Ongelukken in dierentuinen

Ongelukken in dierentuinen Een bezoekje aan de dierentuin is meestal een leuke dag uit voor het hele gezin. Echter komen er helaas ook nare situaties voor. De kans dat er iets gebeurt is klein, maar met dieren kan er altijd iets onvoorspelbaar gebeuren. In dit artikel leest u meer over ongelukken in dierentuinen binnen Nederland.

Zilverruggorilla Bokito ontsnapt in Diergaarde Blijdorp

Bokito is een Zilverruggorilla geboren op 14 maart 1996 in Berlijn. Sinds 2005 woont Bokito in Diergaarde Blijdorp te Rotterdam. Tijdens het 150 jarige bestaan van blijdorp op 18 mei 2007 gebeurde er iets verschrikkelijks. Yvonne van de Horde was trouw bezoeker van Blijdorp, maar ook van Bokito. Ze maakte contact met hem door gebaren en door middel van intens oogcontact. Waarschijnlijk werd Bokito hiermee te veel uitgedaagd want Bokito wist te ontsnappen. Hiervoor moest Bokito eerst in een twee meter diepe gracht springen en over een constructie met schrikdraad zich optrekken aan een rand. Daarbij houden gorillas ook niet van zwemmen en was dit dus echt niet te verwachten. Bokito Sleurde Yvonne mee en liet haar ernstig gewond achter. Ze had een verbrijzelde hand, diverse breuken en zo'n honderd beter over haar lichaam. Terwijl de ontruiming van de dierentuin begonnen was liep Bokito naar het restaurant Oewanja. In het restaurant bleef Bokito uiteindelijk stil zitten. Na een uur was er de mogelijkheid om een Bokito te verdoven. Hierna werd Bokito naar zijn binnenverblijf terug gebracht. Buitenom Yvonne de Horde waren er nog drie slachtoffers met grote emotionele schade of die gewond zijn geraakt tijdens de paniek bij het zien van Bokito. In 2004 ontsnapte Bokito ook al eens toen hij nog in Berlijn verbleef. Hij klom over een glazen wand van drie meter, maar was destijds gemakkelijk terug te brengen naar zijn verblijf. Inmiddels is het verblijf van Bokito in Blijdorp aangepast.

IJsbeer Vicks gooit een ruit kapot in Diergaarde Blijdorp

Op donderdag 7 juni 2012 was het schrikken geblazen voor een aantal bezoekers van Diergaarde Blijdorp. Om de ijsberen goed onderwater te kunnen zien is er een tunnel voor bezoekers. De ijsberen kunt u dan door het glas heen goed bekijken. Echter op 7 juni was ijsbeer Vicks aan het spelen met stenen uit zijn verblijf. Een van de stenen komt per ongeluk tegen een ruit aan. Het glas verbrijzelde, maar bestaat gelukkig uit meerdere lagen. Het water kwam dan ook niet door het glas, maar als bezoeker denkt men uiteraard alleen maar "wegwezen!" Vicks moest wel naar een andere dierentuin zodat het glas gerepareerd kon worden. Vanuit zijn tijdelijke thuis in Zweden zou Vicks eigenlijk doorgaan naar een vast verblijf in Frankrijk. Echter was het verblijf in Frankrijk nog niet af, maar de ruit in Blijdorp was wel al vervangen. Zo kwam Vicks tijdelijk terug in zijn gerepareerde verblijf in Blijdorp. Op 28 oktober 2013 ging Vicks op transport naar dierentuin Mulhouse in Frankrijk.

Twee leeuwen vallen aan in 2001

In twee verschillende dierentuinen werden mensen aangevallen door leeuwen. In Burgers Zoo was een bouwvakker aan het werk aan het leeuwenverblijf. Hij was wel bij het verblijf, maar in principe op veilige afstand van de leeuwen. Ondanks de wildraster en elektrische matten ging de bouwvakker achter de shovel aan om hem te vertellen waar hij heen moest. De bestuurder van de shovel zag het gevaar en toeterde, maar dit kwam al te laat. De bouwvakker werd gegrepen, maar gelukkig was de shovel in de buurt. De bouwvakker kon schuilen onder de shovel en met de laadbak duwde de shovel de leeuwen aan de kant. De leeuwen waren uiteindelijk af te leiden door verzorgers met vleesbrokken. De bouwvakker had ernstige verwondingen aan zijn elleboog en krabwonden aan zijn hoofd en benen.

In dat zelfde jaar werd er een verzorger Ouwehands Dierenpark aangevallen door een leeuw. Twee leeuwen stonden in een veiligheidssluis waar ook de verzorger aanwezig was. De verzorger heeft het overleeft, maar er kwam wel een traumahelikopter aan te pas. De twee leeuwen werden doodgeschoten om zo het leven te kunnen redden van de verzorger. De bezoekers hebben hier echter niks van mee gekregen, dit gedeelte is namelijk niet zichtbaar voor de bezoekers van de dierentuin.

Een Cheeta bijt in Beekse bergen

Op 2 maart 2012 was een jongen van negen met onder andere zijn moeder op bezoek in Safaripark Beekse Bergen. In het gedeelte met Cheeta's moet men eigenlijk in de auto blijven met de ramen geschoten. Zij bedachten echter om even een wandeling te gaan maken. Toen de jongen een Cheeta zag wou hij het op een rennen zetten. Hierdoor dacht de Cheeta waarschijnlijk dat hij een goede prooi was en hij viel de jongen aan. Een aanwezige probeerde de jongen los te krijgen en in de auto te zetten. Pas toen de auto ging rijden liet de cheeta los. De jongen was met verwondingen aan zijn bovenarm naar het ziekenhuis gebracht.

Olifanten in de greppel bij Emmen

Het olifanten verblijf in Emmen wordt omringt door een gracht. Op maart 2009 kwam olifant Annabel per ongeluk terecht in deze gracht. Ze zat klem en de verwondingen waren zo erg dat ze uiteindelijk moest worden ingeslapen. Na deze val is de gracht ietwat aangepast de bodem ligt hoger en werd bedekt met zand. Dit heeft wel wat geholpen want op 31 oktober 2012 kwam er weer een olifant in de gracht terecht. Hij had wel een wond aan zijn slurf en een gebroken slagtand, maar Radza had de val overleeft en kon door de gracht rustig naar zijn stal begeleid worden.
© 2014 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dierenverzorger in de dierentuinDierenverzorger in de dierentuinVeel mensen vinden het leuk om met dieren te werken. Een populair beroep is bijvoorbeeld dierenverzorger in de dierentui…
De leukste dierentuinen net over de grens in DuitslandDe leukste dierentuinen net over de grens in DuitslandNet over de grens in Duitsland zijn een aantal dierentuinen en dierenparken te vinden die zeker de moeite waard zijn! Du…
Dierenpark Amersfoort, meer dan alleen een dierentuinDierenpark Amersfoort, meer dan alleen een dierentuinAan de rand van Amersfoort bevindt zich Dierenpark Amersfoort. Deze dierentuin heeft bezoekers veel te bieden. Zo heeft…

Zoogdieren: evenhoevigenZoogdieren: evenhoevigenEvenhoevige zoogdieren worden gekenmerkt door het aantal tenen dat ze hebben, en door hun speciale spijsvertering. Verde…
AansnoerneusriemAansnoerneusriemSinds Anky van Grunsven met een aansnoerneusriem rijdt, is deze variant neusriem populair onder dressuurruiters van iede…
Bronnen en referenties
  • www.nos.nl
  • www.rijnmond.nl
  • www.wikipedia.nl
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.