Oeros komt terug

Het is de bedoeling dat over een aantal jaren alle natuurgebieden in Nederland rechtstreeks met elkaar in verbinding staan. Dieren kunnen zich dan over grote afstanden verplaatsen. Maar dan hebben we grazers nodig die minder fors gebouwd zijn dan de Schotse Hooglanders, die nu in natuurgebieden grazen. Ook dieren die hoger op de poten staan zoals bijvoorbeeld de oeros die zich in wildere natuurgebieden kan handhaven.

Nieuw oeros de TaurOs

Omdat in steeds meer Europese natuurgebieden de wolf en de lynx terugkeren moeten het ook dieren zijn die zich kunnen verdedigen. Wolven stelen anders de kalveren onder ze vandaan. Daarom wil de Nijmeegse natuurstichting Taurus de eeuwen geleden uitgestorven oeros terugfokken. De nieuwe oeros, die al de naam TaurOs heeft gekregen, zou feller moeten zijn om zich in wildere natuurgebieden te kunnen handhaven.

Zelfredzaamheid in de wildernisnatuur

De Schotse Hooglander wordt wel de teddybeer onder de grote grazers genoemd. Hij is langharig en vriendelijk en kan zich onvoldoende verdedigen tegen natuurlijke vijanden. Ook is zijn kuddegedrag te weinig ontwikkeld. De Schotse Hooglander moet daarom plaats maken voor de TaurOs, het oerrund van de eenentwintigste eeuw. Ook de hoornloze Galloway zal zich onvoldoende kunnen verdedigingen. Rassen als de Brandrode, de Rode Geus en de Heidekoe bezitten eveneens te weinig zelfredzaamheid in een wildernisnatuur. Het oerrund zal uit verschillende rassen teruggefokt moeten worden. Hoewel hij geschikt moet zijn om zich in de toekomst in wildere natuur te kunnen handhaven, mag hij niet zodanig worden dat mensen zich niet meer in de parken kunnen begeven, zoals het Nederlandse Heck-rund dat alleen ingezet mag worden in parken die niet voor publiek toegankelijk zijn.

Kruisingen met rund uit Spanje en Italië

Uitgangspunt van de stichting voor het fokken van de nieuwe TaurOs is, dat het een zo natuurgetrouw mogelijke replica moet zijn, van het Europese Oerrund dat in de 17e eeuw uitstierf. De stichting wil aan de hand van een genetisch onderzoek, dat inzicht geeft in de stamboom van het Europese rund, een fokprogramma uitvoeren. Het gaat daarbij om kruisingen van de Schotse Hooglander met de Pajuna en Sayaguesa uit Spanje en de Maremmana Primitivo en Podolica uit Italie.

TaurOs kudde binnen vijftien jaar

De eerste fokproducten lopen al rond in het bosgebied van Herperduin bij Oss en in het natuurontwikkelingsgebied Keent bij Ravenstein. Het uiteindelijke rund moet in elk geval hoorns hebben, hoog op de poten staan en een kortere vacht hebben dan de Schotse Hooglander, die te lang haar heeft voor warme zomers. Binnen een periode van tien à vijftien jaar kan een nieuwe kudde verwacht worden van het oerrund TaurOs. De experimenten worden overigens met belangstelling gevolgd. Zelfs vanuit Amerika, waar het gezaghebbende Time Magazine een artikel aan de TaurOs wijdde.

Waarschuwing voor agressiviteit

Tegenstanders van de fokideeën waarschuwen voor de agressiviteit die te verwachten is, want zelfs de melkoe hoort tot de agrassieve soorten. Talrijke ongelukken met de Schotse Hooglanders zijn uit de publiciteit gehouden, of daarbij werd de schuld niet geschoven op de agressiviteit van het beest, maar kreeg het publiek de schuld. Tegenstanders vragen zich daarom af, waarom in natuurgebieden niet gewoon de oorspronkelijke geiten en haarschapen kunnen terugkeren. Ze zijn even effectief in het natuuronderhoud en ze zijn veiliger voor de mens. Geiten en haarschapen werden afgemaakt toen het woud overging van particuliere handen naar natuurmonumenten.

Lees verder

© 2010 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heckrund, Bos taurus, een grote grazerHet heckrund, Bos taurus, graast in Nederland op de Oostvaardersplassen en op de slikken van Flakkee. Het dier is de uit…
De Schotse Hooglander houdenDe Schotse Hooglander houdenDe Schotse Hooglander is een runderras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. In Nederland wordt dit ras ingezet als gra…
De oeros: een uitgestorven rundersoortDe oeros: een uitgestorven rundersoortDe oeros was een grote rundersoort die enkele honderden jaren geleden leefde. Hij had grote horens en een dikke vacht. Z…
De Schotse herdershond en de border collieDe Schotse herdershond en de border collieWanneer je op zoek bent naar een lieve en trouwe hond, zal een Schotse herder zeker wat voor jou zijn. Het zijn bijzonde…

Dieren: beerdiertje, marianentrog, bacterieën en schimmelsDieren: beerdiertje, marianentrog, bacterieën en schimmelsDe aarde kent heel veel levende wezens, die werkelijk overal voorkomen. Het beerdiertje treft men over op aarde aan: in…
Honden met de hitte en kouHebben honden het warm en/of koud? Hoe kunt u merken dat het te erg word? In dit artikel leest onder andere de antwoorde…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Oeros
  • http://www.geologievannederland.nl/fossielen/zoogdier-beschrijvingen/oeros
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 08-03-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.