Man o'War - het grootste renpaard ooit?

Met de titel bedoel ik natuurlijk niet de stokmaat van Man o'War (al moet ik zeggen dat die stokmaat er ook mocht wezen) maar het feit dat hij een legendarisch paard is. Niet alleen op de renbaan, in de fokkerij was zijn invloed van levensbelang.

Afstamming en signalement

Man o'War was een groot, imposant voskleurig paard met een lichte bolling op zijn neus. Hij stamde af van de hengst Fair Play, zijn moeder was Mahubah en hij werd op 19 maart 1917 geboren op de stoeterij van Majoor August Belmont. Man o'War overleed op 1 november 1947.

Carriére:

Twee jaar:

Man o'War was door zijn fokker Belmont verkocht aan Samuel Riddle omdat Majoor Belmont in 1918 moest gaan vechten in de Eerste Wereldoorlog. Man o'War bleek niet het gemakkelijkste paard te zijn, maar als hij rende, rende hij wel ontzettend hard!

Hij werd als tweejarige getraind door Louis Feustel en gereden door de jockey Johnny Loftus. Hij debuteerde in 1919 in Belmont Park waar hij gelijk won, met zes paardlengtes. 3 weken later won hij ook de Keene Memorial Stakes. Zijn derde race zou de enige race zijn die hij zou verliezen. Er werd in die tijd nog niet met starthekken gestart, de paarden moesten gewoon achter een lijn staan. Man o'War was een beetje nerveus en draaide rondjes, je voelt het al aankomen, toen de race startte stond hij net met zijn rug naar de baan toe en hij had dus een flinke achterstand. Die achterstand kon hij, naar het schijnt door drie fouten van zijn jockey, niet meer goedmaken. Hij kwam als tweede over de finish. Dat jaar won Man o'War negen van de tien koersen die hij liep.

Drie jaar:

Man o'War kreeg een nieuwe jockey omdat Johnny loftus door de racecommissie geschorst werd. Clarence Kummer zou Man o'Wars nieuwe jockey worden. Veel driejarigen deden mee aan de Kentucky Derby, Man o'War niet, Samuel Riddle was zuinig op hem en wilde niet dat hij op zo'n jonge leeftijd al een mijl en een kwart moest rennen. Door deze beslissing van Riddle heeft Man o'War nooit de Triple Crown gewonnen. Man o'War deed mee aan de Preakness Stakes, welke hij met gemak won. Daarna deed hij mee aan de Belmonts Stakes, deze wist hij te winnen met een voorsprong van wel twintig paardlengtes! (een paardlengte is anderhalve meter, reken maar uit) Man o'War wist zoveel koersen te winnen dat er geen enkel paard meer was dat tegen hem wilde rennen. Uiteindelijk stond Hoodwinck op. Zou er dan eindelijk een paard zijn dat Man o'War wat tegenstand kon bieden? Het antwoord was nee, Man o'War vermorzelde Hoodwinck praktisch door met honderd paardlengtes van hem te winnen! Hij rende een nieuw wereldrecord, 2:40 4/5 voor een mijl en vijfachtste. Dit wereldrecord staat nog steeds.

Man o'War eindigde zijn koerscarriére met 21 starts waarvan hij slechts één keer verloor.

Man o'War als dekhengst

Na zijn korte carriére op de renbaan werd Man o'War dekhengst. Dit deed hij zeker niet onverdienstelijk; 200 nakomelingen (niet alleen rechtstreeks, ook kleinkinderen enzovoorts) van hem waren winnaars, 64 van hen waren Stakeswinnaars.

Bekendste nakomelingen:

  • War Admiral - Triple Crown winnaar van 1937
  • Seabiscuit - Horse of the year van 1938
  • Hard Tack - Winnaar van de Saranac Handicap in 1928 en vader van Seabiscuit
  • War Relic - Succesvolle dekhengst
  • Battleship - Winnaar van de Grand National in 1938
  • American Flag - Winnaar van de Belmont Stakes in 1926
  • Crusader - Winnaar van de Belmont Stakes in 1925

Top 100 van Amerikaanse renpaarden

Man o'War staat op de eerste plaats in de top 100 van Amerikaanse renpaarden in de twintigste eeuw. Zijn zoon War Admiral staat 13e in deze lijst, zijn kleinzoon Seabiscuit 25e. Deze lijst werd in 1999 opgesteld.
© 2008 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
War Admiral - voor eeuwig verbonden met SeabiscuitOndanks dat War Admiral een fantastisch en getalenteerd renpaard was, is hij het bekendst geworden om die ene race die h…
Hotel Newport Bay Club in Disneyland Resort ParisHotel Newport Bay Club in Disneyland Resort ParisWie een bezoek brengt aan één van de twee themaparken van het Disneyland Paris Resort in Chessy, Frankrijk het Disneyl…
Marengo, het paard van Napoleon BonaparteMarengo, het paard van Napoleon BonaparteNapoleon Bonaparte had meerdere paarden, namelijk 52, maar het bekendste was Marengo, zijn gevechtspaard. In dit artikel…
Seabiscuit - het paard dat een legende werdVolgens mij kent bijna iedereen Seabiscuit wel, het paard dat eerst niks waard leek te zijn, maar later ongelooflijk vee…

Kousebandslangen: ThamnophisOver Thamnophis wordt in de terrariumliteratuur maar weinig vertelt. De kousenbandslang wordt vooral gezien als beginner…
De gerbil als huisdierVele knaagdieren zijn geschikt als gezelschapsdier. De gerbil en met name de Mongoolse gerbil wordt veel gehouden. Ieder…
Bronnen en referenties
  • http://www.bokt.nl/wiki/Man_o%27War
Flew (124 artikelen)
Laatste update: 08-01-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.