Woestijnen en leefmogelijkheden

In de woestijn, waar altijd warmte heerst overdag en 's nachts het dodelijk koud kan zijn, lijkt haast onmogelijk om te overleven. Maar sommige dieren kunnen het inderdaad, welke dieren en hoe lees je in dit artikel.

Woestijnen

Iedereen weet dat de woestijn erg warm en droog is, maar wat houd het in? Nou is het vrij simpel te zeggen dat een woestijn warm is en dat er weinig dieren zouden leven, maar dit alles is niet waar. In de woestijn leven behoorlijke aantallen dieren. Ze zijn wel volledig aangepast aan de woestijn en de warmte. Voorbeelden van woestijnen zijn de Sahara, de Gobi-woestijn, de Kalahari, de Namibië-woestijn, de Negev en de Grote Arabische Woestijn.

De Sahara

De Sahara is ongeveer 9 miljoen vierkante meter groot en is een zandwoestijn. De dieren die daar leven zijn: woestijnratten, dromedarissen, scorpioenen, zandadders en kamelen. Kamelen worden tegenwoordig veel genoemd als " Het legendarische schip van de woestijn". Ze kunnen dagenlang zonder water en door de wildernis reizen, zodra ze 10 dagen zonder hebben gezeten worden de bulten op hun rug slap. Ze hebben plooien tussen hun tenen om niet in het zand weg te zakken en met een zandstorm kunnen ze hun neus afsluiten. In de Sahara kan de temperatuur wel oplopen tot 70 graden overdag en -15 graden in de nacht.

De Gobi-woestijn

De Gobi-woestijn woestijn is ongeveer 1.295.000 vietkante meter groot, deze woestijn is opgebouwd door rotsen en staat bekent om de vondst van dinosauriërs. In deze woestijn vind je herten, schapen, paarden, kamelen en muskusherten. Ook antilopes en gazelles zul je hier veel vinden. Uit onderzoeken blijkt dat deze dieren al het water dat ze nodig hebben uit planten halen en hun hele leven kunnen doorbrengen zonder echt te hoeven drinken. De temperatuur niet zo hoog, z'n 35 graden overdag en 5 graden in de nacht.

De Kalahari woestijn

De kalahari is een half woestijn gebied, het is 13 x zo groot als nederland. Ze noemen het een woestijn, maar dit klopt niet helemaal. In deze woestijn valt namelijk meer regen dan in elk ander woestijn. De dieren die daar leven zijn leeuwen, hyena's, stokstaarten en bavianen. Ook beginnen zebra`s, gnoenen, olifanten, buffels en springbokken langszaam naar dit gebied te trekken. Omdat in dit gebied meer regen valt, hebben ze hier een grotere kans op overleving. De temperaturen kunnen oplopen tot 47 graden en dalen tot 0 graden.

De Namibië-woestijn

Dit is de oudste woestijn van de wereld en met zijn 400 kilometer grote niet een van de kleinste. Deze woestijn is vrij droog maar het is mogelijk als dier om er te overleven. De dieren die er leven zijn de olifanten, cheeta's, springbokken, leeuwen en giraffes. Ook het luchtruim wordt bezocht door ruim 340 verschillende soorten vogels, die allemaal op zoek zijn naar voedsel en water. De temperatuur zit tussen de 35 graden en de 0 graden liggen.

De Negev woestijn

Deze woestijn is erg warm, met zijn 50 graden overdag en zijn -0 graden in de nacht. Het is daarom voor vele dieren weer moeilijk te overleven. De dieren die daar gespot worden zijn de gazelles, springbokken en antilopes. Maar in tegenstelling tot weinig water, hebben ze in deze woestijn eens in de zoveel tijd een enorme hoop regen wat wegen doet overstromen en voldoende vocht geeft voor de dieren.

De Arabische woestijn

Deze woestijn is ongeveer 2,33 miljoen vierkante kilometer groot en is ook weer een van de grootste woestijnen op deze wereld. Met een temperatuur van 50 graden overdag en rond het vriespunt in de nacht lijkt het ook weer moeilijk te overleven hier. Maar het tegendeel is waar, in deze woestijn leven namelijk ook mensen! De dieren die in deze woestijn leven zijn: eekhoorns, hagedissen, adders, muizen, ratten en tegenwoordig ook weer de Arabische oryx (Oryx leucoryx) en de duingazel (Gazella leptoceros) welke met succes opnieuw geïntroduceerd in het gebied.

Reptielen en insecten

Verder zijn er woestijnen grote hoeveelheden insecten, slangen, spinnen, schorpioenen, sprinkhanen, knaagdieren, uilen, gekko's, wangzakmuizen en woestijnvossen te vinden. Ze halen water uit planten en zijn volledig aangepast op de warme dagen met de hete zon en de koude nachten.

Wist u dat?

  • In de woestijn, het overdag tussen de 25 en 50 graden kan worden?
  • Het 's nachts onder het vriespunt en minder kan worden?
  • Er mensen zijn die beweren dat onder de woestijnzand, meren liggen met water?
© 2008 - 2024 Antrax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Noord Afrika: de mysterieuze SaharaWat wij nu kennen als de woestijn Sahara, was vroeger (ongeveer 11.000 jaar geleden) een savanne waar mogelijkerwijs oli…
Woestijn, uitgestrekte vlaktenWoestijnen zijn uitgestrekte vlakten met onvruchtbare grond waar dus bijna geen bomen en planten kunnen groeien. Naast g…
Beroemde woestijnen in de wereldBeroemde woestijnen in de wereldEen woestijn is een bepaald type regio of gebied welke veel minder neerslag kent dan andere gebieden in de wereld. Het z…

Allerlei wetenswaardigheden over houtAllerlei wetenswaardigheden over houtHout is een natuurproduct en multifunctioneel. Maar wat weten we eigenlijk over hout van de naald- en loofbomen, waar ko…
Las Cañadas, TenerifeLas Cañadas, TenerifeLas Cañadas is een natuurgebied hoog in de bergen van Tenerife en de oorspronkelijke bodem van de geïmplodeerde oude oer…
Antrax (44 artikelen)
Gepubliceerd: 26-07-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.