De serama, een kleine knuffelkip voor kinderen

De serama, een kleine knuffelkip voor kinderen De serama is een echte knuffelkip. Het is een kleine kip, die niet meer weegt dan 500 gram. Serama's zijn geliefd vanwege hun lieve en rustige karakter. Hierdoor, en vanwege het kleine formaat, zijn ze heel geschikt als huisdier. Een serama houdt van aandacht en vindt het geen probleem om te worden opgetild. Kinderen kunnen deze kippen aaien en knuffelen, ze blijven rustig zitten. De haan kraait wel, maar veel minder hard dan een grote haan. Serama's worden niet op kleur gefokt, ze zijn er in verschillende kleuren.

De serama, een klein knuffelkipje uit Maleisië

De serama is het kleinste kippenras ter wereld. Het is een tropische vogel, die niet goed tegen kou kan. Van oorsprong komt het diertje namelijk uit Maleisië, waar het is ontstaan uit een kruising tussen een Japanse en Maleisische kriel. In Maleisië werd de serama al gauw populair als huisdier, populairder zelfs dan honden en katten. In 2006 kwam de serama naar Nederland en op 16 juni 2012 werd de serama hier ook als ras erkend.

Lengte en gewicht

Ook in Nederland is de serama populair. Dat komt vooral door het lieve karakter en het kleine formaat. Een volwassen serama wordt maar twintig tot vijfentwintig centimeter lang en kan zo een A-, B- of C-formaat bereiken. De kippen met het A-formaat zijn het kleinste. Pogingen om met dit formaat verder te fokken verlopen vaak minder succesvol dan met het B- en C-formaat. Dat komt waarschijnlijk doordat er een grens zit aan het verdwergen van een kip. Serama's wegen ook niet meer dan 500 gram. Het minimale gewicht is 200 gram voor de hennen. Hanen wegen iets meer, zij hebben een minimaal gewicht van 225 gram.

De kenmerken van een seramakip

 • Het is een bewegelijke kip met een fiere, trotse houding.
 • Kop en borst worden hoog gedragen.
 • De staart wordt ook hoog gedragen.
 • De vleugels staan verticaal en raken de grond net niet.
 • Een lief karakter.
 • De haan kraait veel minder hard dan hanen van andere kippenrassen.

Er zijn drie verschillende soorten serama's

 • De gladvederige
 • De zijdevederige
 • De krulvederige

Verschillende eieren en kippen

Zowel de eieren als de kippen zijn er in verschillende kleuren. Eieren kunnen wit of bruin zijn, in verschillende tinten. Ook zijn ze maar heel klein: vier eieren zijn ongeveer even groot als één normaal ei. Serama's worden niet op kleur gefokt. Het is dan ook een verrassing wat er uit het ei komt. Voor de keuringen maakt de kleur ook niet uit. De kippen kunnen wit, bruin of zwart zijn en een combinatie van deze kleuren. Als je toch graag een bepaalde kleur wilt, kun je daar wel rekening mee houden bij het fokken. Witte kippen krijgen witte kuikens. Wil je liever gekleurde kippen? Dan neem je een haan en een hen in dezelfde kleur. Dat vergroot de kans op nageslacht met de gewenste kleur. De serama is ook niet in een bepaalde grootte te fokken. Als de kippen uit het ei komen, zullen er een paar kleiner zijn dan gemiddeld, een paar groter en de rest is gemiddeld. Het is wel zo dat grotere serama's minder kans hebben op echt kleine kipjes.

Eieren leggen en uitbroeden

Seramakippen zijn na zestien tot achttien weken geslachtsrijp. Kleine kippen zijn wat later geslachtsrijp. Ook het jaargetijde is van invloed op het geslachtsrijp worden van de kippen. Serama's leggen het hele jaar door eieren. Deze zijn verschillend van grootte. Afhankelijk van de broedtemperatuur, komen de eieren na negentien tot twintig dagen uit. Dat is sneller dan bij andere kippenrassen, dan komen de eieren na twintig of eenentwintig dagen uit.

Waarom komen de eieren niet uit?

De eieren van serama's komen lang niet allemaal uit. Serama's zijn drager van een lethaal gen, wat betekent dat er embryo's zijn die zich niet ontwikkelen. Aan het einde van de broedtijd sterven ze af in het ei. De kuikens kunnen ook nog doodgaan in de eerste dagen na het uitkomen. Dat gebeurt vaak zonder een aanwijsbare oorzaak. Grote eieren komen wel vaker uit dan kleine eieren. In grote eieren zitten grotere kuikens, die zijn sterker en kunnen beter door de relatief dikke vliezen van het ei komen. De eerste twee weken zijn belangrijk voor de overlevingskansen van de kuikens. De kleinsten hebben in deze periode minder kans om te overleven.

Dunne of dikke eierschalen

De eierschaal kan heel dun zijn maar ook dik. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de dikte van de eierschaal. Het is mede afhankelijk van de kip. Sommige kippen leggen eieren met een dunne schaal, anderen met een dikke schaal. De leeftijd van een kip speelt ook mee. Bij oudere kippen wordt de schaal dunner. Daarnaast is de voeding belangrijk. Een dunne schaal kan namelijk ook duiden op een gebrek aan calcium in de voeding. De schaal van een ei bestaat voor het grootste gedeelte uit kalk. In dit geval kun je dunne schalen voorkomen door de kippen voldoende grit (schelpengrit, oesterschelpen) te geven. Hier halen kippen calcium en belangrijke mineralen uit.

De kuikens gaan groeien

Als de eieren uitkomen zijn de kuikens allemaal ongeveer even groot, maar daar komt al snel verandering in. De kuikens bereiken uiteindelijk een A-, B- of C-formaat. In de eerste weken groeien de kuikens die klein blijven (A-formaat) minder hard dan de kuikens die het C-formaat bereiken. Kleine kippen krijgen de bevedering ook later. Na achttien maanden zijn de kippen uitgegroeid.

De serama, een lief huisdier voor kinderen

Serama's zijn heel geschikt als huisdier omdat ze van knuffelen houden en graag worden aangehaald. Ze hebben een lief en rustig karakter. Ook kost de verzorging niet veel moeite en hebben de kippen maar weinig ruimte nodig.

Serama's zijn kwetsbaar

Serama's zijn tropische vogels. Ze hebben weinig onderdons en moeten beschermd worden als de temperatuur daalt. Het is aan te raden om het verblijf te verwarmen zodra de temperatuur lager is dan vijf graden Celsius. Maar dat is ook afhankelijk van de grootte van de kip. Grotere serama's zijn over het algemeen beter bestand tegen kou dan kleine serama's. Zitten er meerdere kippen in het verblijf? Dan houden ze elkaar warm en overleven ze koudere nachten. Bij vorst is het verstandig om het verblijf wel te verwarmen. De kammen kunnen anders bevriezen.

Huisvesting en verzorging

Serama's hebben niet veel ruimte nodig. Voor drie kippen is één vierkante meter (voor het nachthok) al voldoende. Overdag kunnen ze buiten rondlopen, maar bij regen hebben ze behoefte aan een plekje waar ze kunnen schuilen. Schuilen kunnen ze natuurlijk ook in het nachthok. Als het buiten kouder wordt, is alleen een nachthok niet meer voldoende. Het verblijf moet dan worden verwarmd. Je kunt de kippen eventueel ook binnen laten overnachten.

Voeding

Ook op het gebied van voeding is de serama niet veeleisend. Schoon drinkwater is belangrijk. Daarnaast is er speciaal voer voor serama's. Dit voer bevat alle voedingsstoffen die de kippen nodig hebben. Gewoon voer is minder geschikt omdat het teveel eiwitten bevat en kippen die te veel eiwitten krijgen worden te dik. Als extraatje kun je nog wat groenvoer geven. Kippen houden van groenvoer zoals sla, andijvie en wortels. Ze mogen hier elke dag een klein beetje van hebben.
© 2019 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat als je kip zijn eigen ei kapot pikt?Het leuke van het hebben van eigen kippen in de achtertuin is natuurlijk dat ze ook eieren produceren. Een kip legt gemi…
Wanneer leggen kippen eieren?Wanneer leggen kippen eieren?Bij het houden van kippen zijn de eieren een leuke bijkomstigheid. Maar hoeveel eieren legt een kip eigenlijk? Bepaalde…
Het verzorgen van kippen kuikensHet verzorgen van kippen kuikensNa 21 dagen komen de bevruchte eieren van een kip uit. De moederkip of kloek begint dan direct aan de opvoeding van de k…
Kippen houden in de tuin en salmonellaKippen houden in de tuin en salmonellaEen groeiend aantal kippen en ander pluimvee leeft in de achtertuin van een huis in plaats van op de boerderij, als huis…

De egel is een stekelig en luidruchtig zoogdierDe egel is een stekelig en luidruchtig zoogdierEgels zijn fascinerende dieren met hun spitse snuit en luidruchtige eetgewoonten. Het zijn nachtdieren die ís nachts op…
Gomphotheriidae: een olifantachtig familielid van de mammoetGomphotheriidae: een olifantachtig familielid van de mammoetDe elephantimorpha was de gemeenschappelijke stamvader van de olifantachtigen, slurfdieren en mammoeten. Miljoenen jaren…
Bronnen en referenties
 • https://www.kleindierliefhebbers.nl/diergroepen/hoenders/serama-s
 • https://www.omlet.nl/breeds/kippen/serama/
 • http://www.seramaclub.nl/pagina24.html
 • http://www.seramaclub.nl/pagina26.html
 • http://www.seramaclub.nl/pagina56.html
 • https://www.kippenhuis.nl/kippen-in-de-rui
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 14-12-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.