Bokito, de Nederlandse King Kong

In 2007 werden de bezoekers, verzorgers en directie van de Diergaarde Blijdorp in Rotterdam opgeschrikt door King Kong achtige taferelen. Bokito de mannelijke gorilla van het park wist over de meters brede gracht te komen en zich tussen het publiek te mengen. De woedende aap zorgde voor diverse gewonden en veel paniek. Inmiddels is zijn verblijf aangepast en wordt het "Bokitoproof" genoemd, is het rustig en breidt de groep gorilla's zich uit.

Wie is Bokito

Bokito is een, inmiddels 180 kg zware gorilla, die in de Berlin Zoo is geboren op 14 maart 1996, zijn vader is de aap Derrick en zijn moeder is M´penzi.

Als onderdeel van het Europese fokprogramma voor het in stand houden van de gorilla moest Bokito verhuizen. De aap is, als 9 jarige, op 26 september 2005 naar de Diergaarden Blijdorp in Rotterdam overgebracht. De bedoeling was dat hij een jaar later weer door zou reizen naar Shanghai, maar er is gekozen voor een andere groep apen die weggingen, zij kwamen op 12 april jl. aan in hun nieuwe verblijven. Bokito kan in Rotterdam blijven.

Diergaarde Blijdorp heeft een adoptieprogramma opgezet, waarbij ook Bokito ter adoptie is aangeboden. Hij moet een jaarbedrag van € 100.000,- opbrengen.

Een vrouwtje met jongEen vrouwtje met jong
Samen met zijn vrouwen Annet, Aya, Tamani en Thomas (een jong van Tamani en een ander mannetje), en anno 2013 5 jongen, vormt Bokito één groep. Bokito is een echte baas van de groep, zelf als hij slaapt durven andere apen hem niet te benaderen. Tot voor kort was er nog een groep, namelijk Dango, Quenta en Astra die allen naar Shanghai zijn vertrokken.

De gorilla

In het wild leven deze dieren in West- en Centraal Afrika, ze eten bladeren, stengels, wortels, schors en de vruchten die ze kunnen vinden. In het wild wordt een gorilla ongeveer 45 jaar oud, in gevangenschap ongeveer 5 jaar ouder. Een mannetje weegt heel veel zwaarder dan zijn vrouwelijke soortgenoot namelijk 200 kg ten opzicht van de 90 van een vrouwtje.

Het vrouwtje draagt haar jong ongeveer 9 maanden voordat het geboren word en zij krijgen om de 2,5 á 4 jaar 1 jong.

Het zijn net als de andere aapsoorten zoals de chimpansee en de orang-oetan aandoenlijke beesten die behoren tot de mensapen. Hun naam zegt het al, in sommige opzichten lijken ze erg op het gedrag van de mens. Ze kunnen op 2 benen lopen en rechtop staan. Het is een diersoort die erg sociaal is en hun kinderen met veel aandacht opvoedt.

Er wordt door wetenschappers beweerd dat de mens een geëvolueerde vorm van de aap is, dus dat “wij” dezelfde soort handelingen hebben is niet geheel vreemd.

BokitoBokito

King Kong Bokito

Op vrijdag 18 mei 2007 wist Bokito te ontsnappen van zijn eiland. Op zich is dat al heel vreemd, want om het eiland ligt een gracht van 4 á 5 meter breed. Apen zijn bang voor water, want ze kunnen niet zwemmen en zouden kunnen verdrinken. Hij nam een sprong over de barrière en het schrikdraad waar 7000 volt op staat.

Bokito sprong rond 15.00 uur over de gracht heen en kwam tussen de bezoekers terecht . Hij greep een vrouw, die hij 100 verschillende , sommige zware, bijtwonden (tot op het bot) toebracht en haar enkele meters met zich meesleepte. De vrouw is overigens met zware verwondingen aan hand, pols, arm en borstkas overgebracht naar een ziekenhuis. Daar heeft zij een eerste 7 uur durende operatie ondergaan, waarna er nog diverse andere operaties zijn gevolgd (en er zijn er nog diverse te gaan).

Daarna kwam hij terecht bij het dichtbij gelegen restaurant waar hij de glazen deur aan puin sloeg. Er ontstond algehele paniek, de mensen vluchtten weg en de aap sloeg alles kort en klein.

De dierentuin werd ontruimd en de aap werd door de dierenarts met een verdovingspistool uitgeschakeld, waarna hij zijn roes in de binnenvertrekken mocht uitslapen.

In 2004 wist dezelfde aap ook in zijn toenmalige verblijf, de Berlin Zoo, te ontsnappen door over een metershoge glazen wand te klimmen. Alleen toen was hij niet boos en kon aan de hand van zijn toenmalige verzorger naar zijn verblijf worden teruggebracht.

BokitoBokito

Reden van ontsnapping

Wat de aap bewogen heeft tot deze daad is niet bekend, misschien is hij zwaar gepest door iemand van de bezoekers, misschien was hij boos op de vrouw die hij heeft aangevallen. Doordat zij regelmatig bij hem op bezoek kwam, zocht zij regelmatig oogcontact met hem. Tot zij door de verzorgers verzocht werd dit niet meer te doen, zij geeft aan hier naar geluisterd te hebben, maar waarschijnlijk was Bokito al te boos. Ook wordt gesuggereerd dat hij nog steeds niet over het feit heen is dat de andere groep gorilla´s verhuisd zijn. Eén van de vertrokken vrouwtjes heeft waarschijnlijk een kind dat door Bokito verwekt is.

Tijdens een persconferentie op 23 mei 2007 gaf de directie aan dat men probeert een ontsnapping in het vervolg te voorkomen, door het gorilla verblijf op verschillende punten te willen aanpassen, zodat Bokito voorlopig in Blijdorp kan blijven. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door het plaatsen van een glazen of houten wand met doorkijkgaten. Deze zou langs de gracht van het gorilla eiland geplaatst moeten worden. Er is nog niet bekend gemaakt welke maatregelen precies getroffen zullen worden, aldus de Telegraaf.

Aanpassing buitenverblijf

Inmiddels is er begonnen met het aanpassen van het buitenverblijf van het gorilla eiland zodat het Bokitoproof is. De “natte” gracht als afscheiding vervalt, er komt een hoge keerwant van 5 meter hoog. Doordat de gracht droog zal blijven, kan deze enigszins verdiept worden aangebracht. Aan de kant van de bezoekers ligt de grond hoger zodat er overheen gekeken kan worden.

Bokito en nakomelingen

Anno eind 2012 is Bokito inmiddels vader van 6 jongen. In 2006, 2007, 2009, 2010, 2011 en 2012 werden jongen geboren.
 • 30-10-06; Moeder Aya, dochter Adira
 • 11-01-07; Moeder Tamani, dochter Thirza
 • 10-04-09; Moeder Tamani, dochter Tuena
 • 06-12-10; Moeder Aya, dochter Ayba
 • 25-07-11; Moeder Tamani, dochter Tamu
 • 20-12-12; Moeder Tamani, dochter Tonka

Op 27 december 2011 is de baby van tamani, Tamu overleden. De doodsoorzaak was een bacteriële darminfectie, die leidde tot een buikvliesontsteking.

Anno 2013 bestaat de groep uit:
 • Mannetje; Bokito
 • Vrouwtje; Annet
 • Vrouwtje; Aya
 • Vrouwtje; Tamani
 • Jong; Adira
 • Jong; Thirza
 • Jong; Nasibu (geen jong van Bokito)
 • Jong; Tuena
 • Jong; Ayba
 • Jong; Tonka

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ongelukken in dierentuinenOngelukken in dierentuinenEen bezoekje aan de dierentuin is meestal een leuke dag uit voor het hele gezin. Echter komen er helaas ook nare situati…
Dierentuinquiz & natuurbeleving bij dementie in verpleeghuisDierentuinquiz & natuurbeleving bij dementie in verpleeghuisMensen met dementie, bijvoorbeeld t.g.v. Alzheimer, in contact met de natuur houden en brengen, klinkt vanzelfsprekend.…
Het ijsberenverblijf in Diergaarde BlijdorpHet nieuwe ijsberenverblijf in Blijdorp (Rotterdam) is een geweldige ervaring voor groot en klein. Een paar jaar hebben…
Bongo, voormalig gorillaleider in ApenheulTot 14 augustus 2005 was de zilverrug gorilla Bongo de onbetwiste leider van de gorillagroep van de Apenheul. Als een jo…

Over de dolfijnOver de dolfijnDolfijnen zijn zoals velen niet weten zoogdieren en geen vissen. Ze zijn warmbloeding net als dat wij mensen zijn. En ze…
Lymantriidae of DonsvlindersLymantriidae of DonsvlindersDe Lymantriidae of ook wel Donsvlinders of Borstelrupsvlinders zijn een familie van motten. Het is een bijzondere soort…
Bronnen en referenties
 • Tekening van dierentuin Blijdorp Rotterdam.
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 02-12-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.