De Schotse Hooglander houden

De Schotse Hooglander houden De Schotse Hooglander is een runderras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. In Nederland wordt dit ras ingezet als grazer in diverse natuurgebieden. Maar er zijn ook particulieren die deze runderen houden als hobby. Ze zijn niet veeleisend, maar toch is het belangrijk om eerst wat te weten te komen over het ras voordat er tot aanschaf over wordt gegaan.

De Schotse Hooglander

Schotse Hooglanders zijn niet erg groot, de welbekende Nederlandse koe is groter. Toch zien ze er wel imponerend uit met hun grote horens. De meest voorkomende kleur is roodbruin, maar ook zwart en crèmekleurig komen voor. Ze hebben korte poten, hoeven met twee tenen en een robuuste vacht. Deze vacht bestaat uit twee lagen. In de zomer valt de buitenste laag eraf en in de winter groeit deze dikkere laag weer aan.

Leeftijd en gewicht

Een volwassen stier kan tot wel 800 kilo wegen, een volwassen koe tot wel 500 kilo. Schotse Hooglanders kunnen ongeveer 15 tot 18 jaar oud worden. Ze zijn zeer geschikt om in ruige weersomstandigheden met weinig voedsel te leven. De kalfjes worden het hele jaar door geboren. Een koe kan in haar leven wel 15 kalfjes krijgen.

Zelf Schotse Hooglanders houden

Schotse Hooglanders zijn een genot om naar te kijken. Bovendien zijn het erg vriendelijke dieren. Zij vragen niet veel verzorging. Wanneer zij een voldoende groot gebied hebben hoeven zij alleen in de winter bijgevoerd te worden met hooi of kuilvoer. Brokken zijn echt niet nodig tenzij ze in een te kleine, voedselarme leefomgeving worden gehouden. Zorg wel altijd voor voldoende schoon drinkwater, ook in de winter. Ze kunnen leren uit een automatische drinkbak te drinken. In de zomer is het belangrijk de runderen niet in een te rijke wei te plaatsen. De dieren zullen dan snel te dik worden en diarree krijgen. Zet de dieren nooit in een stal. Door hun dikke vacht zullen ze snel gaan transpireren en kunnen ze longontsteking krijgen.

Leefomgeving

Je doet de dieren wel een plezier met een beschutte plek, bijvoorbeeld een stukje bos. Tevens zullen zij de boomstammen gebruiken om te schuren. Als er geen bomen aanwezig zijn, zorg dan voor een krabpaal, hier zullen ze flink gebruik van maken. Ook een stuk verharde ondergrond is erg welkom, hierdoor blijven hun tenen op de juiste lengte. Door de horens passen ze niet in een koeienbekapbox. Met warm weer liggen de Hooglanders graag in de schaduw. Ook vinden ze het heerlijk om verkoeling te zoeken in het water. Is er geen vijver aanwezig dan doe je ze ook plezier met een tuinsproeier.

Verzorging en verantwoordelijkheid

Het tam maken van de dieren kost een hoop tijd. Maar met veel geduld is het zeker mogelijk. De Schotse Hooglander is een kuddedier. Zorg er daarom voor om de dieren met twee of meer te houden. Net als bij de aanschaf van alle andere diersoorten geldt dat het belangrijk is te beseffen dat een dier houden een bepaalde verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Een dier heeft elke dag verzorging nodig, ook in drukke tijden en wanneer men met vakantie gaat!
© 2012 - 2025 Jettix, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Dexter, een mini rundDe Dexter, een mini rundHet is het kleinste Europese runderras: de Dexter. Dit ras is niet zo heel erg bekend en wordt in Nederland voornamelijk…
Oeros komt terugHet is de bedoeling dat over een aantal jaren alle natuurgebieden in Nederland rechtstreeks met elkaar in verbinding sta…
Neospora caninumNeospora caninum is een parasiet die voor grote problemen kan zorgen in met name de rundveehouderij. Ook voor honden kan…

Het Damhert in NederlandHet Damhert in NederlandWaarschijnlijk is dit voor veel mensen het meest bekende hert, het damhert. Ze worden vanwege hun 'bambi uiterlijk' veel…
De warming-up en cooling-down voor de hondDe warming-up en cooling-down voor de hondNiet alleen voor mensen is het belangrijk de spieren los te maken en op te rekken voor het sporten. Voor honden is het m…
Jettix (37 artikelen)
Laatste update: 30-07-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.