige in Nederland over deze unieke trainingsmolen. Het kan worden beschouwd als een revolutie bij het herstel van peesblessures bij het paard.

De Seawalker

De Seawalker is een van de nieuwste trainingsmolen voor paarden, waarbij de paarden in gekoeld, zout water lopen. Er zijn enkele Seawalkers in de wereld, waarvan maar 1 in Nederland, namelijk in Hollandscheveld. De standaard variant heeft ruimte voor 4 paarden, maar er zijn ook grotere varianten mogelijk van 6 tot zelfs 16 paarden. Het water kan op verschillende hoogtes worden ingesteld tot uiterlijk 120 cm. Voor een hoog waterniveau kan het water ook verwarmd worden. De Seawalker heeft een opslag voor het water dat niet in gebruik is en een zuiveringssysteem dat het water zuivert, koelt en het zoutpecentage kan meten. De Seawalker kan handmatig bediend worden, maar ook computergestuurd waarbij de snelheden kunnen variëren van een rustige stap tot en met een flinke draf.

Zout water

In de Seawalker wordt voornamelijk gebruik gemaakt van zout water dat is gekoeld tot 2 - 4 graden celcius. Door het gebruik van hypertoon zout (4-7%) wordt de druk in het water groter, wat verschillende voordelen heeft:
  • Stimulatie bloeddoorstroming en lymfevloeistof naar het hart
  • Training hartspier en bloedsomloop
  • Training ademspieren
  • Zuiverend effect luchtwegen
  • Desinfecterend effect hoeven en kleine wondjes

Doordat de bloeddoorstroming wordt gestimuleerd worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Dat betekend dat een pees sneller kan herstellen. De zilte lucht die boven het zoute water zorgt voor het zuiverende effect op de luchtwegen.

Training in water

De training in gekoeld water heeft ook andere bijkomende voordelen voor het paard.
  • Groter uithoudingsvermogen
  • Training (buik)spieren
  • Sneller herstel van peesblessures
  • Tredontwikkeling
Door de beweging die het paard maakt in het water en het trainen van de buikspieren wordt ook de rug losser gemaakt. Het paard probeerd als ware over het water heen te stappen, waardoor het paard meer gaat 'swingen'. Hierdoor worden alle spieren van het bewegingsapparaat getraind omdat het water meer tegendruk geeft en het paard de benen meer zal optillen.

Conclusie

De Seawalker biedt vele mogelijkheden voor training, maar de training voor pezen is de meest voorkomende reden waarvoor de Seawalker wordt gebruikt. Het snellere herstel zonder een operatie en het versterken van de pezen kan op geen andere wijze (tot nu toe bekend) met zoveel resultaat, waarbij het paard zelfs wordt getraind en dus minimaal verlies heeft van spierkracht en op sommige vlakken zelfs toenemende spierkracht krijgt.
© 2010 - 2024 Revelation, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Peesblessures bij het paardVeel paardeneigenaren hebben er wel eens mee te maken gehad, een peesblessure. Het komt steeds vaker voor en de genezing…
Paard: Blessure aan de collaterale hoefbandjesPaard: Blessure aan de collaterale hoefbandjesVerrekte of gescheurde hoefbandjes is een veel voorkomende blessure, die nog lang niet door alle dierenartsen wordt herk…
De SportfysiotherapeutDe SportfysiotherapeutSportfysiotherapie is een verbijzondering op het vak algemeen fysiotherapie. Een sportfysiotherapeut behandelt geblessee…
Paard breekt griffelbeen, wat nu?Paard breekt griffelbeen, wat nu?Een breuk in het griffelbeen van een paard hoeft, in tegenstelling tot andere botbreuken in het paardenbeen, niet fataal…

De passende hond kiezen voor het gezinDe passende hond kiezen voor het gezinEr zijn zoveel verschillende rassen en elk ras heeft weer andere eigenschappen en een ander karakter dus ook met zijn ei…
De luipaardgekko als huisdierDe luipaardgekko als huisdierWilt u een terrariumdier aanschaffen? Dan is de Luipaardgekke perfect om mee te beginnen. Ze zijn makkelijk in onderhoud…
Revelation (17 artikelen)
Gepubliceerd: 19-04-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.