Dierenhandel aan banden

Dierenhandel aan banden Een bedreigde diersoort is een soort waarvan het voorbestaan op het spel staat. Om uitsterven van bepaalde soorten te voorkomen hebben veel landen speciale wetten om het leefgebied te beschermen, of om bepaalde activiteiten te verbieden zoals jagen, vissen, eierrapen en plukken van planten of paddenstoelen. Daarnaast zijn er regels voor het verhandelen van dieren. Al die maatregelen zijn nodig om het leven van de nu nog bestaande soorten te kunnen garanderen maar zelfs dat is ondanks die maatregelen een moeilijke zaak.

Mensen veranderen de natuur

Sinds er leven op aarde is komen er diersoorten bij en sterven er dieren uit. Lang voordat de mens bestond leefden er Dinosaurussen die later allemaal uitstierven. Daarna kwam de ijstijd waar dieren zich aan aanpasten. Bij het warmer worden stierf opnieuw een aantal diersoorten uit. Anderen overleefden wel en plantten zich voort. Na duizenden jaren waren de dieren wel beter aangepast aan de natuur. Mensen horen uiteraard ook bij de natuur. Maar wij veranderen de natuur omdat we moeten eten en maken akkers om graan op te verbouwen en weilanden om vee te laten grazen. We maken plaats voor dorpen en steden. We kappen bomen om huizen te bouwen en meubels te maken. Veel dieren uit de wouden raken daarom hun leefmilieu kwijt.

Voedselketen in gevaar

Mensen dringen steeds meer het leefgebied van dieren binnen of gaan uit eigenbelang op een bepaalde manier met de natuur om. We strooien bijvoorbeeld gif dat insecten doodt, maar het doodt ook onschadelijke insecten zoals vlinders. Vogels eten de vergiftigde insecten en roofdieren eten de vergiftigde vogels, waardoor de voedselketen in gevaar komt. We varen met grote schepen uit op zee, met enorme netten achter de boot, waarin in één keer duizenden vissen worden gevangen. Ook daar komt de voedselketen in gevaar door gebrek aan voedsel, voor bijvoorbeeld walvissen en dolfijnen. Natuurbeschermers proberen de natuur te redden en doen hun best om het uitsterven van dieren te voorkomen. Wereldwijd spant zich een aantal organisaties in voor het behoud van de natuur en de bescherming van de dierenwereld zoals:

  • WWF (World Wildlife Fund - Wereld Natuur Fonds),
  • CITES (Convention on International Trade in Endangered Species - Conventie voor internationale handel in bedreigde dieren en planten),
  • IUCN (International Union for Conservation of Nature - Internationaal Verbond voor Natuurbewaring),
  • TRAFFIC (de organisatie die wereldwijd toezicht houdt op de handel in wilde dieren en planten)

Smokkelroutes

Vanaf 1973wordt er in allerlei llanden en ook op Schiphol gecontroleerd op dierenhandel. Er wordt ook gekeken of er niets is meegenomen dat van dieren gemaakt is. Toch blijft de internationale handel in wilde dieren bestaan.
Er dreigen ook bepaalde soorten uit te sterven zoals tijgers en een aantal soorten neushoorns.
De organisatie TRAFFIC brengt de handel in bedreigde dieren in kaart en legt smokkelroutes bloot. Ook signaleert TRAFFIC welke landen onvoldoende optreden tegen de illegale handel.

Ondanks alle inspanningen verkeert toch een aantal dieren in de gevarenzone:
  • Vogels: Californische condor, trompetkraanvogel, helmkasuaris
  • Zoogdieren: reuzenpanda, Tasmaanse duivel, ringstaartmaki, woestijnvos, ocelot
  • Neushoorn: zwarte neushoorn, Indische neushoorn, Javaanse neushoorn, Sumatraanse neushoorn, witte neushoorn
  • Apen: chimpansee, gorilla, bonobo, orang-oetan
  • Olifanten: Aziatische olifant, Afrikaanse olifanternsoorten (bosolifant en de savanneolifant)
  • Tijgers: Noord-Indochinese tijger, Chinese tijger, Amurtijger, Sumatraanse tijger, Bengaalse tijger, witte tijger
  • Jachtluipaarden: jachtluipaard
  • Walvissen: walvis
  • Reptielen: Siamese krokodil, Filipijnse krokodil
  • Schildpadden: Batagurschildpad, Batrachemys dahlia, Maleise rivierschildpad, Chelodina mccordi, Chitra chitra, Clemmys muhlenbergii, Cuora trifasciata, Tabascoschildpad, Elusor macrurus, Madagaskar-scheenplaatschildpad, Geochelone nigra abingdoni, Geochelone platynota, Graptemys flavimaculata, Heosemys depressa, Filipijnse aardschildpad, Homopus signatus cafer, Kachuga trivittata, Sulawesi aardschildpad, Mauremys annamensis, Psammobates geometricus, Onechte spitskopschildpad, Pyxis planicauda, Rafetus swinhoei, Egyptische landschildpad, Geochelone yniphora
© 2010 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bedreigde dier- en plantsoortenBedreigde dier- en plantsoortenSommige dieren en planten in onze wereld komen zeer veel voor, zoals huisvliegen, katten of madeliefjes. Ze zijn niet in…
Uitsterven op aardeHoeveel dier- en plantensoorten er op aarde zijn, weet niemand precies. In de 90er jaren kwam de UNEP (United Nations En…
Zesde uitstervingsgolf voor dierenZesde uitstervingsgolf voor dierenOm de zoveel tijd heeft de aarde te kampen met een uitstervingsgolf. De dinosauriërs moesten het hoofd buigen en meer di…
Uitgestorven diersoorten – evolutie of mensenwerk?Uitgestorven diersoorten – evolutie of mensenwerk?In de afgelopen eeuwen zijn vele diersoorten uitgestorven. Soms kwam dit door een verandering in het klimaat, andere ker…

Honden met allergieHonden met allergie hebben voornamelijk last van heel veel jeuk. De hond kan door het vele krabben in een lastig te door…
Steenuil bedreigdVerdwijnt de steenuil uit Nederland? Het lijkt erop. Als we niets doen tenminste. Want door het afnemen van nestgelegenh…
Bronnen en referenties
  • http://www.ifaw.org/nederland/ons-werk/illegale-handel-bestrijden
  • https://www.wnf.nl/wat-wnf-doet/bedreigde-diersoorten.htm
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 07-03-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.