Gegevens van de leeuw

Gegevens van de leeuw De leeuw wordt de koning der dieren genoemd, hij leeft in de Afrikaanse Savannah, meer weten, lees dan verder!

Algemeen

De leeuw behoort tot de katachtigen, hij is een groot soepel roofdier. De leeuw wordt de Koning der dieren genoemd door zijn kracht en zijn wild gedrag, elk ander dier in de Savannah "buigt" voor hem. Zoals ik eerder al had gezegd is de leeuw een roofdier dus de jacht is naast slapen de belangrijkste activiteit in hun leven.

De jacht

De jacht gebeurd 's nachts of 's morgens omdat het anders te warm is om te lopen. Ze zijn dan ook beter gecamoufleerd. De jacht is een taak voor de leeuwinnen, dit gebeurd meestal in groep. Om succesvol te jagen hebben ze een tactiek:

De groep omsingelt de prooi zonder gezien te worden, 1 van de leeuwinnen besluipt de prooi dan. Wanneer de prooi dit doorheeft slaagt de leeuwin toe, het dier gaat lopen maar komt in de klauwen van 1 van de andere leeuwinnen terecht.

De prooi wordt niet altijd door hun gedood, hyena's zijn ook roofdieren die angst hebben van de leeuwen, wanneer deze een prooi gevangen hebben beginnen ze luid te brullen. Wanneer leeuwen in de buurt dit horen maken ze gebruik van hun machtspositie om de prooi van de hyena's af te snoepen.

De mannetjesleeuw, jaagt niet mee met de leeuwinnen omdat zijn manen te hard opvallen, maar toch is hij diegene die het eerste zal eten. Dan de leeuwinnen, meestal wordt de prooi dan in de schaduw getrokken zodat de welpjes ook kunnen eten.

Risico's van de jacht

  • De prooi vecht terug, de leeuw raakt gewond, de wond ontsteekt, de leeuw sterft aan zijn verwondingen.
  • Grote droogte, er is geen prooi te vinden.
  • Wanneer er veel voedsel is, worden er meer leeuwen geboren, maar dit compenseert dan niet met het aantal prooien.

Het uiterlijk

Een mannetjesleeuw herkent men aan zijn manen, deze beginnen te groeien vanaf drie jaar. Hoe donkerder de manen hoe ouder de leeuw. Een volwassen leeuw kan tot 250 kilogram wegen.

Een leeuwin heeft geen manen, en is ook fijner gebouwd, zij moet kracht uitstralen maar vooral lenigheid voor de jacht, kracht heeft zij nodig om haar welpen te kunnen beschermen.

De staart van de leeuw is een belangrijk orgaan, het zorgt voor zijn evenwicht. Aan de staart kun je ook zijn humeur herkennen, in tegenstelling tot bij een hond, als een leeuw zijn staart hevig heen en weer beweegt, wil dit niet zeggen dat hij blij is om je te zien, maar eerder dat hij je zal aanvallen.

Met zijn ogen kan een leeuw zeer goed kijken zowel 's nachts als overdag. Omdat de ogen van een leeuw ook wijd uiteen staan kan hij iets goed inschatten, hij heeft dus een goed dieptezicht.

Als het gebit van een leeuw gezond is bestaat het uit 30 tanden.
  • 12 snijtanden
  • 4 hoektanden
  • 14 kiezen

De vacht van een leeuw dient natuurlijk ter bescherming en voor de warmte.

Een leeuw loopt op kussentjes, deze zorgen ervoor dat hij bijna geluidsloos kan bewegen, voor de rest functioneren ze als eelt om zijn klauwen te beschermen.

De paring

Leeuwen leven in groep, de leeuwinnen in deze groep blijven hun hele leven bij elkaar. De leeuw is vanaf zijn 4de levensjaar vruchtbaar, een leeuwin pas van haar 5de. Wanneer een leeuwin loops is kan er gepaard worden. Dit moment zelf duurt niet lang, om het te beïndigen geeft de leeuwin de leeuw een tik tegen zijn snuit zodat hij verschiet. Zij doet dit omdat de leeuw weerhaken op zijn penis heeft, als hij verschiet verdwijnen deze terug.

Om 'zwanger' te worden moet een leeuwin wel 150 keer gedekt worden omdat het zaad van een leeuw zeer zwak is.

De draagtijd van een leeuwin is 3 tot 4 maand. Een bevalling wordt een worp genoemd. Meestal is het een worp van twee of drie welpen.
© 2007 - 2024 Nathaliedw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spoedonderzoek bij dierenHet kunnen doen van een spoedonderzoek bij dieren, kan het leven van een dier redden, in afwachting van deskundige hulp.…
De teek, het oprukkende gevaar in de achtertuinDe teek, het oprukkende gevaar in de achtertuinDe teek, een klein beestje dat er uit ziet als een spinnetje, rukt op in Nederland. Kwam je het diertje vroeger voorname…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 27707, Pixabay
Nathaliedw (5 artikelen)
Gepubliceerd: 04-05-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.