De dwergmaki, de kleinste primaat
Madagaskar heeft, door zijn isolatie als eiland, een unieke fauna en flora. De bekende baobab is de nationale boom van Madagaskar en de bekendste dierengroep zijn de Lemuren. Lemuren zijn halfapen, behorend tot de orde van primaten en waarschijnlijk de voorgangers van de apen. Vroeger behoorden de dwergmaki’s tot de groep van Lemuren maar tegenwoordig worden ze als een afzonderlijke groep bekeken. Ze zijn klein en vinnig en leven ’s nachts. Ze zijn het kennen waard.
Wat zijn dwergmaki’s
Dwergmaki’s behoren tot de kleinsten der primaten en leven op Madagaskar. Hoewel men ze vroeger in de groep van de lemuren onderbracht, is men ze tegenwoordig als een afzonderlijke groep gaan beschouwen. De kleinste: Microcebus berthae is waarschijnlijk de kleinst levende primaat op de wereld. Ze hebben een lange vacht, waarvan de rug meestal wat donkerder gekleurd is en de buik wat lichter. Ze hebben dunne oren en grote ogen en hun lange achterbenen gebruiken ze om te springen. Het gewicht van een muismaki varieert van 40 tot 70 gram en hun lengte van 125 to 150 mm.
Nachtdieren
Dwergmaki’s zijn nachtdieren. Ze kunnen de duisternis goed gebruiken als dekmantel voor hun nachtelijke activiteiten. ’s Nachts verlaten ze hun holen in boomstammen en gaan op zoek naar eten, springend van boom tot boom waarbij ze hun lange staart as roer gebruiken. Ze gaan op zoek naar nektar van bloeiende bomen en vlinders, die voor hen zeer voedzaam zijn. De vlinders zijn eigenlijk de natuurlijke bestuivers die van bloem tot bloem vliegen en steeds wat stuifmeel achter laten. Als de maki’s de vlinders opeten, blijft echter ook stuifmeel aan hun vacht hangen die ze dan ook weer verspreiden op het moment dat ze nektar gaan zoeken in de bloemen. Ze eten ook vruchten en bladeren, spinnen en kleine gewervelden... zo ongeveer alles wat ze kunnen vinden.
Sociaal leven en voortplanting
Dwergmaki’s slapen in boomholtes, vaak met meerderen in één hol. Een moeder heeft haar jongen steeds bij zich in hetzelfde hol en deelt soms ook met andere vrouwtjes. Vaak zitten ook koppeltjes met jongen in een holte.’s Nachts gaat ieder afzonderlijk op pad op zoek naar voedsel zoals insecten en vruchten en nektar. Een vrouwtjesmaki is geslachtsrijp tussen de 10 en 29 maand, bij een mannetje is dat 7 tot 19 maand. Vrouwtjes hebben meestal drie paar melkklieren om hiermee 1 tot maximum 4 jongen groot te brengen. De draagtijd is ongeveer 60 dagen waarna de jongen geboren worden en deze ongeveer 5 gram wegen.
Vijanden
De uilen, ook een nachtjager en plaatselijke kleine roofdieren zijn de natuurlijke vijanden van de maki. De grootste bedreiging is echter niet de natuur maar de mens die hun leefgebied danig inperkt en vernietigt. Vaak kunnen maki’s enkel nog overleven in beschemde natuurgebieden. De soort is nog geen bedreigde diersoort, maar als het zo verder gaat, zal dit wel het geval worden. Ook vele andere halfapen op madagaskar worden op deze manier bedreigd.
Indeling van maki’s
De familie van de maki’s omvat de volgende soorten (informatie van wikipedia):
Geslacht Allocebus
- Pluimoorkatmaki (Allocebus trichotis)
Geslacht Bugtilelemur †
Geslacht Katmaki's (Cheirogaleus)
C. medius-groep
- Cheirogaleus adipicaudatus
- Vetstaartkatmaki (Cheirogaleus medius)
C. major-groep
- Cheirogaleus crossleyi
- Grote katmaki (Cheirogaleus major)
- Cheirogaleus minusculus
- Cheirogaleus ravus
- Cheirogaleus sibreei
Geslacht Muismaki's (Microcebus)
- Microcebus berthae
- Microcebus bongolavensis
- Microcebus danfossi
- Microcebus griseorufus
- Microcebus jollyae
- Microcebus lehilahytsara
- Microcebus lokobensis
- Microcebus mamiratra
- Microcebus mittermeieri
- Dwergmuismaki (Microcebus murinus)
- Kleine dwergmuismaki (Microcebus myoxinus)
- Goudbruine muismaki (Microcebus ravelobensis)
- Rode muismaki (Microcebus rufus)
- Microcebus sambiranensis
- Microcebus simmonsi
- Microcebus tavaratra
Geslacht Mirza
- Coquereldwergmaki (Mirza coquereli)
- Mirza zaza
Geslacht Vorkstreepmaki's (Phaner)
- Phaner electromontis
- Phaner furcifer
- Vorkstaartmaki (Phaner pallescens)
- Phaner parienti