Mollen, wonderlijke ondergrondse dieren!

Iedereen kent wel molshopen, maar een echte mol zien we niet zo vaak. Waarom maakt een mol nu eigenlijk hopen? Zijn ze echt blind? En wist je dat mollen heel goed kunnen zwemmen? Lees meer over deze wonderlijke ondergrondse dieren.

Omschrijving van het uiterlijk

Mollen zijn kleine dieren met een fluweelzachte donkere vacht die vrijwel hun hele leven ondergronds doorbrengen. Met een lichaamslengte van 15cm, kleine oogjes en een grote roze snuit zijn ze echt aandoenlijk te noemen. Mollen hebben voorpoten met zes vingertjes, waar brede platte nageltjes aan zitten. De ideale gereedschappen om uitgebreide gangestelsels mee te graven. De haren van de zachte mollenvacht zijn zo geplaatst dat mollen gemakkelijk alle richtingen op kunnen bewegen, doordat de haren als het ware de juiste kant op kunnen kantelen. Dat is handig als een mol eerst voorwaarts door de gangen kruipt en plotseling achteruit moet. Zo kan hij niet vast komen te zitten. Daarnaast beschermt de dichte vacht zijn huid tegen zand, water en kou. Voor de mol is zijn vacht een groot nadeel. Het ontbreken van de groeirichting maakt de vacht erg populair voor kledingverwerking.

Blind, of toch niet?

Er wordt vaak gedacht dat mollen blind zijn, maar dat is niet waar. Ze hebben hele kleine oogjes, ongeveer zo groot als een speldenknopje, waar ze wel degelijk ee kunnen zien. Mollen hebben daarentegen geen oren. Dat betekent niet dat ze doof zijn, want horen doen ze met hun voelhaartjes op hun hoofd en snuit. Verder hebben ze een erg goed ontwikkeld reukorgaan. Met hun lange snuit kunnen ze vrijwel alles ruiken en lokaliseren.

Levenswijze

Het leven van een mol speelt zich voornamelijk onder de grond af, een enkel keertje komen ze wel eens boven de grond. Dit is dan meestal als een nestverlater opzoek gaat naar extra voedsel zoals insecten. Normaal gesproken leven mollen solitair =alleen. Alleen in de paartijd vormen twee mollen een paartje, De voornaamste dagelijkse bezigheden van een mol zijn graven en eten. Een mol maakt in zijn territorium een zeer uitgebreide woning met onder andere loopgangen, jachtgangen en een woonkamer. De welbekende molshopen die menig tuinliefhebber een doorn in het ook zijn, ontstaan door de aarde die vrijkomt bij het graven, en die verder niet meer wordt gebruikt voor het verstevigen van de wanden, naar buiten de duwen. De molshoop bevindt zich bijna altijd aan het uiteinde van deze gangen en zorgt daarnaast ook voor frisse lucht in de vertrekken. Vanuit de woonkamer zijn er vluchtgangen die alle richtingen opgaan zodat de mol genoeg opties heeft om er bij eventueel gevaar snel vandoor te gaan.
Onder de grond hebben mollen geen natuurlijke vijanden. Roofvogels, honden, katten, vossen en marters zijn bovengrondse vijanden. Territoria wordt goed verdedigd en indringers worden niet geduld. Verder jaagt de mol op alles wat in zijn jachtgangen tondloopt.

Voeding

Hij voedt zich voornamelijk met regenwormen, maar ook slakken, insecten, larven en zelfs een verdwaalde kikker staan op het menu van de mol. Een mol eet per dag erg veel, tussen de 50 en 100 gram aan voedsel. Dat is soms meer dan zijn eigen lichaamsgewicht want een mol weegt tussen de 30 en de 130 gram. De grote hoeveelheid wormen, slakken en insecten die door mollen wordt geconsumeerd, is het grote voordeel van een mol in de tuin. Wezens die mogelijk schadelijk zijn voor de planten in de tuin worden zo op natuurlijke wijze verwijderd.

Voortplanting

In het voorjaar gaan mollen op zoek naar een partner. Bij mollen is het zo dat de mannetjes op zoek gaan, hiervoor graven ze net zo lang door totdat ze een geschikt vrouwtje hebben gevonden. In het begin van het voorjaar, tussen februari en april, vindt de paring plaats. De draagtijd is ongeveer 28 dagen en de jongen komen ter wereld tussen mei en juni. Dit is de enige periode in het jaar dat mollen samen wonen en leven. De jongen worden zonder vacht en blind geboren. Het vrouwtje zorgt volledig voor de jongen, het mannetje beschermt het nest. De ontwikkeling van de kleine molletjes gaat heel snel. Na ongeveer twee weken krijgen ze hun vacht. Een week later gaan de oogjes open en al na 30 dagen verlaten de jongen voor het eerst het nest. Ze drinken eerst nog wel bij de moeder, maar vijf weken na de geboorte zijn ze al groot genoeg om volledig op vast voedsel te leven. De jongen zijn na twee maanden groot en oud genoeg om zelfstandig te kunnen leven. Rond deze tijd verlaten ze het nest. De vader gaat dan terug naar zijn eigen territorium en de moeder blijft in haar territorium. De jongen zullen direct op zoek gaan naar een eigen territorium en meestal doen ze dit via de oppervlakte. Daarom heb je aan het einde van de zomer de grootste kans een mol te zien. Na elf maanden zijn de jonge mollen al geslachtsrijp, meteen in het volgende paarseizoen. Dat is belangrijk voor de voortplanting, want mollen worden meestal niet zo heel oud. Een gezonde mol bereikt meestal een leeftijd tussen de drie en vijf jaar.

Diervriendelijke manier om de mollen te verjagen

Veel mensen willen geen molshopen in hun tuin. Op een mooi gazon staan die hopen inderdaad niet zo mooi. Een mol is zich er echter totaal niet van bewust dat hij de tuin omspit! Er zijn genoeg manieren om van een mol af te koomen, maar veel manieren zijn niet diervriendelijk. Toch is het ook mogelijk om op een diervriendelijke manier de mol te verjagen. Een mogelijkheid is om fij gaas onder uw gazon te plaatsen. Ook is er een plant, de keizerskroon (Fritillaria imperialis), die u tegen mollen in uw tuin kunt plaatsen. Als u om de acht meter rondom uw tuin een bol plaatst, zou dit volgens kenners voldoende moeten zijn. De plant zelf geeft ook nog mooie bloemen ook. De bollen van deze plant schijnen een geur te verspreiden die mollen aan vossen doet denken. Vandaar dat de mol dan op zoek gaat naar een ander gebied zonder de lucht van een natuurlijke vijand. Verder zijn er elektronische paaltjes te koop die op zonne-energie werken en een hoog klinkend geluid door de grond verspreiden. Ook hier houden mollen niet van waardoor zij naar alle waarschijnlijkheid naar een rustiger, en stiller gebied gaan zoeken. Dus heeft u last van mollen, grijp dan niet direct naar mollenklemmen of gif, maar probeer het eerst diervriendelijk!

Mollen zijn in Nederland sinds 2005 geen beschermde dieren meer. Daarom is het des te belangrijk om bewust met de mollenpopulatie om te gaan zodat de mol niet weer op de lijst terecht komt!

© 2008 - 2024 Bailey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mollen bestrijdenMolshopen in uw tuin zijn een lelijk gezicht. Toch zijn mollen nuttige diertjes waarvan het jammer zou zijn als deze ver…
De kruisen en mollen van de majeur toonladderDe kruisen en mollen van de majeur toonladderOver het algemeen is er veel verwarring over mollen en kruisen in de majeur toonladders. Vandaar dit stuk, met uitleg en…
Mollen verjagen met een diervriendelijke mollenverjagerMollen verjagen met een diervriendelijke mollenverjagerDe meeste mensen hebben liever geen mollen in hun tuin. Ze veroorzaken schade en het is meestal een hele klus om ze te v…
Mollen vangen of verjagen, hoe doe je dat?Mollen vangen of verjagen, hoe doe je dat?Mollen zijn nuttige dieren, ze eten larven, slakken en regenwormen. Door het graven van gangen, beluchten ze de grond en…

De lederschildpadSierlijk zwemt deze schildpad door vrijwel alle oceanen van de wereld. Met zijn ronde vormen, grote ogen en uit de kluit…
Het aardvarken in beeldHet aardvarken is een schuw dier dat voorkomt in heel Afrika ten zuiden van de Sahara. Hoewel de naam doet vermoeden dat…
Bailey (26 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.