Kippen houden in de tuin en salmonella

Kippen houden in de tuin en salmonella Een groeiend aantal kippen en ander pluimvee leeft in de achtertuin van een huis in plaats van op de boerderij, als huisdier en producent van verse eieren en soms als producent van mest. De stijgende populariteit van het houden van kippen brengt een risico voor de gezondheid met zich mee, met name ziekten die veroorzaakt worden door de salmonellabacterie zijn gevaarlijk. Wat is een salmonella-infectie en hoe kun je een infectie voorkomen en veilig kippen houden in de tuin?

Salmonella-infectie

Een salmonella-infectie wordt veroorzaakt door de salmonellabacterie en de symptomen zijn diarree, overgeven, maagkrampen en koorts, deze symptomen kunnen een week duren. De meeste mensen worden zonder behandeling vanzelf beter. Maar kinderen onder de 5 jaar, ouderen boven de 65 jaar, personen met chronische ziekten, personen met een verzwakt immuunsysteem en zwangere vrouwen hebben een hoger risico op ernstige salmonella-infecties.

Je weet dat de kip goed gaar moet zijn voor je het eet maar minder bekend is dat levend pluimvee ook ziekteverwekkers bij zich draagt. Direct contact met kippen, hanen, eenden, ganzen en kalkoenen of contact met hun omgeving kan mensen ziek maken door infectie met salmonella. Pluimvee kan salmonella hebben in hun poep en op de veren, poten en bek, ook al lijken ze gezond en schoon. In het verleden waren kuikentjes vaak de oorzaak van een infectie bij de mens, mensen houden deze in huis, knuffelen en kussen ze maar dit is sterk af te raden. De salmonella maakt de pluimvee niet ziek maar mensen wel.

Was je handen

Als je het pluimvee verzorgt en voert is het noodzaak daarna je handen te wassen, doe dit voor meer dan 20 seconden met water en zeep en droog ze af met een schone handdoek. Als je niet direct naar een wasbak kan dan kun je een handenreiniger op basis van alcohol gebruiken. Bij voorkeur was je de handen niet in de keuken maar in een aparte wasbak, het is onwenselijk om een ruimte te infecteren waar je voedsel bewaart en klaarmaakt.

Andere tips om infecties te voorkomen

Draag schone kleding

Kies een set kleding en schoenen uit die je alleen draagt als je in contact komt met het pluimvee en hun omgeving en hou deze kleding buiten. Was de kleding apart van je andere kleding in de wasmachine. Maak de voeder- en waterbakken buiten schoon, niet in huis en zeker niet in de keuken samen met je servies.

Zet een omheining neer

Kippen en ander pluimvee horen in de tuin, niet in huis en helemaal niet in de keuken of in een andere kamer of ruimte waar je voedsel maakt of bewaart. De kippen hebben hun eigen ruimte en de mensen ook. Dit helpt om infectie te voorkomen. Hou de ruimte waar de kippen verblijven zo schoon mogelijk, muizen en ratten kunnen de salmonella ook verspreiden.

Hou de kinderen in het oog

Kinderen onder de 5 zouden geen direct contact met de kippen moeten hebben, hun immuunsysteem kan hen nog niet genoeg beschermen tegen een eventuele infectie. Verder stoppen jonge kinderen vaker hun vingers in hun mond. Laat de kinderen hun handen wassen na contact met de kippen. Geef geen kuikentjes cadeau aan kinderen.

Kus ze niet

Kuikentjes zijn schattig maar je moet niet denken dat deze vrij van ziekten zijn, kus en knuffel ze niet. Eet of drink niet in een ruimte waar ook kippen zijn.

Ga bewust om met de eieren

Als je eieren raapt dan dien je deze te wassen in water dat warmer is dan het ei zelf. Het warme water laat de schaal een beetje uitzetten en dit helpt om het vuil uit de poriën van de schaal te wassen. Laat ze niet in het water liggen en gebruik een speciaal wasmiddel voor het schoonmaken van eieren als ze erg vies zijn. Droog ze en bewaar ze met de brede kant naar boven in de koelkast.
© 2016 - 2024 Tennessee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zijn eieren van eigen kip gezonder of lekkerder?Zijn eieren van eigen kip gezonder of lekkerder?Het voordeel van zelf kippen houden is dat je er regelmatig een eitje voor terugkrijgt. Eieren van eigen kippen zijn kak…
Salmonellose: Infectie met Salmonella met diarree & buikpijnSalmonellose: Infectie met Salmonella met diarree & buikpijnSalmonellose (Salmonella enterocolitis) is een ziekte die voortvloeit uit een infectie met Salmonella, een bepaald type…
Salmonella: besmetting, behandeling en preventieSalmonella: besmetting, behandeling en preventieSalmonella is een beruchte bacterie die kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis, wild, gevogelte en…
Kippenhok kopen of zelf bouwen?Kippenhok kopen of zelf bouwen?Als je van plan bent kippen te gaan houden, dan heb je een kippenhok nodig. Een kippenhok kun je zelf bouwen. Er zijn ve…

Vlinders in het echt en namaak van vlinders als decoratieVlinders in het echt en namaak van vlinders als decoratieEr bestaan ongeveer 160.000 soorten vlinders. Ze leven zowel in koude toendra’s als in woestijnachtige gebieden maar de…
Oorzaken van kale plekken bij een kipOorzaken van kale plekken bij een kipAls een kip kale plekken heeft of zijn veren verliest, kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. De kip kan in de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Natydphoto, Pixabay
  • http://www.cdc.gov/features/salmonellapoultry/ (geraadpleegd in augustus 2016)
  • http://articles.extension.org/pages/70621/salmonella-and-backyard-chickens (geraadpleegd in augustus 2016)
  • http://www.cbsnews.com/news/dont-kiss-cuddle-chickens-backyard-flocks-spread-salmonella-cdc-warns/ (geraadpleegd in augustus 2016)
Tennessee (40 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.