Dieren: beerdiertje, marianentrog, bacterieën en schimmels

Dieren: beerdiertje, marianentrog, bacterieën en schimmels De aarde kent heel veel levende wezens, die werkelijk overal voorkomen. Het beerdiertje treft men over op aarde aan: in extreem hete bronnen en in extreem koude omgevingen. En in de ruimte. Welke dieren leven nog meer op de meest bizarre plekken op aarde: Levende wezens komen overal op aarde voor. Ook op de meest extreme plaatsen en onder de meest extreme omstandigheden. Van kokend heet tot ijskoud. Het zijn vaak de kleine dieren die dit weten te overleven. En het zegt mischien ook weer wat over het ontstaan van het leven op aarde.

Kokend heet

In de kokend hete bronnen in het Yellowstone park komen veel bacteriën voor. In de zogenaamde hot springs is er een snelle circulatie van het water. Doordat het water zo snel rond circuleert, word er geen druk opgebouwd en spuit het water niet omhoog. De temperatuur in hot springs verschilt erg: aan de rand is het koeler dan in het midden, waar het kokend heet is. Maar zelfs aan de rand, waar het koeler is dan in het midden, ligt de temperatuur nog steeds hoog: tot tegen de 100 graden Celsius aan. In deze gebieden leven bacteriën, die zich helemaal hebben aangepast aan het hete water. Ze geven een geelachtige kleur af aan het water. Ze leven in water met een temperatuur tussen de 50 en 90 graden. Afhankelijk van de temperatuur, geven de bacteriën steeds een andere kleur af. De bacteriën leven van de zwavel die daar oxideert. DeDe heetwaterbronnen waar dezbacteriënen in leven zijn zeer giftig. Vermoedelijk leefden deze bacteriën ook al op aarde toen deze te heet was voor andere levende wezens.

ijs en ijskoud

De beerdiertjes, ongewervelde diertjes van slechts 0.1 tot 1.5 mm lang, kunnen temperaturen aan van -272 graden, dit is slechts 1 graad boven het absolute nulpunt. Na ontdooiing leven deze diertjes gewoon weer door alsof er niets gebeurt is. Beerdiertjes overleven door bij extreme koude, maar ook bij droogte of warmte, te verschrompelen. In 2007 werden een aantal beerdiertjes de ruimte in geschoten, waar ze tien dagen wisten te overleven aan de ontberingen van koude, bijna vacuüm, geen zuurstof en straling. Alleen de UV straling beschadigde het DNA van de beerdiertjes. Dit omdat de UV straling buiten de aarde tien keer zo hoger is dan op aarde. Terug op aarde werden de beerdiertjes tot leven gewekt met een drupje water. Na een half uur was 68 procent van de beerdiertjes weer springlevend en begonnen ze zich te vermenigvuldigen. Het idee dat het leven op aarde wellicht via de ruimte afkomstig is, komt hiermee wel dichterbij.

Neutronenstraling en chemische verbindingen

Bepaalde organismen overleefden bij proeven de neutronenstraling, de beerdiertjes overleefden bij proeven ook in koolzuur, stikstof, helium, zwavelwaterstof en andere verbindingen. Ze leken dood te gaan maar na toediening van water leefden ze ineens weer. Het beerdiertje dankt zijn naam aan zijn uiterlijk: zijn snuitje lijkt op een berensnuit en zijn acht pootjes op berenklauwen. De beerdiertjes die naar de ruimte werden gestuurd, zoals hierboven is beschreven, zaten in een soort kooitje, dus zonder de bescherming van een ruimtevaartuig.

Bodem van de diepste zee

Op de bodem van de allerdiepste zee of oceaan, leven vissen en kreeften. Ze zijn alleen gewend aan de druk daar, dus als je ze boven zou halen, zouden ze ontploffen. Met bijna 11 kilometer diepte is de Marianentrog de diepste zee ter wereld. De druk is daar 1000 keer zo hoog als aan het oppervlakte. Op de bodem van de Marianentrog heeft men garnalen aangetroffen die daar leefden. Maar ook vissen als schol en bot werden er aangetroffen. Dit tijdens een onderzoek in 1960, waar de onderzeeboot Trieste op de zeebodem landde.

Hoger dan hoog

Op 9000 meter hoogte zijn vogels waargenomen. Ook bacteriën en schimmels schijnen er goed te kunnen leven. Op een hoogte van 8000 meter ligt een dood punt: voor mensen is het dan niet meer gezond om nog hoger te klimmen. Het zuurstofgehalte bedraagt daar maar 33 procent van het normale, en de koud word steeds erger. De temperatuur kan zakken tot de -40 graden Celsius. De aarde telt veertien bergen die hoger zijn dan 8000 meter, deze liggen allemaal in de Himalaya. Hoewel het mensen wel lukt om zo hoog te komen, passen vogels zich makkelijker aan en kunnen hierdoor continue op grote hoogten blijven leven.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het beerdiertje, niet klein te krijgenHet beerdiertje, niet klein te krijgenZe bevolken de aarde al zo een 500 miljoen jaar maar toch hebben weinig mensen ze gezien. Ze zijn namelijk heel erg klei…
Het waterbeertje (tardigrada): de extreme avonturierHet waterbeertje (tardigrada): de extreme avonturierHoewel deze diertjes er schattig uit zien, zijn ze een stuk taaier dan de mens. Ze kunnen niet alleen extreme hitte en k…
Natuurwonder Noord-Amerika: Yellowstone National ParkNatuurwonder Noord-Amerika: Yellowstone National ParkYellowstone National Park, het eerste nationale park ter wereld gelegen in Wyoming, Verenigde Staten en een klein gedeel…
De verspreiding van buitenaards leven vanwege panspermieDe verspreiding van buitenaards leven vanwege panspermie"Panspermie" is een hypothese over de verspreiding van leven in het heelal. Dit zou gebeuren door middel van meteorieten…

De shetlandpony: herkomst, karakter en verzorgingDe shetlandpony is een erg bekende pony in België en Nederland. Hier wordt besproken wat de kenmerken zijn van de shetla…
Oeros komt terugHet is de bedoeling dat over een aantal jaren alle natuurgebieden in Nederland rechtstreeks met elkaar in verbinding sta…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Beerdiertjes
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 04-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.