Honden met allergie

Honden met allergie hebben voornamelijk last van heel veel jeuk. De hond kan door het vele krabben in een lastig te doorbreken cirkel terecht komen. Om de allergie te voorkomen kan het handig zijn te weten wat voor allergie uw hond heeft. In dit artikel kunt u lezen over de symptomen, de bekendste allergieën en de mogelijke oplossingen.

Waardoor heeft een hond allergie?

 • Erfelijke aanleg
 • Verstoring van de microbiële flora(de balans van micro-organismen) dankzij antibioticakuur of huidbeschadiging
 • Contact met het allergeen

Symptomen

Het meest opvallende symptoom is de jeuk die bij een allergie komt. Vaak denk mensen bij jeuk als eerste aan vlooien, maar dit hoeft dus helemaal niet het geval te zijn. Ook huidirritaties en/of ontstekingen kunnen een symptoom zijn van een allergie. Zo kunnen honden last krijgen van:
 • Hun poten - dik gezwollen, er aan likken
 • Ogen - tranen extra
 • Oren
 • Buik
 • Liezen
Door het vele krabben, likken en bijten vormen in de liezen vaak rode plekken waar op den duur minder haar zal groeien.

Vlooien

De eerste test die u kunt uitvoeren is een vlooientest. Zo komt u er gelijk achter of de hond geen vlooien heeft en daardoor jeuk. Het kan ook nog eens zijn dat de hond een allergie heeft voor het vlooienspeeksel maar de hond zal van de klachten af zijn als alle vlooien zijn verwijdert. Om vlooien te bestrijden zult u eerst moeten weten wat de fase zijn van een vlo:
 1. Het eitje - Een vrouwtje kan wel rond de 50 eitjes per dag leggen, de eitjes zijn glad waardoor deze op de grond kunnen vallen. Na 1 á 20 dagen komt een eitje uit.
 2. De larf - Deze zijn lichtschuw en zullen naar donkere plekken kruipen. Hij voed zich met vlooienpoep en organisch afvalmateriaal(bepaalde stoffen in huis). De larf zal na een week tot 200 dagen in een pop veranderen.
 3. De pop - De cocon is plakkerig waardoor viezigheid er aan hecht en de stofzuiger geen kans maakt deze op te zuigen. De vlo ontpopt zich pas als de omstandigheden daarvoor goed zijn. Hij kan 8 tot 12 maanden in een cocon blijven zitten.
 4. De vlo - Zodra hij een vlo is zal hij zo snel mogelijk een gastheer bespringen. Vlooien springen zelf niet over, ze herkennen het bloed van hun gastheer en blijven daar zitten mits zij worden verwijdert.

De meeste fase van een vlo bevind hij zich dus in de omgeving van de gastheer. Het is dus erg van belang de omgeving goed te kunnen reinigen. Het is dus van belang niet alleen uw honden met regelmaat te ontvlooien (en te blijven ontvlooien) ook uw huis zal u onder handen moeten nemen. Er zijn veel verschillende middelen op de markt om van vlooien af te komen. Als de hond nog steeds jeuk heeft na de behandeling zal de allergie van iets anders komen.

Voedsel

Voedsel allergie kunt u testen door over te stappen op ander voer. U kunt hier voor duur hypoallergeenvoer aanschaffen bij de dierenarts maar u kunt het ook zelf maken. Het is belangrijk dat er alleen maar eiwitten en koolhydraten in zitten. Zo kunt u bijvoorbeeld voor de eiwitten het volgende voeren:
 • lam
 • geit
 • hert
 • kangoeroe
 • eend
 • vis(u kunt bij de visboer vragen om visafval)
Voor de koolhydraten kunt u hem rijst of aardappelen voeren.
Dit dieet zult u 8 weken moeten volhouden om zeker te weten of het aanslaat.

Intadermaal

De bovengenoemde allergieën zijn de meest voorkomende bij honden. Echter kan een hond net als een mens voor van alles allergisch zijn. Om het beter te kunnen testen kunt dankzij prikjes met allemaal verschillende stoffen eventueel te weten komen waarvoor uw hond allergisch is. Echter zijn niet alle stoffen in prikjes verkrijgbaar en zullen alle prikken even in moeten werken.

Bloedtest

Een andere optie is een bloedtest laten doen. Dit kost wel wat geld maar dan heeft u wel direct een uitslag van wat de allergie is. Een bloedtest kunt u door een dierenarts laten doen.

Oplossing

Er zijn verschillende oplossingen voor allergie:
 • Het weghalen van een allergeen(dat geen waar de hond allergisch voor is)
 • Immuuntherapie - hierbij word de hond immuun gemaakt door een bepaalde hoeveelheid van de stof waar hij allergisch voor is in te spuiten, deze therapie moet wel een aantal keer herhaald worden en de slagingskans is niet erg groot.
Ook zijn er nog medicijnen verkrijgbaar voor de allergieën:
 • Corticosteroïden - Zoals prednison, dexamethason, immuran. Dit wordt uitgebracht in een zalf voor op de voeten en in pillen.
 • Cyclosporinen atopica - Pillen die minder direct schadelijk zijn als prednison maar wel veel duurder en slecht op lange termijn.
 • Antihistaminica - Om dit te gebruiken moet u wel wachten tot de hond al last heeft van zijn allergie.

Verder kunt u de hond af en toe laten wassen om van zijn jeuk af te komen. Een hond krijgt namelijk pas jeuk als zijn huis contact maakt met het allergeen. De hond kan 3 keer per week gewassen worden en mocht hij allergie hebben voor shampoo dan merkt u dit direct doordat de hond een fel rode huid krijgt.
Let overigens op dat u met pillen een juiste dosering aan uw hond geeft. Geef hem niet te weinig want dan kan het zijn dat het niet de juiste werking zal geven.
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overmatig krabben, bijten en likken bij hondenOvermatig krabben, bijten en likken bij hondenHonden krabben van nature veel. Overmatig krabben, likken of bijten van de huid wijst echter op een onderliggende oorzaa…
Aandoeningen hond: jeuk en krabbenAandoeningen hond: jeuk en krabbenElke hond krabt zich wel eens, maar wanneer hij steeds maar aan het krabben is heeft hij duidelijk last van jeuk. De oor…
Atopie hond: likken en bijten van rode jeukende huid hondAtopie hond: likken en bijten van rode jeukende huid hondDe huid van de hond kan soms zeer gevoelig zijn. Huiduitslag, veel krabben door jeuk, bijten en het hebben van kale plek…
Huidproblemen hond: overmatige jeuk aan de huid, oorzakenHuidproblemen hond: overmatige jeuk aan de huid, oorzakenHuidproblemen hond: overmatige jeuk aan de huid bij de hond, wat zijn de meest voorkomende oorzaken? Niets is erger voor…

Honden met de hitte en kouHebben honden het warm en/of koud? Hoe kunt u merken dat het te erg word? In dit artikel leest onder andere de antwoorde…
Dierenhandel aan bandenDierenhandel aan bandenEen bedreigde diersoort is een soort waarvan het voorbestaan op het spel staat. Om uitsterven van bepaalde soorten te vo…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 22-07-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.